Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Γιώργος Πολυχρονίου

Σκάφος Nireus 4.90 Comfort

25 Ιουλίου, 2019

Σκάφος Nireus 4.90 Comfort

Το Nireus 4.90 Comfort είναι το best seller του ναυπηγείου στη κατηγορία των πέντε µέτρων διαθέτοντας χώρους, αξιοπλοΐα και αναβαθµισµένη εµφάνιση!

Το ναυπηγείο Nireus εδώ και τρία χρόνια βρίσκεται σε µία συνεχής διαδικασία αναβάθµισης των µοντέλων, στοχεύοντας παράλληλα στις εξαγωγές. Η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ελβετία, η Γερµανία, η Ολλανδία και η Κίνα είναι οι χώρες που ήδη έχουν πουληθεί σκάφη Nireus και µιλώντας µε τον Λυµπέρη Κρανίτη (υιό του ιδρυτή Γιώργου Κρανίτη), ο στόχος είναι η ύπαρξη ενός σταθερού δικτύου συνεργατών, για τη σταθεροποίηση και σταδιακή αύξηση των εξαγωγών, κάθε χρόνο, καθιστώντας την εταιρεία ανταγωνιστική και εκτός Ελλάδος.

Ένα από τα µοντέλα που έχουν ξεχωρίσει τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό είναι το Nireus 4.90 Comfort, το οποίο «ανήκει» στη σειρά 4.90 που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον Μάρτιο του 2007. Σηµειώνουµε ότι η κατηγορία των πέντε µέτρων είναι η πιο δηµοφιλής, αυτό φαίνεται και από τις πωλήσεις αφού τα σκάφη που πωλούνται από 4 ως 5 µέτρα φτάνουν το 52% των συνολικών πωλήσεων.

Σήµερα το 4.90 Comfort, διατηρώντας τη γάστρα, διαθέτει ένα αναβαθµισµένο ντεκ, µε κεντρική κονσόλα διαιρούµενη, όµορφες αισθητικά παρεµβάσεις σε χρώµατα, αξεσουάρ και ταπετσαρίες και ένα ιδιαίτερα λειτουργικό και φιλόξενο κατάστρωµα.

Στα πέντε µέτρα το ίδιο σκάφος υπάρχει και στην έκδοση Optima µε την κονσόλα να βρίσκεται στα δεξιά, ενσωµατωµένη στην υπερκατασκευή της κουβέρτας, µία επιλογή που δίνει σε κάποιες περιπτώσεις περισσότερο χώρο και κάποιοι την προτιµούν.

Προσωπικά πιστεύω ότι η κεντρική κονσόλα εξυπηρετεί καλύτερα, ιδίως για όσους ασχολούνται µε το ψάρεµα. Τοποθετείται µπροστά από το τριθέσιο καναπέ της πρύµνης αφήνοντας στη πλώρη αρκετό χώρο για τον καναπέ σχήµατος V ο οποίος µε τις κατάλληλες προσθήκες γίνεται ένα πολύ µεγάλο sundeck. Επίσης στο σηµείο µπορεί να µπει και µία βάση τραπεζιού µετατρέποντας τον καναπέ σε τραπεζαρία.

Κατάπλωρα υπάρχει το στρίτσο της άγκυρας ενώ πρόσβαση στα ταµπούκια της πλώρης έχουµε από τρία σηµεία, που οδηγούν σε ένα ενιαίο µεγάλο χώρο αποθήκευσης µε την απαραίτητη σχεδίαση που αποτρέπει την είσοδο νερών στο εσωτερικό. Για το ίδιο λόγο τοποθετούνται περιµετρικά τσιµούχες για την περαιτέρω στεγανοποίηση των ταµπουκιών.

Όλη η πλώρη «αγκαλιάζεται» από χαµηλό ανοξείδωτο ρέλι που ανήκει στον έξτρα εξοπλισµό (η standard έκδοση είναι µε ψηλό ρέλι), δίνοντας κράτηµα σε όσους κινούνται στο σηµείο. Εσωτερικά της κουπαστής υπάρχει επένδυση για πιο αναπαυτική παραµονή του πληρώµατος που θα καθίσει στο καναπέ. Η επιβίβαση στο σκάφος από την πλώρη είναι εύκολη µιας και αφήνει άνοιγµα στα ρέλια και ελεύθερο χώρο για να πατήσουµε στη δελφινιέρα.

