Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Γιώργος Πολυχρονίου

Συνέντευξη Πέτρος Κουτσογιώργος: Η αναγέννηση της Demka

29 Νοεμβρίου, 2022

Συνέντευξη Πέτρος Κουτσογιώργος: Η αναγέννηση της Demka

Ο Πέτρος Κουτσογιώργος, κατασκευαστής και ιδιοκτήτης της εταιρείας Meandros, αναλαµβάνει να επαναφέρει την εταιρεία ειδών υποβρύχιας αλιείας Demka στο προσκήνιο. Μια πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία µαζί του, θα επιβεβαιώσει το γεγονός, το οποίο µε έκανε να κανονίσω άµεσα ένα ραντεβού µαζί του για µια πρώτη συζήτηση.

∆ύσκολα να βρεις ψαροτουφεκά τις δεκαετίες του ‘90 και ’00 που να µην είχε στο σάκο των όπλων του τουλάχιστον ένα λαστιχοβόλο της ελληνικής εταιρείας Demka ή να µη χρησιµοποιούσε τις βέργες, τα λάστιχα, τις καµπάνες, τα µουλινέ της και τόσα άλλα που παρήγαγε. Τα προϊόντα της, όπως και η εταιρεία, θα τολµήσω να πω ότι λατρεύτηκαν από ένα πολύ µεγάλο µέρος του ελληνικού κοινού.

Όταν η εταιρεία αποφάσισε να αποσυρθεί σταδιακά, για τους δικούς της λόγους, δηµιουργήθηκε µεγάλος θόρυβος και στεναχώρια για το κενό που θα άφηνε στους ορκισµένους οπαδούς της. Αν και πέρασαν χρόνια από τότε, η αλήθεια είναι ότι ποτέ δεν ξεχάστηκε από κανένα. Και ξαφνικά, κεραυνός εν αιθρία: Όπως ακούστηκε, η θρυλική εταιρεία επιστρέφει!

Σύντοµα βρισκόµουν στις Λιβανάτες Φθιώτιδος, στην έδρα του Πέτρου, όπου και ξεκινήσαµε την συζήτηση.

– Πέτρο, συγχαρητήρια για τη νέα δραστηριότητα. Η DEMKA είναι µία σηµαντική φίρµα, που όλοι µας λίγο-πολύ έχουµε ψαρέψει και χρησιµοποιήσει. Πες µας όµως, πώς κατάφερες να αποκτήσεις αυτό το δυνατό brand;
Θα έλεγα πως για πάρα πολλούς, όπως και για µένα,  δεν είναι απλά µια σηµαντική φίρµα όπως αναφέρεις. Είναι µια ιστορία, ένα όµορφο συναίσθηµα και κάτι το θρυλικό και ιδεώδες στο χώρο του ψαροτούφεκου. Η απάντηση σε µια τέτοια ερώτηση δεν µπορεί να απαντηθεί µέσα από λίγες ή πολλές λέξεις.

Προσωπικά, το τι εστί DEMKA δεν περιγράφεται µε κάποιες λέξεις και εκφράσεις. Ας πούµε πως είναι ένα ερωτικό συναίσθηµα, µε το οποίο γαλουχήθηκα και ανδρώθηκα σε κυνηγό µε ψαροτούφεκο. Ας το παροµοιάσουµε µε µια πολύ όµορφη ελκυστική, σεβαστή, γυναίκα, µια DIVA δηλαδή, που εµπιστεύεται το είναι της, τον εαυτό και την καρδιά της εκεί που θα  διεκδικηθεί ικανότερα, καταλληλότερα, δυνατά και επίµονα.

Όπως καταλαβαίνετε, πρωταρχικά όλα έχουν να κάνουν µε το αίσθηµα εµπιστοσύνης και ασφάλειας. Είναι πολύ µεγάλη τιµή να σου εµπιστευτεί κάποιος το έργο του, τις γνώσεις και την πολύτιµη εµπειρία του.

