Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Γιώργος Στεργιόπουλος

Shore Jigging: Ασφάλεια και λεπτομέρειες που δεν πρέπει να αγνοούμε

8 Αυγούστου, 2023

Shore Jigging: Ασφάλεια και λεπτομέρειες που δεν πρέπει να αγνοούμε

Έχουµε αφιερώσει ατελείωτες ώρες να συζητάµε και να γράφουµε για την αγαπηµένη µας τεχνική, το Shore Jigging. Ξέρουµε κάθε µοτέρ και καλάµι, κάθε εξάρτηµα, πολλές τεχνικές λεπτοµέρειες. Και πάλι όµως, υπάρχουν πολλά σηµαντικά πράγµατα που αγνοούµε, κυρίως γύρω από την ασφάλειά µας…

Θα αναρωτηθεί κάποιος: «Μα κι αυτό ψάρεµα είναι όπως όλα, οπότε πρέπει να προσέχουµε και σε αυτό, ανάλογα». Κι όµως, επειδή δεν είναι όλα τα ψαρέµατα ίδια, έτσι και στο shore jigging υπάρχουν λεπτοµέρειες γύρω από την ασφάλειά µας που δεν πρέπει να αγνοούµε.

Καταρχάς, να προσθέσουµε µια παρατήρηση. Πολλοί φίλοι ξεκίνησαν το Shore Jigging βλέποντας µερικές εντυπωσιακές φωτογραφίες και βίντεο. Μοναδικές εικόνες µεν, κρύβουν δε, το µεγαλύτερο µέρος της αλήθειας.

Πόσοι φίλοι, άραγε, αναρωτήθηκαν πόσος κόπος χρειάζεται και τι κίνδυνοι ελλοχεύουν από ένα τέτοιο ψάρεµα; Οι περισσότεροι που ασχολούνται εντατικά µε το ψάρεµα αυτό, το έµαθαν από τη κακή και την ανάποδη. Είναι αυτό που λέµε «αν δεν πάθουµε, δεν θα µάθουµε».

Έτσι λοιπόν, επειδή δεν µας αρέσει να λέµε όλα τα καλά και τα ωραία, είναι σηµαντικό να αναφερθούµε σε µερικά σηµαντικά θέµατα, παρόλο που δεν εντάσσονται απαραίτητα µόνο στο ψάρεµα αυτό.

Σίγουρα, όµως, επηρεάζουν σε τέτοιο βαθµό και κρίνουν όχι µόνο την ασφαλή επιστροφή µας, αλλά και την επιτυχία της εξόρµησής µας. Ας µην ξεχνάµε, το Shore jigging είναι το ψάρεµα µε τη µεγαλύτερη καταπόνηση σε σύγκριση µε κάθε άλλο.

ΤΟ ΠΑΤΗΜΑ
Θα το γράψουµε όσο πιο απλά γίνεται: Αν πρέπει κάπου να δαπανήσουµε χρήµατα, δεν είναι ούτε για το καλάµι, ούτε για το µοτέρ, αλλά για τα παπούτσια που θα χρησιµοποιούµε. Θέλουµε παπούτσια τα οποία να προστατεύουν τον αστράγαλο σωστά, να µη γλιστρά η σόλα τους στα βρεγµένα βράχια, να είναι ξεκούραστα και να αερίζονται όσο καλύτερα γίνεται.

Είναι εφικτά όλα αυτά; Πολύ δύσκολα όλα µαζί! Ακόµη και τα ακριβότερα παπούτσια, δεν τα έχουν όλα αυτά στο βαθµό που χρειάζεται. Μόνο εξειδικευµένες λύσεις, κυρίως από Ιαπωνία, τις οποίες δεν θα βρούµε στη χώρα µας. Εποµένως, προσαρµοζόµαστε στις ανάγκες µας, κάνουµε καλή έρευνα αγοράς και δεν πρέπει για κανένα λόγο να λυπηθούµε τα χρήµατα γι’ αυτό.

Εξ εµπειρίας µιλώντας, ο µεγαλύτερος κίνδυνος είναι να προκληθεί διάστρεµµα από κάποιο κακό πάτηµα. Εποµένως, πρώτα προστατεύουµε τον αστράγαλο, γιατί είναι σηµαντικό να µπορούµε να γυρίσουµε από τα αποµονωµένα µέρη που πάµε.

