Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Κώστας Μιγκός

Slow Jigging - Inchiku: Στη φρενίτιδα των ψαριών

12 Απριλίου, 2021

Slow Jigging - Inchiku: Στη φρενίτιδα των ψαριών

Βρισκόµαστε πάνω από το καλό «κοµµάτι». Οι φιγούρες των ψαριών διακρίνονται στις οθόνες του βυθοµέτρου, όµως κανένα δε λέει να αρπάξει τα δολώµατά µας.

Οι πλάνοι ξεχωρίζουν στην οθόνη του οργάνου καθώς κατεβαίνουν δίπλα στις µεγάλες, καλοσχηµατισµένες αψίδες, αλλά τίποτε δεν τους πλησιάζει.

Ξαφνικά κάτι καλό αρπάζει τον πλάνο του φίλου µου. Ξεκινάω να τυλίγω στα γρήγορα το µηχανισµό µου για να βοηθήσω στο απόχιασµα. Πριν καν προλάβω να πάρω δύο ολόκληρες µανιβελιές κάτι επίσης καλό αρπάζει και το δικό µου τεχνητό. Η µάχη σύντοµη, αλλά συναρπαστική. Σε λίγο δύο ωραία ψάρια στολίζουν τη κουβέρτα του σκάφους µας. Αναρωτιόµαστε τι είναι εκείνο που αλλάζει αυτοµάτως τις συνήθειες των ψαριών. Aπό εκεί που είναι ατάραχα και νωχελικά µεταµορφώνονται σε υπερκινητικούς κυνηγούς!

Feeding frenzy
Όλοι όσοι βγαίνουµε συχνά στη θάλασσα έχουµε παρατηρήσει αρκετές φορές αυτήν την απότοµη αλλαγή στις διαθέσεις των ψαριών. Συχνά στις εξορµήσεις µας για µεγάλα ψάρια παρατηρούμε τη µια στιγµή να μην έχουν όρεξη και την άλλη να µεταµορφώνονται. Τσιµπούν απότοµα οτιδήποτε δουν µπροστά τους. Έτσι τα δύο ψάρια ταυτοχρόνως στους δυο ψαράδες του σκάφους αποτελούν σύνηθες φαινόµενο. Πιο σπάνιο – αλλά εφικτό – είναι να έχουµε δύο ψάρια στο ίδιο τεχνητό.

Όταν τα ψάρια αποφασίσουν να κυνηγήσουν, λειτουργούν σαν αγέλη. Το καθένα τρέχει να ξεπεράσει τα υπόλοιπα του κοπαδιού και να φτάσει πρώτο στο δόλωµα. Μόλις λοιπόν κάνει κάποιο την αρχή, επικρατεί αµέσως ένας πανζουρλισµός. Όποιος ψαράς είναι τυχερός να βρεθεί εκεί τη συγκεκριµένη χρονική στιγµή, έκανε πραγµατικά την «τύχη» του.

Τι σηµαίνει αυτό; ∆ύο πράγµατα!
Πρώτον
, ότι δεν πρέπει να απογοητευόµαστε όταν τα ψάρια δεν τσιµπούν. Αντίθετα πρέπει να επιµείνουµε για να τα δελεάσουµε.

∆εύτερον, ότι αν βρεθούµε στην καλή στιγµή, πρέπει να δείξουµε αυτοσυγκράτηση. Να πάρουµε µόνο τα ψάρια που χρειαζόµαστε, και όχι να ξεκληρίσουµε την περιοχή. Για το δεύτερο δεν έχουµε να πούµε τίποτα, αφού η αυτοσυγκράτηση πρέπει να είναι η φιλοσοφία όλων µας.

Για το πρώτο τώρα, δηλαδή για το πώς θα δελεάσουµε τα ψάρια και θα τα κάνουµε επιθετικά, υπάρχουν πολλές προτάσεις και τεχνικές που κατά καιρούς δηµοσιεύουµε αρκετά αναλυτικά στις σελίδες του περιοδικού.

• ∆ιαφορετικό χτύπηµα του πλάνου µας
• Πιο γρήγορες κινήσεις
• Σταµατήµατα ανά τακτά διαστήµατα
• Προσθήκη σιλικονούχου χταποδιού|
• Αλλαγή πλάνου µε άλλον που έχει πιο έντονους χρωµατισµούς ή µεγαλύτερο µέγεθος
• Αλλαγή τεχνικής, δηλαδή από slow µπορούµε να πάµε σε inchiku και από inchiku σε slow, και γιατί όχι, να δοκιµάσουµε µε vertical jigging. Και ποιος ξέρει, µπορεί να είµαστε τυχεροί και τη συγκεκριµένη στιγµή να επιλέξουµε το σωστό εργαλείο και τη σωστή κίνηση!

Καλή Επιτυχία!

 

Tags
διπλέτες εναλλαγή τεχνικής Feeding frenzy Slow Jigging Inchiku Ψάρεμα από Σκάφος Ψάρεμα από βάρκα Vertical Jigging Κινήσεις Slow Jigging
Comodo SSL