Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

∆ηµήτρης Καρανικόλας

Αφιέρωμα: 22 Τεχνητά έως και 11 εκατοστά

21 Νοεμβρίου, 2016

Αφιέρωμα: 22 Τεχνητά έως και 11 εκατοστά

 

Η Ελληνική αγορά έχει πλέον κατακλυστεί µε πολλές και αξιόλογες προτάσεις σε τεχνητά δολώµατα. Υπάρχουν εκατοντάδες τύποι, χρώµατα και εταιρίες. Αποφασίσαµε λοιπόν να σας προτείνουµε* κάποια από αυτά που από προσωπική εµπειρία ή των συνεργατών µας θεωρούµε αξιόλογα. Θα τα χωρίσουµε σε τρείς κατηγορίες µεγέθους, οι οποίες όλες θα αφορούν ένα τύπο, αυτόν µε γλώσσα. 

Προβήκαµε σε αυτή την απόφαση δεδοµένου ότι είναι η πιο εύκολη κατηγορία που δεν απαιτεί ούτε εξειδικευµένο εξοπλισµό αλλά ούτε και υψηλό ψαρευτικό επίπεδο ώστε να αποδώσει. Με ένα οικονοµικό σετάκι καλαµιού, µηχανισµού και νήµατος, µπορεί ο καθένας ακόµα και αν δεν έχει ασχοληθεί ξανά, να έχει επιτυχίες µε αυτή την τεχνική, µόνο µε απλή ανάκτηση.

Η πρώτη κατηγορία λοιπόν, αφορά τα µικρά τεχνητά µέχρι 11 εκατοστά. Φυσικά δεν έχουµε συµπεριλάβει πολύ µικρά τεχνητά που αφορούν µια πιο δύσκολη και εξειδικευµένη τεχνική που είναι το ultra light spinning, αλλά αυτά που ένα light ή medium καλάµι µπορεί να διαχειριστεί.

Ειδικά την περίοδο που διανύουµε λοιπόν, θα παρατηρήσουµε ότι τα λιµάνια, οι παραλίες και οι κόλποι είναι γεµάτοι από ψάρια µικρού µεγέθους, το λεγόµενο ψιλό. Οι θηρευτές φυσικά δεν χάνουν την ευκαιρία να τραφούν από τα εύκολα αυτά θύµατα, µε αποτέλεσµα να τα στριµώχνουν και να επιτίθενται µε µανία. Είναι όµως και η εποχή που η αδιαφορία τους στα µεγάλα τεχνητά χτυπάει κόκκινα, αφού ένα µεγάλο τεχνητό µέσα στο κοπάδι µε χιλιάδες ψαράκια ίδιου µεγέθους, είναι σαν τη µύγα µέσα στο γάλα.

Εδώ λοιπόν τα µικρά τεχνητά θα έχουν την τιµητική τους αφού «ενσωµατώνονται» µέσα στο κοπάδι και έτσι µας είναι πιο εύκολο να ξεγελάσουµε τα µεγάλα ψάρια. Ιδανικά, θα προσπαθήσουµε µε την απόχη να τσακώσουµε λίγο ψιλό ώστε να δούµε τα χρώµατα του και να χρησιµοποιήσουµε τεχνητό που τα προσοµοιώνει ώστε να έχουµε ακόµα καλύτερα αποτελέσµατα. Αν µάλιστα καταφέρουµε µε µερικά νευρικά χτυπήµατα να είµαστε κοντά στο κοπάδι την ώρα της επίθεσης των θηρευτών, έχουµε ακόµα µεγαλύτερες πιθανότητες.

Χωρίς να είναι κανόνας, επιλέγουµε πιο φυσικά χρώµατα την ηµέρα µε ηλιοφάνεια και πιο παρδαλά ή πιο γυαλιστερά τη νύχτα, την ηµέρα µε συννεφιά ή σε θολό νερό.