Τέλος, πάνω σε αυτό το θέµα, προσοχή στα µονοπάτια µε σαθρά εδάφη και µεγάλη κλίση στο έδαφος. Κανένας ψαρότοπος και κανένα πιθανό αλίευµα δεν αξίζει περισσότερο από τη δική µας ασφάλεια και την αίσθηση που έχουµε γι’ αυτή.

Ας µην ξεχνάµε, ότι ακόµη και αν περνάµε µε σχετική ασφάλεια σε ένα µονοπάτι, πρέπει να υπολογίσουµε την επιστροφή, που σίγουρα θα έχουµε επιπλέον κούραση και ίσως κουβαλάµε το επιπλέον βάρος από κάποιο αλίευµα.

ΗΛΙΟΣ – ΖΕΣΤΗ
Το Shore Jigging γίνεται κυρίως µέρα. Εποµένως, είναι σίγουρο πως θα χρειαστούµε ένα σωστό καπέλο, δεν θέλουµε να πάθουµε ηλίαση. Αν χρειαστεί και αντηλιακό. Για τη ζέστη, θα χρειαστούµε αρκετό νερό. Το έχουµε αναφέρει πολλές φορές, καλύτερα λιγότερους πλάνους και να έχουµε περίσσευµα νερού, παρά πολλούς -και περιττούς, στο τέλος- πλάνους. Και ένα πλάνο να έχουµε, ψαρεύουµε, αλλά χωρίς νερό που πάµε;

Για τον ήλιο, επίσης, τα κατάλληλα ρούχα που έχουµε καταλήξει, είναι αυτά τα οποία στεγνώνουν γρήγορα και αναπνέουν, παρέχοντας παράλληλα και ηλιοπροστασία. Είναι το πιο αθλητικό ψάρεµα και πρέπει να το αντιµετωπίζουµε σαν άθληµα! Ρούχα τα οποία επιβαρύνουν, δεν στεγνώνουν γρήγορα και εµποδίζουν την κίνησή µας, λειτουργούν ανασταλτικά στο ψάρεµά µιας ζεστής µέρας.

Να προσθέσουµε εδώ µια ενδιαφέρουσα παράµετρο, αν και δεν ταιριάζει τόσο. Αυτή έχει να κάνει µε το καπέλο, το οποίο µας προσφέρει µια υποτυπώδη προστασία από κάποιο πλάνο ή σαλαγκιά που θα τύχει να περάσει δίπλα από το κεφάλι µας. Όσο και αν µας φαντάζει απίθανο, αυτό έχει συµβεί και θα ξανασυµβεί, ιδίως αν είµαστε αρκετά άτοµα σε περιορισµένο χώρο.

ΑΞΕΣΟΥΑΡ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
– Το φορητό φαρµακείο: Κοστίζει, προσθέτει βάρος, όµως αν τύχει να µας χρειαστεί µια φορά στο ψάρεµά µας, θα σώσει ζωή. Με λίγη σκέψη µπορούµε να περιορίσουµε το βάρος και να κρατάµε µόνο τα απολύτως απαραίτητα.

∆εν θα επεκταθώ σε σχετική λίστα µε όλα τα απαραίτητα, αλλά αν κάποιος θέλει τη βοήθειά µου, ευχαρίστως να του δώσω τη σχετική προτεινόµενη λίστα που συντάξαµε από κοινού µε φαρµακοποιό-γνώστη. Επιγραµµατικά, τα χειρότερα, που επ’ ουδενί δεν θα θέλαµε να αντιµετωπίσουµε, είναι κάποια άσχηµη αιµορραγία ή µια αλλεργική αντίδραση, οπότε γι’ αυτά τα δύο πρέπει να έχουµε µια λύση.

– Τα γάντια: Πολύ χρήσιµα, αρκεί να είναι βολικά και να έχουµε εξοικειωθεί µε τη χρήση τους, ώστε να µη µας περιορίζουν. Στη δύσκολη µάχη µε κάποιο δυνατό ψάρι, µας εξασφαλίζουν καλύτερο κράτηµα στο καλάµι και το µηχανισµό, χωρίς να γλιστρά το χέρι µας από τα νερά ή τον ιδρώτα.