Η κονσόλα, όπως φαίνεται και στη φωτογραφία, είναι διαιρούµενη και ανοίγει προς την πρύµνη, δίνοντας έναν ακόµα χώρο αποθήκευσης αλλά και πρόσβαση στα ηλεκτρολογικά της κονσόλας. Το ρέλι τεσσάρων σηµείων στήριξης προστατεύει το ψηλό αλεξήνεµο δίνοντας στήριγµα σε όποιον κινείται περιµετρικά της.

Ο καναπές της πρύµνης διαθέτει ένα αρκετά µεγάλο αµπάρι, όπου µπορούν να χωρέσουν εκτός άλλων και δύο 25λιτρα τανκ καυσίµου. Κατάπρυµα οι πλατφόρµες «κρύβουν» άλλα δύο ταµπούκια για σχοινιά και άλλα παρελκόµενα ή δοχεία ζωντανού δολώµατος όπως σχετικά µας ανέφερε ο κατασκευαστής.

Σε αυτό το σκάφος ο ιδιοκτήτης του ζήτησε να τοποθετηθεί marine foam deck στο πάτωµα αλλά και τα «πατήµατα» δηλαδή στη δελφινιέρα και τις πλατφόρµες αριστερά και δεξιά της λεκάνης του κινητήρα το οποίο φυσικά ανήκει στον έξτρα εξοπλισµό. Το αποτέλεσµα αναβαθµίζει το σκάφος οπτικά και όχι µόνο, αφού µηδενίζει την περίπτωση γλιστρήµατος µε παπούτσια ή χωρίς, είτε το κατάστρωµα είναι βρεγµένο είτε όχι.

Στη θάλασσα
Βρεθήκαµε στην Πάτρα, στην έδρα του ναυπηγείου Nireus για να δοκιµάσουµε από κοντά το 4.90 Comfort. Το σκάφος της δοκιµής φορούσε έναν Mercury FourStroke 60 Hp και προπέλα βήµατος 12’’. Η συγκεκριµένη ιπποδύναµη είναι η µέγιστη που µπορεί να τοποθετηθεί σε αυτό το µοντέλο σύµφωνα µε τις τεχνικές προδιαγραφές, αλλά µπορεί να ταξιδέψει ακόµα και µε κινητήρα 30 ίππων.

Σύµφωνα µε τον κατασκευαστή αρκετές επιχειρήσεις ενοικίασης σκαφών αναψυχής του Ιονίου έχουν ήδη επιλέξει ένα τέτοιο πακέτο αφού µε αυτή την ιπποδύναµη δεν είναι απαραίτητο το δίπλωµα.

Μπαίνοντας στη θάλασσα θα παρατηρήσουµε ότι ανεβάζοντας στροφές το πλανάρισµα έρχεται «αβίαστα» δίνοντας στις 4.500 σ.α.λ 22 κόµβους σαν ταχύτητα κρουαζιέρας. Μέγιστη ταχύτητα είδαµε τους 33 κόµβους στις 6.100 σ.α.λ. Η συµπεριφορά του ήταν εξαιρετική χωρίς να µποτζάρει ή να βρέχει ενώ όσο απότοµα και αν στρίψαµε το τιµόνι, η κλίση του παρέµενε ασφαλής και σε καµία περίπτωση επικίνδυνη.

Συµπερασµατικά το Nireus 4.90 Comfort είναι οπτικά αναβαθµισµένο, παραµένει αξιόπλοο και προσεγµένο, και αποτελεί ένα σκάφος που µπορεί να χρησιµοποιηθεί τόσο στο ψάρεµα όσο και τη βόλτα µε την οικογένεια ή την παρέα, αλλά και για όσους δραστηριοποιούνται επιχειρηµατικά στην ενοικίαση σκαφών.

Πληροφορίες: NIREUS BOATS, 2610 993 774, www.nireus-boats.gr

Tags
Nireus 4.90 Comfort Σκάφος Πολυεστερικό Σκάφος Σκάφη για ψάρεμα Βάρκες για ψάρεμα Δοκιμή Πολυεστερικού Σκάφους Σκάφη Nireus Nireus Boats
Comodo SSL