Σε περιπτώσεις που βλέπουµε το ψηλό να «βράζει» αλλά δεν βλέπουµε τα µεγάλα ψάρια, µπορεί να σηµαίνει ότι αυτά τρώνε χαµηλότερα από την επιφάνεια και όχι στον αφρό. Τη λύση την έχουµε χρησιµοποιώντας βυθιζόµενα τεχνητά (sinking). Για την πιο αποτελεσµατική λειτουργία τους, καλό είναι να έχουµε κάνει µερικές αναγνωριστικές βολές µπροστά µας πριν πάµε για κανονικό ψάρεµα, ώστε να δούµε το ρυθµό βύθισης αλλά και το πώς συµπεριφέρονται βυθισµένα, αφού κάποια θα θέλουν πιο γρήγορη και κάποια πιο αργή ανάκτηση για να δουλέψουν.

Τέλος δεν ξεχνάµε ότι ένα light καλάµι σε συνδυασµό µε λεπτότερο νήµα, θα µας δώσει πολύ καλύτερες βολές λόγω του µικρού βάρους των τεχνητών αυτών. Μπορεί η προσέγγιση µας να είναι λίγο γενική στην παρούσα φάση, αλλά να είστε σίγουροι ότι έστω και µε αυτές τις απλές συµβουλές θα έχετε σοβαρές πιθανότητες να αναµετρηθείτε µε κάποιο καλό αντίπαλο. Κοκκάλια, Λούτσοι, Κυνηγοί και Λαυράκια, είναι µόνο µερικά από τα ψάρια που δεν µπορούν µε τίποτα να αντισταθούν σε ένα τεχνητό µεγέθους «µπουκίτσας». Καλές εξορµήσεις!

Tip: Τα µικρά τεχνητά είναι αρκετά δελεαστικά, όµως σε κάποιες περιτπωσεις, ένα µεγάλο ψάρι µπορεί να τα καταπιεί εντελώς και να έχουµε πρόβληµα σε περίπτωση που έχει κοφτερή οδοντοστοιχία. Τότε, ένα µικρό κοµµάτι σύρµα ή πιο χοντρή πετονιά θα βοηθήσει πολύ ώστε να µη µας κόβει το παράµαλο.

*Η παρουσίαση των τεχνητών γίνεται με αλφαβητική σειρά


BLACK DIAMOND / HANTA YUMEI

black-diamond_hanta-yumei

Τα HANTA YUMEI έχουν µήκος και χρώµατα που παροµοιάζουν σε αθερίνα, παπαλίνα, γοπάκι, πληγωµένο ψαράκι. Είναι λοιπόν επόµενο πως κανένα κοκάλι, λαβράκι, κυνηγός, τονάκι, δε θα µπορέσει να αντισταθεί στη φυσικότητα των αποχρώσεων και την απολύτως αληθοφανή πλεύση τους και θα ενδώσουν χωρίς καµία επιφύλαξη στα κυνηγετικά τους ένστικτα. Πρόκειται για επιπλέον τεχνητό µε µήκος 7 εκ. και βάρος 3,8 γρ., το οποίο ανήκει στην κατηγορία των minnows και θα αγαπηθεί ιδιαίτερα από τους λάτρεις του light spinning αφού θα τους χαρίσει όµορφες συλλήψεις και µεγάλες συγκινήσεις µε τα λεπτά εργαλεία που εξασκούνται οι συγκεκριµένες τεχνικές. Όµως θα δώσουν εξαιρετικά αποτελέσµατα και από το σκάφος µε ελαφριά συρτή κοντά σε κάβους και πλησίον της ακτογραµµής, δελεάζοντας µελανούρια, µεγάλες ζαργάνες και τονοειδή. ∆ιατίθενται σε πέντε εκπληκτικές αποχρώσεις.


C’ULTIVA I RM-70 SP / Rip’n Minnow

cultiva-i-rm-70-sp_ripn-minnowΨαράκι που βυθίζεται και επανέρχεται τραβώντας το, ενώ σταµατώντας το, κινείται ελκυστικά στα µεσόνερα. Βασικά χαρακτηριστικά του τα living eyes µατάκια, το συντονισµένο κροτάλισµα βαρών, η έντονη αντανάκλαση και η ολογραφική υφή σε ασηµί χρώµα. Έχει µήκος 7 εκατοστά, βάρος 6,3 γραµµάρια και είναι εφοδιασµένο µε 2 σαλαγκιές Owner ST-36. Θα το βρούµε σε δέκα διαφορετικούς χρωµατισµούς για να επιλέξουµε αυτόν που µας ταιριάζει στον τόπο που ψαρεύουµε και στις υπάρχουσες καιρικές συνθήκες. Κατάλληλο για µελανούρια, λαβράκια, κοκάλια, παλαµιδάκια, κυνηγούς και µανάλια.

