Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Ηλίας Κυριακάκης

Συρτή αφρού: Εισαγωγή στην ελαφριά συρτή

5 Αυγούστου, 2020

Συρτή αφρού: Εισαγωγή στην ελαφριά συρτή

Η ελαφριά συρτή είναι µια µέθοδος αλιείας που έχει σχεδόν πάντα αποτέλεσµα και δίνει συγκινήσεις όλο το χρόνο. Είτε γίνεται µε το χέρι, είτε πιο «σύγχρονα» µε καλάµι και µηχανισµό. Δίνει σχεδόν πάντα ψάρια και είναι πολύ αγαπητή σε όσους την εξασκούν.

Η µια πλευρά της διάταξης µε σχήµα V…

Εξοπλισµός

Καλάµια: Χρησιµοποιούµε καλάµια µε αντοχές από 5 µέχρι και 30 το πολύ λίµπρες. Τα καλάµια µας πρέπει να είναι ποιοτικά, µε «µακρύ χέρι» ώστε να βολεύουν στο πιάσιµο και στο πάλεµα του ψαριού, και να έχουν µήκος από 2 µέχρι 2,3 µέτρα. Ενώ δεν πρέπει να είναι πολύ ελαστικά. Αν είναι ελαστικά, δίνουν τη δυνατότητα στο ψάρι να κάνει υπερβολικά πολλά κεφάλια, και αυτό είναι µειονέκτηµα για το ψάρεµα του κυνηγού. Ο προϋπολογισµός µας για ένα καλάµι µε τα χαρακτηριστικά που αναφέραµε, θα πρέπει να είναι στο επίπεδο των 20-70€.

Και φυσικά, είναι προτιµότερο να αποκτήσουµε δύο σετ εξοπλισµού. Ώστε να καλύψουµε την επιφάνεια αλλά και κάποιο βάθος µε ανάλογα τεχνητά ψαράκια, παρά να έχουµε µόνο ένα καλάµι για ελαφριά συρτή.

Θα χρησιµοποιήσουµε µηχανισµούς spinning, κατηγορίας 4000 και πάνω.

Μηχανισµοί: Οι µηχανισµοί µας, πρέπει να είναι αρκετά µεγάλοι για να χωρούν ικανοποιητική ποσότητα νήµατος ή πετονιάς. Και ταυτόχρονα αρκετά µικροί για να µην είναι βαριοί. Πρέπει επίσης να είναι ισχυροί ώστε να µπορούν να παλέψουν ακόµη και το µεγάλο ψάρι που θα µας τύχει. Φυσικά να έχουν καλά και οµαλά φρένα, που θα µας βοηθήσουν να φέρουµε το θήραµά µας στη βάρκα. Αν υπάρχουν στον εξοπλισµό µας µηχανισµοί spinning, δηλαδή µηχανισµοί σταθερού τυµπάνου, είναι επίσης µια λύση. Θα χρησιµοποιήσουµε µηχανισµούς της σειράς 4000 και πάνω, και θα τους αρµατώσουµε µε νήµα αντί για πετονιά.

Ο προϋπολογισµός µας για έναν ποιοτικό µηχανισµό, µπορεί να φτάσει ή και να ξεπεράσει τα 100€. Αλλά θα τον χρησιµοποιήσουµε χρόνια και µπορούµε να τον συνδυάσουµε µε ψαρέµατα πολλών ειδών. Όσο περισσότερα ρουλεµάν έχει ο υποψήφιος µηχανισµός µας, τόσο καλύτερα. Αλλά το ουσιαστικό του προσόν είναι το αδιάβροχο σφράγισµα του.

Σειρές των µηχανισµών που ενδείκνυνται είναι οι 2/0 µέχρι και 4/0.

Νήµα: Ιδανικό για το αρµάτωµα του µηχανισµού µας, είναι το νήµα της τάξης των 40-50 λιµπρών. Το οποίο έχει διάµετρο 0,20, δηλαδή ίδια µε µια πετονιά αντοχής 12-15 λιµπρών. Το κόστος του νήµατος είναι πολύ µεγαλύτερο από το κόστος της πετονιάς, για µια συσκευασία 300 µέτρων. Για την αντοχή που µας ενδιαφέρει θα χρειαστούµε περίπου 30-40€, αλλά κάθε λεπτό που ξοδέψαµε για την αγορά του θα έχει πιάσει τόπο.

Να δώσουµε την ευκαιρία και σε άλλο ένα θήραµα να πάει στο δεύτερο τεχνητό µας.

