Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

ΣΥΡΤΗ ΑΦΡΟΥ: 4 Χειμερινές οικονομικές προτάσεις από τη Linea Effe

Ιανουάριος 7, 2018

ΣΥΡΤΗ ΑΦΡΟΥ: 4 Χειμερινές οικονομικές προτάσεις από τη Linea Effe

Μπήκαµε στο χειµώνα. Ο καιρός µπορεί να κρύωσε για τα καλά, οι εξορµήσεις όµως συνεχίζουν να πραγµατοποιούνται. Οι τόποι πιο κοντινοί, η διάρκεια πιο µικρή, αλλά τα αποτελέσµατα παραµένουν αρκετά ικανοποιητικά, αφού τα ψάρια βρίσκονται αρκετά ρηχά και  µπορούµε να τα αναζητήσουµε εύκολα τόσο µε το σκάφος, όσο και από την ακτή. Η εταιρία Linea Effe, µε σεβασµό στον ερασιτέχνη ψαρά, καλύπτει όλες τις τεχνικές ψαρέµατος και προσπαθεί  να του προσφέρει το καλύτερο δυνατό προϊόν στην πιο προσιτή τιµή. Εµείς εδώ θα δούµε κάποιες από τις πιο οικονοµικές  προτάσεις της, που απευθύνονται σε όλους τους ψαράδες, εύκολες στη χρήση τους, και το σηµαντικότερο, πολύ αποτελεσµατικές για τη συγκεκριµένη εποχή.

Σιλικονούχα χελάκια για µελανούρια, λίτσες και λαβράκια, µέχρι στα πολύ ανοικτά για παλαµίδες, ρίκια, κυνηγούς.

1. Με σιλικονούχα χελάκια

Αν κάτι πρέπει οπωσδήποτε να έχουµε µαζί µας όταν ξεκινούµε για συρτή αφρού, τότε αυτό σίγουρα είναι τα σιλικονολύχα χελάκια. Σε µήκη από 5 µέχρι και 11 εκατοστά και σε διάφορους χρωµατισµούς, προσελκύουν κοντά τους και το πιο δύστροπο ψάρι. Χρησιµοποιείστε λεπτά παράµαλλα και µε σχετικά αργή ταχύτητα (2-3 knots) αναζητείστε ψάρια σε όλες τις θάλασσες. Από πολύ κοντά στην ακτογραµµή για µελανούρια και  λαβράκια, µέχρι στα πολύ ανοικτά για παλαµίδες, ρίκια, κυνηγούς.

Στην ακτή µε spinning, θα προσελκύσουµε µε τη βοήθεια µποµπάρδας ή µπούλντο τα µελανούρια κατά τη διάρκεια της ηµέρας  σε ρηχαδιές και µέρη που έχουν ελαφρύ κυµατάκι. Το βράδυ τα λαβράκια έχουν την τιµητική τους. Το εσωτερικό των λιµανιών και µικρά απάγκια κολπάκια, είναι οι καταλληλότεροι τόποι για την αναζήτησή τους. Για όσους δε µπορούν τη µποµπάρδα, υπάρχουν και τα σιλικονούχα δολώµατα τα οποία έχουν βάρος και µπορούµε να τα ψαρέψουµε σκέτα, δένοντάς τα κατευθείαν στην πετονιά µας.

Πολύχρωμα μονάγκιστρα, κατάλληλα για παλαµίδες, ρίκια, σκουµπριά, κοκάλια.

2. Με πολύχρωµα µονάγκιστρα

Εξειδικευµένα µονάγκιστρα τα οποία αποδίδουν τα µέγιστα στην ελαφριά συρτή αφρού.

  • • Πολύχρωµα µονάγκιστρα Tiger Mackerel: Kατάλληλα για παλαµίδες, ρίκια, σκουµπριά, κοκάλια. Ψαρεύονται είτε µόνα τους δένοντάς τα κατευθείαν στην πετονιά της αρµατωσιάς µας, είτε συνδυάζοντας 2-3 ή περισσότερα µαζί.
  • • Τα Mini Troll: Εξειδικευµένα πολύχρωµα µονάγκιστρα µε φτερό, που µπορούν να προσελκύσουν όλων των ειδών τα αφρόψαρα. Με µήκος 4,5 και 6 εκατοστά, σε διάφορους χρωµατισµούς. Αν και µπορούν
    να ψαρέψουν όπως είναι µε άριστα αποτελέσµατα, κάποιοι ψαράδες τοποθετούν και φυσικό δόλωµα στο αγκίστρι για ακόµη καλύτερες αποδόσεις.

Μονάγκιστρα µε φτερό, προσελκύουν όλων των ειδών τα αφρόψαρα

Ένα από τα πιο κλασσικά δολώµατα για ελαφριά συρτή αφρού είναι τα κουταλάκια. Απευθύνονται σε όλα τα αφρόψαρα , µε ειδικότητα στους κυνηγούς, τα µελανούρια, τα παλαµιδάκια και τις λίτσες.