 


DUO / Tide Minnow Sprint 75

duo-i-tide-minnow-sprint-75Το Tide Minnow Sprint 75, είναι ένα τεχνητό της κατηγορίας minnow για επιθετικό παιχνίδι. Το DUO Sprint 75 είναι βυθιζόµενο, διαθέτει σταθερό βάρος, και µπορεί να ανταποκριθεί σε πολλές τεχνικές και πολλά θηράµατα. Είναι ένα τεχνητό µε πολύ καλές αντιδράσεις. Αν και το σώµα του είναι µικρό (7,5 εκ.) διαθέτει πολύ καλή ικανότητα βολών και επιτρέπει τη χρήση του σε πολλές τεχνικές. Για παράδειγµα, θα βρείτε το Sprint 75 ιδιαίτερα αποτελεσµατικό στις τεχνικές twitching και jerking, ενώ αποδίδει το ίδιο καλά µε αργή ή γρήγορη ανάκτηση. Με το Tide Minnow Sprint 75 θα προσελκύσετε µε επιτυχία πολλά θηράµατα, όπως λαυράκια, λούτσους, ακόµα και συναγρίδες.


DTD / Gavun 80 Sinking

dtd-i-gavun-80-sinkingΒυθιζόµενο τεχνητό µε εξαιρετικά αληθοφανή εµφάνιση, καθώς µοιάζει πάρα πολύ µε πραγµατική αθερίνα. ∆ιαθέτει ρεαλιστικά, τρισδιάστατα µάτια. Τα ψαράκια της κροατικής εταιρείας είναι σχεδιασµένα για ψάρεµα στα νερά της Μεσογείου και δοκιµασµένα εξαντλητικά πριν διατεθούν στο εµπόριο. Το GAVUN 80 έχει µήκος 8 εκατοστά, βάρος 5,9 γραµµάρια και είναι εξοπλισµένο µε δύο ποιοτικές σαλαγκιές της VMC. ∆ιατίθεται σε δύο χρώµατα, µπλε και πράσινο. Κατάλληλο για λαβράκια, κυνηγούς, λίτσες, µελανούρια και γενικώς σε αφρόψαρα που τους αρέσει να κυνηγούν την αθερίνα.


HART / AYU 93

hart_ayu-93Νέο jerk bait floating τεχνητό µε απίστευτη πλεύση λόγω των εσωτερικών µεταλλικών αντίβαρων, ιδανικό για τα αρπακτικά της Μεσογείου όπως λαβράκια, παλαµίδες, κοκάλια και λίτσες. Είναι εξοπλισµένο µε τρεις εξαιρετικά δυνατές και ποιοτικές σαλαγκιές της Asari. Φέρει µάτια µε έντονο χρωµατισµό για να προσελκύει τους διώκτες του από µακριά και διαθέτει τέλεια επεξεργασία χρωµάτων µε έµφαση στη λεπτοµέρεια. Έχει µήκος 9,3 εκατοστά, βάρος 10 γραµµάρια, βάθος πλεύσης έως 0,7 µέτρα και διατίθεται σε πέντε χρωµατισµούς.


IMA / Heavy Surfer 90

ima-i-heavy-surfer-90Το GYODO HEAVY SURFER 90 της IMA είναι ένα τεχνητό µε πολύ µεγάλες επιτυχίες στο εξωτερικό, καθώς επιτυγχάνει πολύ µεγάλες αποστάσεις βολής (ίσως τις µεγαλύτερες από κάθε άλλο τεχνητό της IMA). Το χαρακτηριστικό αυτό οφείλεται βασικά στη δοµή και το εσωτερικό µετακινούµενο βάρος που διαθέτει. Η πλεύση του είναι άκρως ρεαλιστική που προσεγγίζει από πολύ µακριά τους διώκτες του. Με µήκος 9 εκατοστά, βάρος 28 γραµµάρια για να πετυχαίνουµε τις µακρινές βολές και βάθος πλεύσης 1 έως 1,2 µέτρα. Είναι εξοπλισµένο µε δύο σαλαγκιές OWNER ST-46.


