Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Στέφανος Συμεωνίδης

Slow - Inchiku: Προσέγγιση σκάφους στον τόπο

25 Σεπτεμβρίου, 2020

Slow - Inchiku: Προσέγγιση σκάφους στον τόπο

Όσοι ασχολούνται ήδη µε τις τεχνικές slow pitch και inchicku, αλλά και όσοι ξεκινούν τώρα τις τεχνικές αυτές, αντιλαµβάνονται ότι το στήσιµο του σκάφους ακριβώς πάνω από το σηµείο όπου θα ψαρέψουµε, είναι το κλειδί της  επιτυχίας µας.

Αν και υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν και συντελούν στη σωστή προσέγγιση του σκάφους. Εµείς θα αναλύσουµε παρακάτω τους δύο που θεωρούµε πιο βασικούς:

Η καλή γνώση του βυθόµετρου και του GPS
Η προσέγγιση του τόπου όπου θα ψαρέψουµε, γίνεται πάντα µε τα µάτια καρφωµένα στο GPS. Και αφού φτάσουµε κοντά στο  σηµείο, συµβουλευόµαστε το βυθόµετρο. Το οποίο και θα µας υποδείξει την ύπαρξη των ψαριών που στοχεύουµε να πιάσουµε. Μόλις λοιπόν διαπιστώσουµε στην αρχή της οθόνης µας την ύπαρξη ψαριών, απελευθερώνουµε αµέσως τον πλάνο µας. Ώστε να κατέβει κάθετα και ακριβώς πάνω στα ψάρια, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες επιτυχίας µας.

Ένα πολύ καλό κόλπο για να γνωρίζουµε αν ο πλάνος µας πέφτει κάθετα και µε ακρίβεια πάνω στα ψάρια, αποτελεί το γεγονός ότι µπορούµε να τον δούµε στην οθόνη του βυθοµέτρου. Κατά τη διάρκεια της καθόδου και της πρώτης επαφής του µε το βυθό.

Ακινητοποίηση του σκάφους πάνω από τον τόπο
Όταν η θάλασσα είναι ήρεµη, χωρίς ρεύµατα και αέρα. Τότε το ψάρεµα µε τις τεχνικές slow pitch και inchiku γίνεται εύκολα, χωρίς να χρειάζεται κάθε φορά να µετακινούµε το σκάφος για να πάµε πάνω στο σηµείο όπου θα ρίξουµε τον πλάνο µας.

∆υστυχώς όµως, οι περιπτώσεις µε τις ιδανικές αυτές συνθήκες είναι πολύ σπάνιες, οπότε  πρέπει να κρατάµε το σκάφος µας πάνω από τον τόπο µε τα ψάρια. Μέχρι να φτάσει ο πλάνος µας στον βυθό. Αυτό µπορούµε να το καταφέρουµε στρίβοντας την πλώρη του σκάφους κόντρα στον καιρό και κρατώντας το µε τη µηχανή στο σηµείο. Βέβαια πρέπει να αναφέρουµε ότι υπάρχει και ο κίνδυνος παρουσίας δυνατών υποθαλάσσιων ρευµάτων. Με αποτέλεσµα να µη µπορεί ο πλάνος µας να κατέβει κάθετα πάνω στα ψάρια.

Την ύπαρξη υποθαλάσσιων ρευµάτων µπορούµε να την αντιληφθούµε µε δύο τρόπους:

• Βλέποντας την πλάγια κατεύθυνση που παίρνει το νήµα µας κατά την πορεία του πλάνου  προς τον βυθό.

• Με το βυθόµετρο, όταν ενώ είµαστε ακίνητοι µε το σκάφος ακριβώς πάνω στο σηµείο, δε µπορούµε να δούµε στην οθόνη τον πλάνο µας που κατεβαίνει. Αφού βγαίνει έξω από την κάθετη δέσµη του βυθοµέτρου, εξαιτίας της πλάγιας καθόδου στην οποία τον εξαναγκάζουν τα ρεύµατα.

Στην περίπτωση υποθαλάσσιων ρευµάτων, απαιτείται αρκετή εµπειρία για να κατεβάσουµε µε ευστοχία τον πλάνο µας στο σηµείο που θέλουµε. Αυτό µπορούµε να το καταφέρουµε µετακινώντας το σκάφος σε αντίθετη κατεύθυνση προς την πορεία του ρεύµατος. Και υπολογίζοντας κατά προσέγγιση την απόσταση που απαιτείται για να κατέβει ο πλάνος µας κοντά στο σηµείο-στόχο.

Όπως σε όλα τα πράγµατα, έτσι και εδώ, η εφαρµογή των παραπάνω απαιτεί αρκετή εµπειρία. Η οποία αποκτάται µε πολλές δοκιµές και ώρες ψαρέµατος. 

Tags
Jigging Ψάρεμα από Σκάφος Slow Pitch Τεχνική Inchiku Slow Pitch Jigging Προσέγγιση τόπου
Comodo SSL