Και γι’ αυτό το λόγο είµαι πολύ ευγνώµων, αναγνωρίζοντας πως είναι πολύ λίγο το να πω δηµόσια ένα µεγάλο «ευχαριστώ» στον κ. Νίκο Καταπότη, ο οποίος µε τίµησε µε την επιλογή του, και κυρίως για την αµέριστη γνωσιολογική συµπαράσταση που µου παρέχει και θα µου παρέχει στην υλοποίηση του έργου που ανέλαβα να συνεχίσω.

Είναι µεγάλη µου χαρά καθοδηγούµενος να δηµιουργώ, να εξελίσσοµαι και να διδάσκοµαι από εκείνον. Ήταν πάντα µέντοράς µου, καθιερώνοντας νέους δρόµους που ως µεταγενέστεροι διαβήκαµε. Τον θεωρώ χαρισµατικό, ιδιαίτερα ευφυή δάσκαλο και τον βλέπω σαν πατέρα µου. Από την πλευρά µου, ως πνευµατικό του παιδί, πάντα θα του χρωστάω, τόσο για την προσφορά του σε ότι αφορά την κατασκευή, αλλά και για τη γενικότερη συνεισφορά του στο χώρο του ψαροτούφεκου.

Έχοντας συναίσθηση του βάρους της κληρονοµιάς και του πολύ µεγάλου διαµετρήµατος αυτού του ονόµατος, θα καταβάλω από πλευράς µου κάθε δυνατή προσπάθεια για να φανώ αντάξιος της εµπιστοσύνης του.

-Ποια θεωρείς πως ήταν τα δυνατά χαρτιά της DEMKA και αυτά που την έκαναν αγαπητή στο ψαροτουφεκάδικο κοινό στην Ελλάδα και σε πολλά µέρη στον κόσµο;
Χαρακτηριστικό παράδειγµα αποτελούν οι βέργες και τα λάστιχα, καθώς µαζί µε την ορολογία που καθιέρωσε η DEMKA για την τυποποίηση των προϊόντων της, έγιναν και παραµένουν πρότυπα αναφοράς στο χώρο του ψαροτούφεκου.

Επίσης, η σταθερότητα στην ποιότητα ήταν αυτό που έκανε τη µεγάλη διαφορά σε σχέση µε τα υπόλοιπα της αγοράς. Τα προϊόντα DEMKA έχαιραν ιδιαίτερης εκτίµησης και δεν έχρηζαν διαφηµιστικής προώθησης και προβολής, όπως γίνεται σήµερα µε τα περισσότερα γνωστά προϊόντα, προκειµένου να πείσουν τον καταναλωτή να τα προτιµήσει.

Οι χρήστες απαιτούσαν προϊόντα DEMKA και δεν συµβιβάζονταν µε κάτι λιγότερο.

Όµως, τα πραγµατικά δυνατά χαρτιά, αυτά που βρίσκονταν πίσω από τα προϊόντα, ήταν άλλα πράγµατα: Η τεχνογνωσία, ο σεβασµός και η ενηµέρωση του καταναλωτή, µε την καθιέρωση βιοµηχανικών προτύπων -ελλείψει εθνικών ή διεθνών-, που παρέχουν τη δυνατότητα να εκτιµήσει ο ίδιος τι αγοράζει, χωρίς να χρειάζεται να το δοκιµάσει, η καινοτοµία, η έρευνα/εξέλιξη και η αδιάσειστη τεκµηρίωση βασισµένη πάνω σε συστηµατική επιστηµονική µελέτη, η οποία κατέρριπτε σαν χάρτινους πύργους αρκετούς µύθους, που υπήρχαν και υπάρχουν ακόµα γύρω από τις επιδόσεις και τη συµπεριφορά των ψαροτούφεκων και των παρελκόµενών τους.