JACKSON / ARTIST FR80

jackson_artist-fr80Πρόκειται για ένα µικρό βυθιζόµενο τεχνητό, µήκους 8 εκατοστών και βάρους 8 γραµµαρίων, το οποίο µε αργή, απλή ανάκτηση δίνει ένα πολύ «σφικτό», στενού εύρους wobbling, πολύ νωχελικό και ταυτόχρονα απίστευτα ελκυστικό. Η επιθετική γωνία της γλώσσας του το οδηγεί γρήγορα στα βαθύτερα νερά, όπου η γκάµα των στόχων του εµπλουτίζεται µε περισσότερα είδη. Έτσι, λαβράκια, λούτσοι, τόνοι, µανάλια, µεγάλα κοκάλια και άλλα είδη, συµπεριλαµβάνονται στα συνήθη του «θύµατα». Η εξωτερική του εµφάνιση είναι απίστευτα ελκυστική, καθώς και οι αποµιµήσεις φυσικών κατοίκων της θάλασσας (σαρδέλα, αθερίνα, κεφαλόπουλο), αλλά και τα περισσότερο πρωτότυπα χρώµατα (κίτρινο, ροζ) διαθέτουν εξαιρετική επεξεργασία και φινίρισµα που τα «ζωντανεύει» πραγµατικά. ∆ιατίθενται σε πέντε αποχρώσεις και είναι εξοπλισµένα µε δύο σαλαγκιές ST-46 της OWNER, σε µέγεθος 10.


LINEA EFFE / Crystal Minnow

linea-effe_crystal-minnowΟ κλασσικότερος χρωµατισµός τεχνητού, είναι αναµφισβήτητα το κοκκινοκέφαλο, που µιµείται ένα τραυµατισµένο ψαράκι. Το συγκεκριµένο ψαράκι της LINEA EFFE, µε όνοµα που παραπέµπει στις πολύ ανακλαστικές του ιδιότητες της ολογραφικής, εξωτερικής του επεξεργασίας µε τα πολύ αληθοφανή λέπια (CRYSTAL MINNOW), δύο δυνατές και πολύ κοφτερές σαλαγκιές, αεροδυναµικό και υδροδυναµικό σχήµα για τέλεια πτήση και φυσική πλεύση µε απλή ανάκτηση, µπορεί να «σεληνιαστεί» πραγµατικά όταν το χειριστείτε µε νευρικές κινήσεις (χτυπήµατα, σταµατήµατα, διακεκοµµένη ανάκτηση). Θα το βρείτε σε µήκη από 7 έως και 13 εκατοστά και σε πολλούς διαφορετικούς χρωµατισµούς


LUCKY CRAFT / Flash Minnow 110 ms

lucky-craft_flash-minnow-110-msΤο ψαράκι αυτό είναι το πρώτο που χρησιµοποίησε το σύστηµα µεταφοράς βάρους, δηλαδή τις µπίλιες µέσα στα τεχνητά, η οποία αποτελεί πατέντα της LUCKY CRAFT και έφερε επανάσταση στο spinning. Το FLASH MINNOW 110 MS παραµένει το ίδιο εδώ και 20 χρόνια και αποτελεί τον πιο καλοπουληµένο τύπο τεχνητού ψαριού spinning ανά τον κόσµο. Εκτός αυτού, έχει την τεχνολογία χρωµατισµού MS που µοιάζει µε λέπια ενός ταλαιπωρηµένου µικρού ψαριού, που και αυτό αποτελεί αποκλειστικότητα της εταιρείας και προκαλεί τα άλλα ψάρια να του επιτεθούν δυνατά. Το χρώµα της εικόνας είναι γαύρος, αλλά το FLASH MINNOW υπάρχει σε πολλές ακόµα παραλλαγές που θυµίζουν διάφορα µικρά ψάρια, όπως αθερίνα, σαρδέλα και άλλα.