Στριφτάρι-παράµαλλο: Στη συνέχεια του νήµατος, θα δέσουµε ένα ποιοτικό στριφτάρι µικρής διαµέτρου και µεγάλης αντοχής. Έπειτα θα συµπληρώσουµε την κουβαρίστρα του µηχανισµού µας µε 10 περίπου µέτρα παράµαλλου από αόρατη πετονιά -τουλάχιστον- 40 λιµπρών. Το στριφτάρι χρησιµεύει και για την προσάρτηση ενός µέτριου µολυβιού στην αρµατωσιά µας. Αν επιθυµούµε να κατεβάσουµε το ψαράκι µας σε µεγαλύτερα βάθη, όπως κάνουµε δηλαδή και στο ψάρεµα µε µολύβι φύλακα.

Εµείς χρησιµοποιούµε αόρατη πετονιά διαµέτρου 0,40-0,50, και παρά τις αντιρρήσεις των οπαδών της λεπτότερης σχολής, θεωρούµε ότι δεν έχουµε ποτέ χάσει τσίµπηµα εξαιτίας του πάχους της πετονιάς. Το σπουδαιότερο όµως, δεν έχουµε χάσει και ψάρι από κοµµένη πετονιά. Διότι η διάµετρος 0,50 αποσβένει όλα τα προβλήµατα που δηµιουργούν οι διάφορες τριβές, και οι κόµποι µε τους οποίους θα δέσουµε τα τεχνητά µας σε αυτήν.

Στην ελαφριά συρτή, χρησιµοποιούµε µια µεγάλη ποικιλία τεχνητών δολωµάτων.

Τεχνητά: Η ελαφριά συρτή γίνεται µε πολλές κατηγορίες και συνδυασµούς τεχνητών –κυρίως- δολωµάτων. Γενικός κανόνας για τις αποχρώσεις και τα χρώµατα των τεχνητών που θα χρησιµοποιήσουµε δεν υπάρχει. Η µόνη σταθερά, είναι πως τα τεχνητά µας πρέπει να µιµούνται την απόχρωση του γόνου της περιοχής. Ανάλογα µε τα θηράµατα στα οποία απευθυνόµαστε. Τα ψαράκια µας, βυθιζόµενα ή επιφανείας, πρέπει να είναι συνδυασµένα µε τεχνητά χταποδάκια και ραγκλού. Ο συνδυασµός αυτός είναι κανόνας για τους κυνηγούς, τις παλαµίδες, τα καρβούνια και τα ρείκια.

Η διάταξη των καλαµιών µας είναι σχήµατος V, και το µεσαίο καλάµι που βρίσκεται κοντύτερα στη βάρκα µας, τραβά το βυθιζόµενο τεχνητό

Όσο για το µέγεθός τους, µπορούν να ξεκινούν από τα 6 και να φτάνουν µέχρι τα 12 εκατοστά. Ακόµη και τα µικρά σχετικά θηράµατα δε θα περιφρονήσουν τα µεγαλύτερα ψαράκια, ούτε θα τα φοβηθούν. Γενικά πάντως, στην ελαφριά συρτή χρησιµοποιούµε µια µεγάλη ποικιλία τεχνητών δολωµάτων. Ας το έχουµε υπόψη µας, και αρχίζοντας από τα λίγα βασικά, να εµπλουτίζουµε σταδιακά τη συλλογή µας. Ώστε να έχουµε το κατάλληλο δόλωµα για το κατάλληλο ψάρι, χωρίς φυσικά να το παρακάνουµε. Οι σαλαγκιές που χρησιµοποιούµε στα τεχνητά µας πρέπει να είναι καινούργιες και καλής ποιότητας. Δε διστάζουµε να τις αλλάξουµε, αν δούµε πως η αντοχή τους δηµιουργεί αµφιβολίες κατά πόσον µπορούν να κρατήσουν ένα µεγαλύτερο ψάρι.

Μια µικρή ζώνη µάχης, βοηθά πολύ στη µάχη µε το ψάρι.

Ζώνη µάχης-Απόχη: Τέλος, άποψή µας είναι ότι µια µικρή ζώνη µάχης βοηθά πολύ στη µάχη µε το ψάρι και στο οµαλό τύλιγµα του νήµατος στο µηχανισµό µας. Εκτός από τη ζώνη µάχης, η απόχη είναι ένα άλλο απαραίτητο εξάρτηµα. Όσοι έχουµε συνηθίσει στην ανάσυρση των ψαριών µε γάντζο, που αποτελεί τη συνηθισµένη µέθοδο στη «µεγαλύτερη» κατηγορία, θα διαπιστώσουµε αργά ή γρήγορα ότι µε το γάντζο χάνουµε ψάρια.

Τα θηράµατά µας στην ελαφριά συρτή είναι πολύ µικρά, αλλά και πολύ ευλύγιστα για τη µέθοδο αυτή. Η απόχη είναι το εργαλείο που ενδείκνυται για αυτά, ή για να γίνουµε πιο απόλυτοι, που επιβάλλεται να χρησιµοποιούµε. Ειδικά για τα ρείκια, τα καρβούνια, τα τονάκια και τα συναφή σκοµβροειδή, επιµένουµε στην αφαίµαξή τους αµέσως µετά τη σύλληψη. Διότι µε τον τρόπο αυτό µετατρέπονται σε ελαφρό και πολύ εύγευστο ψάρι, άσχετα µε τον τρόπο παρασκευής τους.