3. Με κουταλάκια

  • • Ελαφριά κουταλάκια: Είναι από τα κλασσικά δολώµατα για ελαφριά συρτή αφρού και απευθύνονται σε όλα τα αφρόψαρα , µε ειδικότητα στους κυνηγούς, τα µελανούρια, τα παλαµιδάκια και τις λίτσες. Σκέτα ή µε προσθήκη φτερού στη σαλαγκιά, πολλές φορές θα δώσουν λύση όταν τα υπόλοιπα τεχνητά δεν δουλεύουν. Για καλύτερα αποτελέσµατα, προτιµήστε να τα σύρετε µε σχετικά µεγάλη ταχύτητα.
  • • Κουταλάκια FAT, SLIM & Πολύχρωµα: Τα χρησιµοποιούµε συνήθως στη συρτή αφρού για µεγαλύτερα ψάρια του είδους, ενώ µπορούν να ψαρευτούν και αρκετά πιο χαµηλά από τον αφρό, τοποθετώντας στην αρµατωσιά µας 1, 2 ή περισσότερα βαρίδια. Από την ακτή θα αναζητήσουµε τις µεγάλες ντάσκες που πλησιάζουν αυτήν την εποχή αρκετά την ακτογραµµή, κυρίως στο εξωτερικό των λιµανιών, όπως επίσης τις λίτσες και τα µανάλια.

 

Κουταλάκια για συρτή αφρού με στόχο µεγαλύτερα ψάρια του είδους, ενώ µπορούν να ψαρευτούν και αρκετά πιο χαµηλά από τον αφρό, τοποθετώντας στην αρµατωσιά µας 1, 2 ή περισσότερα βαρίδια.

4. Με popper 40 γραµµαρίων

Ένα τεχνητό, διαφορετικό στο σχήµα και την πλεύση από τα υπόλοιπα γνωστά µας τεχνητά, είναι το popper. Μπορεί να µην αποτελεί την αρχική µας επιλογή, όµως συχνά αποδεικνύεται το κρυφό χαρτί και όπλο µας στις δύσκολες καταστάσεις. Όταν τα ψάρια σταµατούν να ασχολούνται µε τα γνωστά δολώµατά µας και αρνούνται να κυνηγήσουν, τότε έρχεται η σειρά του popper να δώσει λύση.

Τα popper προσφέρουν μία ιδιόµορφη πλεύση που συνοδεύεται και µε ένα είδος αφρουδιάς, που κάνει τα ψάρια να µη µπορούν να αντισταθούν.

Με την κοφτή µούρη µπροστά, χωρίς γλώσσα  και την εσοχή που υπάρχει εκεί, δεν κολυµπά όπως τα υπόλοιπα τεχνητά, αλλά πετιέται (“pop”) στα ξαφνικά, από όπου προήλθε και η ονοµασία “popper”. Αυτή η ιδιόµορφη πλεύση που συνοδεύεται και µε ένα είδος αφρουδιάς, κάνει τα ψάρια να µη µπορούν να αντισταθούν. Το µέγεθος των τεχνητών έχει να κάνει µε το µέγεθος των ψαριών που αναζητούµε, χωρίς όµως αυτό να είναι απόλυτο, αφού και µε µεγάλο δόλωµα έχουµε πιάσει µικρό ψάρι, αλλά και το αντίστροφο. Πάντως για όλους εµάς που ασχολούµαστε µε γοφάρια, µεγάλα λαβράκια, λίτσες και κυνηγούς από την ακτή, το µέγεθος των 40 γραµµαρίων είναι η καταλληλότερη επιλογή.

Οι ιδανικότερες συνθήκες είναι θα λέγαµε ο καιρός µε δυνατό αέρα από πίσω µας, που δεν σηκώνει µεγάλη κυµατιά, αλλά µικρό κυµατάκι στην επιφάνεια, καθώς επίσης και το σπάσιµο ενός δυνατού θαλασσινού καιρού που έχει σηκώσει θολούρα στις παραλίες και βρισκόµαστε στο τελείωµά του. Έτσι, µπορούµε να δελεάσουµε και τα µεγάλα λαβράκια, αλλά και τα υπόλοιπα αρπακτικά. Αν επικρατεί άπνοια αναζητούµε κυνηγούς και λίτσες, αφού και τα δυο είδη τσιµπούν µε αυτές τις συνθήκες. Τώρα όσον αφορά στα γοφάρια, θα επιλέξουµε για το ψάρεµά µας µε popper τις νυχτερινές ώρες, ενώ και την ηµέρα είναι εύκολο να εντοπίσουµε την παρουσία τους, από το σαµατά που δηµιουργούν τα συγκεκριµένα ψάρια όταν κυνηγούν.

Ο τρόπος ανάκτησης αυτών των τεχνητών, γίνεται κυρίως µε δυο τρόπους. Με 2-3 τινάγµατα και παύση (τεχνική stop & go), είτε µε συνεχόµενα τινάγµατα. Ο πρώτος τρόπος συνίσταται κυρίως σε ήπιες καιρικές συνθήκες και ο δεύτερος κυρίως µε κυµατισµό.


  • ΑΦΟΙ ΡΟΓΔΑΚΗ Ο.Ε.
  • www.rogdakis.gr
  • 2310306796
Tags
Linea Effe Συρτή Αφρού Αφοί Ρογδάκη Χειμερινό ψάρεμα
Comodo SSL