MEGABASS / Vision Oneten SW

megabass_vision-oneten-swΠρόκειται για ένα floating ψαράκι µε εξαιρετικά χαρακτηριστικά, όπως ποιότητα κατασκευής, µοναδική δράση κάτω από το νερό και απίστευτη λεπτοµέρεια σχεδιασµού. ∆ιαθέτει τρεις σαλαγκιές µε µεγάλη αντοχή στη διάβρωση από το θαλασσινό νερό και εσωτερικά του «τρέχουν» δύο µπίλιες βολφραµίου, οι οποίες κινητοποιούνται κατά τη ρίψη, φροντίζουν για την ισορροπία του κατά τη διάρκεια της πτήσης του προς το νερό, ενώ σε αυτές οφείλονται οι µεγάλες αποστάσεις βολής που πετυχαίνει το συγκεκριµένο τεχνητό και η παροιµιώδης ισορροπία του ανάµεσα σε δυνατά ρεύµατα. Η κίνησή του διαφέρει σύµφωνα µε τον τρόπο ανάκτησης, και έτσι πραγµατοποιεί µία κυµατοειδή ταλάντωση µικρού εύρους όταν ανακτάται σταθερά, ενώ µε γρήγορη ανάκτηση δηµιουργεί περισσότερες αναλαµπές (σπασµωδικές κινήσεις µεγαλύτερου εύρους) και λιγότερες «στενές» πλευρικές κινήσεις.


MOLIX / SB 80

molix_sb-80Ένα τεχνητό µε µοναδική wobbling δράση, το οποίο κατά τη βύθισή του εκτελεί µία ελικοειδή κίνηση, που του επιτρέπει να ψαρεύει από µόνο του. Η ακανόνιστη ταλάντευση κατά τη βύθιση, το καθιστά δέλεαρ για τα τονοειδή, καταλήγοτας σε δυνατά και αποφασιστικά χτυπήµατα. Παρά τη µικρή του γλώσσα, δουλεύει και µε απλή ανάκτηση, αλλά και µε χτυπήµατα, όπως ένα καθαρόαιµο jig minnow. Η σχεδίασή του επιτρέπει να κινείται άνετα µέσα στα δυνατά, κόντρα ρεύµατα. Εφοδιασµένο µε δύο σαλαγκιές ή µία σαλαγκιά και ένα αγκίστρι µε φτεράκι στην ουρά. Κατάλληλο για παλαµίδες, λίτσες, τονάκια, καρβούνια, κυνηγούς.


RAPALA / Shadow Rap® Deep

rapala_shadow-rap-deepΑυτό το ψαράκι έχει µια ιδανική, αργή πλεύση σε διάφορες κατευθύνσεις, µιµούµενη ψαράκι που πεθαίνει. Κολυµπάµε µικρή κίνηση προς τα εµπρός και πολλές πλαϊνές κινήσεις. Με ένα απότοµο τράβηγµα και αµέσως µετά µε χαλάρωση της πετονιάς, κάνει στροφή σχεδόν 180⁰ πριν αρχίσει να βυθίζεται αργά µε τρεµάµενη κίνηση.
Χαρακτηριστικά: ευαίσθητη πλεύση µε στροφή 180⁰, αργή και τρεµάµενη βύθιση, µίµηση ψαριού που πεθαίνει, εσωτερικό µεταλλικό έλασµα και αληθοφανή λέπια, ηµιδιάφανα πλευρά και ολογραφικό εσωτερικό σχέδιο ψαροκόκαλου, βαρίδια από ατσάλι και βολφράµιο για τέλεια ισορροπία, σαλαγκιές VMC® Black Nickel.