Επίσης, τα ακουµπήµατα σε βράχους είναι πιο ασφαλή, και τέλος, µπορούµε να πιάσουµε µε πολύ περισσότερη ασφάλεια το νήµα και το παράµαλλο ή ακόµη και τη µποµπίνα. Φίλοι που έχουν συναντήσεις µε τούνες, ξέρουν πολύ καλά τι εννοούµε.

Η προσωπική µου επιλογή είναι φθηνά γάντια για γκολφ. Χαλάνε σχετικά γρήγορα, αλλά καλύπτουν απόλυτα τις παραπάνω ανάγκες.

– Το κράνος: Ίσως σε πολλούς φανεί αστείο, αλλά έχει ουσία. Στις δύσκολες συνθήκες που ψαρεύουµε, ακόµη και ένα αθώο πέσιµο µπορεί να µας προκαλέσει κάποιο δυνατό χτύπηµα στο κεφάλι, δεδοµένου ότι τα βράχια είναι µυτερά και δεν συγχωρούν το παραµικρό λάθος. Το αθώο πέσιµο µπορεί να προκύψει ακόµη και στη διάρκεια της µάχης ή σε κάποιο απότοµο κόψιµο της αρµατωσιάς.

Άλλωστε, στο Shore Jigging κάποια στιγµή θα αναµετρηθούµε µε πολύ δυνατά αλιεύµατα. Σχετικά µε το τι θα προτείναµε για επιλογή, επειδή σίγουρα ζεσταίνουν, ιδανικά είναι αυτά για Skateboard ή τα κράνη ποδηλάτου. Ίσως µικρή προστασία, αλλά επαρκής και ξεκούραστη!

– Το σωσίβιο: Για πολλούς, περιττό βάρος, ωστόσο θα το θέσουµε απλά, µε ένα πολύ συγκεκριµένο δεδοµένο. Σε κοφτά και δύσκολα βράχια, και θάλασσα µε λίγο κυµατισµό, αν πέσουµε µέσα στο νερό, είναι σχεδόν αδύνατο να βγούµε έξω χωρίς βοήθεια. Άλλωστε, οι καλύτεροι τόποι του Shore Jigging είναι συνήθως αποµονωµένα σηµεία. Τι σηµαίνει αυτό; Αν δεν έχουµε σωσίβιο, θα πνιγούµε, απλά και οδυνηρά. Και βοήθεια να έχουµε, πάλι δεν είναι εύκολο.

Ένα σωσίβιο, ιδίως αυτά που φουσκώνουν µόνα τους, θα σώσει τη ζωή µας. Προφανώς δεν χρειάζεται πάντα, αλλά στις δύσκολες συνθήκες και στα δύσκολα µέρη, είναι απολύτως απαραίτητο.

– Οι επιγονατίδες: Ένα αξεσουάρ που βοηθά πολύ. Προσωπικά, χρησιµοποιώ µπασκετικού τύπου, ελαφριές. Υποστηρίζουν το γόνατο αρκετά, παρέχοντας, όµως, και ευελιξία κινήσεων. Είναι χρήσιµες για γονάτισµα σε κακοτράχαλη επιφάνεια, και φυσικά, µπορεί να σώσουν το γόνατο αν τυχόν γλιστρήσουµε. Σίγουρα ζεσταίνουν, αλλά αυτό µπορεί να γίνει και πλεονέκτηµα τις κρύες ηµέρες.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ
Το Shore Jigging είναι ευχάριστο και ωραίο µόνο όταν µπορούµε να το απολαύσουµε χωρίς άγχος και προβλήµατα. Σίγουρα, οι δυσκολίες τού προσδίδουν µια άλλη αίγλη, αλλά σε καµία περίπτωση δεν πρέπει να κάνουµε εκπτώσεις στην ασφάλειά µας. Καλό υπόλοιπο καλοκαιριού φίλοι µου!

Η καλύτερη περίοδος για το ψάρεµά µας ξεκινά οσονούπω, οπότε πρέπει να είµαστε εκεί, έτοιµοι για µεγάλες συγκινήσεις!

 

Tags
Ασφάλεια Καλοκαιρινά Ψαρέματα ψάρεμα από βράχια Shore Jigging Εξοπλισμός για Shore Jigging
Comodo SSL