Μύθοι που χρησίµευαν ως κίνητρο και µέσο πώλησης, ήταν αυτό που δεν άρεσε και έβρισκε απέναντι πολλούς, όταν οι χρήστες πήγαιναν  στο κατάστηµα και απαιτούσαν προϊόντα µε συγκεκριµένα τεχνικά χαρακτηριστικά, µε βάση την τυποποίηση της DEMKA. Βλέπετε, εκεί οι αριθµοί είναι αµείλικτοι και δείχνουν την πραγµατικότητα. Όποιος µάθει (όταν ενηµερωθεί) τι σηµαίνει το 2 και το 1, ξέρει πως το 2 είναι µεγαλύτερο από το 1, όποτε και όπου αναφέρονται!

-Η παραγωγή των προϊόντων DEMKA θα αφορά επιλεκτικά σε κάποια µοντέλα όπλων ή όλη τη γκάµα της, συµπεριλαµβανοµένων µουλινέ, βεργών και αξεσουάρ;
Αρχικά, θέλουµε να πιάσουµε το νήµα από εκεί που είχε µείνει. Σταδιακά θα επαναφέρουµε τα προϊόντα στην παραγωγή ως είχαν. Στην πορεία θα εξετάσουµε πιθανές αναβαθµίσεις τους. Υπάρχουν, πιστεύω, πολλά πράγµατα και ιδέες που κακώς έµειναν για πολλά χρόνια στο συρτάρι, τα οποία µπορούν να υλοποιηθούν επιτυχώς.

Χωρίς να θέλω να προσπεράσω τα υπόλοιπα µοντέλα της DEMKA, αναλλοίωτης και σταθερής αξίας στον χρόνο, αφού όλα µαζί και το καθένα ξεχωριστά άφησαν ανεξίτηλα το στίγµα τους, αυτό που περισσότερο µε προκαλεί ως ιδέα, είναι η αναγέννηση του θρυλικού ΑΜΙ. Ενός ιστορικού όπλου, που µόνο η κεφαλή του αποτέλεσε και αποτελεί πρότυπο σχεδίασης, αφού το σχήµα της παραµένει πάντα κλασικό και ταυτόχρονα πρωτοποριακό, αξεπέραστο και απλό. Ένα πραγµατικό Alltime classic! Ιδέες υπάρχουν, πολλές, έξυπνες και δυνατές, σχέδια για νέα πρωτοποριακά προϊόντα επίσης, αλλά θα µιλήσουµε για την υλοποίησή τους όταν θα είναι η ώρα τους.

– Θα δούµε συνδυασµό της τεχνογνωσίας Meandros – DEMKA;
Όπως προανέφερα, ιδέες υπάρχουν, τεχνογνωσία υπάρχει, υποδοµή υπάρχει, αλλά πάνω απ’ όλα υπάρχει όρεξη, πάθος, αγάπη και πολύ µεράκι. Εφόσον υπάρχει κοινός νους, σίγουρα θα υπάρχει και κοινό σηµείο.

-Πότε πιστεύεις ότι τα νέα προϊόντα της DEMKA θα είναι διαθέσιµα στο ελληνικό κοινό;
Θα επαναφέρουµε σταδιακά τα προϊόντα στην παραγωγή. Ελπίζω σύντοµα, εντός του 2022, να καταφέρουµε τα αγαπηµένα προϊόντα να φτάσουν ξανά στα χέρια όχι µόνο των χρηστών που τα γνώριζαν και τα εµπιστεύονταν µε κλειστά µάτια, αλλά και στα χέρια των νέων στο χώρο του Υ/Ψ, που δεν τους είχε δοθεί η ευκαιρία να τα χαρούν και να ωφεληθούν ευχάριστα από τη χρήση τους.

– Πώς οραµατίζεσαι το µέλλον της DEMKA;
Αν δεν υπήρχε όραµα, δεν θα µιλούσαµε αυτή τη στιγµή, αλλά καλύτερα ας µην τα πούµε όλα από τώρα…

Πέτρος Κουτσογιώργος
22330 89711
technoplus.sub@gmail.com

Tags
Meandros Demka Κουτσογιώργος Ψαροτούφεκο Εξοπλισμός Υποβρύχια Αλιεία Εξοπλισμός για Ψαροτούφεκο ψαροντούφεκο [jetpack-related-posts]
Comodo SSL