RAPTURE / Saltride dr 90 bsrd

rapture_saltride-dr-90-bsrdΠολύ ενδιαφέρον jerk minnow µε µεγάλη αναλογία βάρους/όγκου, χαρακτηριστικό το οποίο δηµιουργεί δύο πλεονεκτήµατα: το δόλωµα µπορεί να πετύχει αρκετά µακρινές αποστάσεις και έχει την ικανότητα να βυθίζεται µέχρι και τέσσερα µέτρα, όπου εκτελεί µία γραµµική πλεύση (DR σηµαίνει Deep Runner). Αυτά του τα χαρακτηριστικά λοιπόν το καθιστούν ιδανικό για ψάρεµα spinning από στεριά, αλλά και µε συρτή από βάρκα, ειδικά για λαβράκια, λούτσους, γοφάρια και τονοειδή. Τα δολώµατα της σειράς είναι ιδιαίτερα αποτελεσµατικά ακόµα και τις ώρες µε λιγοστό φως, αφού έχουν τη δυνατότητα να απορροφούν την ακτινοβολία από µία πηγή φωτός και να την αποδίδουν µε τη µορφή ανακλάσεων, τραβώντας την προσοχή των αρπακτικών. ∆ιαθέτει δύο ατσάλινες, πολύ δυνατές σαλαγκιές.


REAL WINNER / RW Minnow 10

real-winner_rw-minnow-10Ορµώµενοι από το πάθος τους για το spinning, οι αδερφοί Renato και William Pasin ίδρυσαν το 1996 στην Ιταλία τη Real Winner, κατασκευάζοντας τεχνητά από ξύλο balsa, τα οποία έφτιαχναν και δοκίµαζαν παθιασµένα στα ψαρέµατά τους από το 1989. Έτσι, ακόµα και σήµερα όλα τα τεχνητά της REAL WINNER δοκιµάζονται ένα προς ένα πριν δοθούν στο δίκτυο διανοµής. Το RW 10 έχει µήκος 10 εκατοστά, διατίθεται σε µία µεγάλη γκάµα 11 χρωµάτων, και κυκλοφορεί σε τρεις βασικές εκδόσεις, Floating και Sinking µε βάρος 17 gr, καθώς και Super Sinking στα 24 gr. Τα RW 10 έχουν εξαιρετική πλεύση τραυµατισµένου ψαριού, άριστο φινίρισµα και επώνυµες σαλαγκιές VMC.


REMIXON / Fortuna Salti FS14C

remixon_fortuna-salti-fs14cΤα ψαράκια Fortuna, αποτελούν µέλος της νέας σειράς τεχνητών δολωµάτων της Remixon Fortuna Salti. ∆ιαθέτει 3 µεταλλικά σφαιρίδια εσωτερικά του, τα οποία κατά την ρίψη καταλήγουν στο πίσω µέρος, προσφέροντας µακρινές ρίψεις, χωρίς προβλήµατα. Ακόµα, κατά την πλεύση ασφαλίζουν σε ειδική θήκη µπροστά, για χαµηλό κέντρο βάρους, αλλά και τη δηµιουργία προκλητικών ήχων όταν πραγµατοποιούµε έντονες κινήσεις-χτυπήµατα του τεχνητού. Το FS14C είναι ένα νέo ψαράκι µήκους 10 cm, µε αρκετά µεγάλη γλώσσα που του δίνει έντονη κίνηση αριστερά-δεξιά. Χάρη στο σχήµα του, κινείται φυσικά σε απλή ανάκτηση, ενώ σε έντονα τραβήγµατα πραγµατοποιεί κίνηση «walk the dog». Αξιοσηµείωτη είναι και η θέση που βρίσκεται η πρώτη σαλαγκιά του, µε αποτέλεσµα να µη σκαλώνει στις πέτρες και να µας επιτρέπει να το περάσουµε πολύ κοντά τους!


RYOBI / Pro Minnow ms105

ryobi_pro-minnow-ms105Ψαράκια sinking, µε εξαιρετική ποιότητα και λεπτοµέρεια φινιρίσµατος, σε µήκος 10,5 εκ. και βάρος 12 γρ. ∆ιαθέτουν ανακλαστικές ιδιότητες που τα κάνουν πολύ ελκυστικά, laser µάτια και πολύ προκλητική κίνηση που ξεσηκώνει τους διώκτες τους. Το σύστηµα Precision Weight Transfer System µε τις µπίλιες εσωτερικά τους, αλλάζει το κέντρο βάρους του τεχνητού κατά τη ρίψη οδηγώντας σε µεγάλες βολές και ταυτόχρονα είναι υπεύθυνο για τη δηµιουργία δελεαστικών ήχων που προσελκύουν τα αρπακτικά. Έχουν εξοπλιστεί µε δύο δυνατές σαλαγκιές και διατίθενται σε τρεις διαφορετικές αποχρώσεις.


SAKURA / Smart Minnow

sakura_smart-minnowΤο Smart Minnow µπορεί να ελίσσεται στις βραχώδεις ακτές  αλλά και στις  παραλίες της Μεσογείου, σαν ένα αληθινό, λεπτό sandeel, αποτελώντας ένα τεχνητό αναφοράς για τους ψαράδες του λαβρακιού. Η εσωτερική του κατασκευή περιλαµβάνει ένα σύστηµα µεταφοράς µάζας αποτελούµενο από τρεις ανοξείδωτες µπίλιες, που του επιτρέπουν µια ήρεµη αλλά «ιδιότροπη» πλεύση, διατηρώντας µε ακρίβεια όλα τα πλεονεκτήµατά του, ακόµα και ενάντια στον άνεµο. Η δυναµική του πλεύση (action), µπορεί να ξεπεράσει ακόµα και το ένα µέτρο. Η ταλάντευσή του έχει µια «νευρική» ισορροπία, που του προσφέρει µια οµαλή και πολύ σταθερή πλεύση. Αρκετά «αντιδραστικό» στα χτυπήµατα και τα πετάγµατα (jerks-twitches), έχει επίσης µεγάλη ποικιλία κινήσεων, γεγονός που καθιστά το Smart Minnow εύκολα αντιληπτό από όλα τα αρπακτικά.


SEBILE / Koolie Minnow ML

sebile_koolie-minnow-mlΠάθος-Καινοτοµία-Επίδοση, είναι λέξεις που χαρακτηρίζουν τα τεχνητά δολώµατα SEBILE. Τα ψαράκια SEBILE Koolie Minnow ML 7.6 cm µε µεσαίου µεγέθους γλώσσα, έχουν ένα στρογγυλεµένο σώµα το οποίο τους επιτρέπει να κολυµπούν φυσικά και ευέλικτα µέσα στο νερό. Στο εσωτερικό τους υπάρχει υγρό µε γυαλιστερούς κόκκους -στα χρώµατα PZ και PS-, για να προσελκύει ακόµα περισσότερο τα ψάρια, λόγω της µεγαλύτερης αντανάκλασης που δηµιουργεί. Ο µοναδικός σχεδιασµός τους κάνει τα τεχνητά αυτά δολώµατα από τα πιο δηµoφιλή στον κόσµο. Αξίζει να σηµειωθεί ότι διατίθενται σε 4 χρωµατισµούς (PZ – µπλε/ διαφανές µε υγρό και στρας, PS – µαύρο/διαφανές µε υγρό και στρας, ΝΜΤ – µαύρο/ασηµί µε λέπια, και Ο – µαύρο/ασηµί).


SHIMANO / Cardiff 70f

shimano_cardiff-70fΤεχνητό minnow µε επιπλέουσα συµπεριφορά. Το µικρό του µέγεθος και βάρος το κάνουν να παροµοιάζει µε µέρος των κοπαδιών του γόνου και η επεξεργασία των χρωµάτων του µε την πολύ ανακλαστική συµπεριφορά και την πιστή αποµίµηση των λεπιών, δηµιουργεί την τέλεια παραλλαγή του ανάµεσα στα αληθινά αγελαία µικρόψαρα. Έτσι, µικρά (πχ. κοκάλια) ή µεγάλα κυνηγόψαρα (λαβράκια, λούτσοι, µεγάλα κοκάλια, τονάκια κ.ά. είδη) γίνονται εύκολος στόχος του, είτε χρησιµοποιούµε απλή ανάκτηση (δεν τροµάζει τα συγκεντρωµένα ψαράκια, οι ταλαντεύσεις του CARDIFF είναι ελκυστικές ακόµα και έτσι), είτε δίνουµε πιο νευρική κίνηση στο τεχνητό µε twitches. Είναι το ίδιο αποτελεσµατικό σε λιµάνια ή από βράχια, ενώ έχει εκπληκτική απόδοση και από βάρκα, όταν στόχος µας είναι µελανούρια, µεγάλες ζαργάνες και άλλα αφρόψαρα κοντά σε κάβους και σηκώµατα του βυθού. Όλα τα τεχνητά έχουν φωσφορούχα κοιλιά και κόκκινα µάτια.


STRIKE PRO / Arc Minnow JL-120

strike-pro_arc-minnow-jl-120Το ARC MINNOW JL-120 και ειδικά ο κωδικός #010, προτείνεται για τα ψαρέµατα του λαβρακιού από ακτή, λιµάνι ή εκβολή. Η µεγάλη του οµοιότητα µε κέφαλο, ένα ψάρι που αποτελεί βασική τροφή του παράκτιου θηρευτή, κυρίως λόγω της αγελαίας συµπεριφοράς του που το κάνει να δηµιουργεί πολυπληθή κοπάδια µικρότερων ατόµων, δίνοντας εύκολο στόχο στα λαβράκια που ενεδρεύουν κοντά σε ντόκους ή ανάµεσα σε θολά νερά και ρεύµατα, το κατατάσσει στις πρώτες µας επιλογές. Πρόκειται για ένα ψαράκι που στοχεύει στην ανώτερη ζώνη, αφού κινείται σε βάθη µέχρι και 70 εκ. κάτω από την επιφάνεια. Η πλεύση του είναι νευρική καθώς πρόκειται για ένα καθαρόαιµο jerkbait, το φινίρισµα άψογο και η όψη του πολύ ρεαλιστική. Αποτελεί το κρυφό µυστικό της επιτυχίας για πολλούς συρταδόρους στη χώρα µας, αφού εκτός από το λαβράκι δε µπορούν να του αντισταθούν ούτε τα τονάκια, οι παλαµίδες, οι κυνηγοί και οι λούτσοι!


UZUME / Minnow 080 SP

uzume_minnow-080-spMinnows ψαράκια ιαπωνικής κατασκευής γενικής χρήσης, µήκους 8 εκατοστών και βάρους 6,9 γραµµαρίων. ∆ιαθέτουν κινητό έρµα που µετατοπίζεται κατά τη βολή και έτσι καλύπτουν αρκετά µεγάλη απόσταση ρίψης. Κατάλληλα και για τεχνική stop and go, χάρη στο suspending χαρακτήρα τους. Οι µικρότερες µπίλιες στο εσωτερικό τους παράγουν θόρυβο που ελκύει τα αρπακτικά. Στο 080 SP η γλώσσα ξεκινάει λίγο πίσω και κάτω από το µάτι, είναι µακρόστενη και έχει κλειστή γωνία που του δίνει µια νευρικότατη κίνηση που προσελκύει κοντά του όλα τα γνωστά µας αρπακτικά όπως λαβράκια, παλαµίδες, τονάκια, µελανούρια, κοκκάλια και λούτσους. ∆ιατίθενται σε 11 διαφορετικά χρώµατα.


VEGA / Akada Strong Minnow

vega_akada-strong-minnowΕίναι αποτέλεσµα εκτεταµένων ερευνών, δοκιµών και προηγµένης σχεδίασης. Έχει δοκιµαστεί στις πιο αντίξοες συνθήκες προκειµένου να διασφαλιστεί ότι αποδίδει εξαιρετικά. Η µεγάλη του γλώσσα, του επιτρέπει να διατηρεί τη σταθερότητά του καθώς «σαρώνει» το πρώτο µέτρο κάτω από την επιφάνεια του νερού. Η ποιότητα κατασκευής του είναι αδιαµφισβήτητη και εµφανής µε την πρώτη µατιά, διακρίνοντας ένα τέλειο φινίρισµα και µία λεπτοµερή αποτύπωση φυσικών ή πρωτότυπων, προκλητικών αποχρώσεων, που το καθιστούν πρωταρχικό στόχο των θηρευτών. ∆ιαθέτει δύο πολύ κοφτερές σαλαγκιές και τρισδιάστατα µάτια, µπίλιες εσωτερικά για σταθερές και µακρινές βολές και διέγερση της πλευρικής γραµµής των αρπακτικών µέσω δονήσεων, ενώ διατίθεται σε έξι διαφορετικές χρωµατικές εκδοχές.

Tags
Τεχνητά Δολώματα Spinning Ψαράκια [jetpack-related-posts]
Comodo SSL