Θάλασσα ελαφρά φουρτουνιασµένη µπορεί να είναι ιδανική.

Καιρικές συνθήκες
Πολλοί πιστεύουν ότι βγαίνουµε για ελαφριά συρτή µόνο µε ήρεµη θάλασσα. Κατά την άποψή µας το αντίθετο είναι ο κανόνας. Θάλασσα ελαφρά φουρτουνιασµένη, που δε βάζει σε καµιά περίπτωση το σκάφος µας σε κίνδυνο. Μπορεί να είναι ιδανική για µια µεγάλη σειρά θηραµάτων, όπως οι κυνηγοί και τα τονάκια. Μη φοβηθούµε λοιπόν τον καιρό, πάντα µε την προϋπόθεση της τήρησης όλων των κανόνων ασφαλείας. Η µικρή ταλαιπωρία και το κούνηµα, θα αντισταθµιστούν µε τα πολλά και ενδιαφέροντα θηράµατα που θα έχουµε ως αποτέλεσµα της εξόδου µας.

Tεχνητά χταποδάκια και ραγκλού, είναι ο κανόνας για τους κυνηγούς.

Καλάµια διατάξεις & τεχνητά για να αρχίσουµε
Αν θέλουµε να είµαστε παραγωγικοί ψαρεύουµε µε 2-3 καλάµια, για να καλύψουµε τόσο την επιφάνεια, όσο και το βάθος µεταξύ των 2 και 4 µέτρων. Η διάταξη των καλαµιών µας είναι σχήµατος V, και το µεσαίο καλάµι που βρίσκεται κοντύτερα στη βάρκα µας, τραβά το βυθιζόµενο τεχνητό. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγουµε τα µπερδέµατα στις κλειστές στροφές που µπορεί να αναγκαστούµε να πάρουµε, λόγω αέρα ή επειδή ακολουθούµε τη διαµόρφωση της ακτής. Η διάταξη µε σχήµα V, θέλει το µεσαίο καλάµι να ψαρεύει σε απόσταση από 20 µέχρι 25 µέτρα από τη βάρκα, και τα δύο µακρινά στα 30-40 µέτρα.

Δε θα αργήσει η στιγµή που ένα από τα καλάµια µας θα αρχίσει να δονείται, και η γλυκιά µουσική του κλίκερ θα αρχίσει να ηχεί στα αυτιά µας

Παρόλο που πολλοί θα πουν ότι το θέµα µε τις διατάξεις των καλαµιών συρτής έχει εξαντληθεί, δίνουµε για τους νεότερους συναδέλφους µια «τυφλοσουρτική» διάταξη καλαµιών και τεχνητών. Η οποία αποδεδειγµένα δουλεύει για κυνηγούς, τονάκια, παλαµίδες και καρβούνια. Στο πρώτο καλάµι, βάζουµε 2-3 πλαστικά χταποδάκια µήκους 4-7 εκ., έντονου ή σκούρου χρώµατος, σε απόσταση 40-50 εκατοστών µεταξύ τους. Δεµένα σε παράµαλλα των 10 εκατοστών, διαµέτρου 0,40 έως 0,50. Ένα µέτρο πίσω από αυτά, βάζουµε ένα ψαράκι µε µικρή γλώσσα, χρώµατος µπλε η µολυβί, και µήκους 6-8 εκατοστών. Στο δεύτερο καλάµι τραβάµε ένα ψαράκι ίδιου µήκους, βυθιζόµενο στα 2-3 µέτρα. Το βάθος αυτό είναι πολύ καλό για ελαφριά συρτή τις ηµέρες µε κυµατισµό, διότι λόγω θάλασσας, στο ένα µέτρο που θα κατέβει το πρώτο µας ψαράκι, µπορεί να µην υπάρχουν θηράµατα.

Εναλλακτικά, αν µε τα καλαµαράκια δε σταθούµε τυχεροί, στο δεύτερο καλάµι βάζουµε αντί για αυτά raglou µε αγκίστρια, χρώµατος κίτρινου, πράσινου ή πορτοκαλί. Τα raglou είναι ιδανικά για τα τονάκια, ενώ τα χταποδάκια υπερέχουν στους κυνηγούς. Στο τρίτο καλάµι τραβάµε ένα ψαράκι µόνο του, που θα είναι µεγαλύτερο από τα προηγούµενα, δηλαδή στα 10-12 εκατοστά. Στο καλάµι αυτό, θα πάει το πραγµατικά µεγάλο ψάρι.

Ταχύτητα
Η ταχύτητα µας πρέπει να είναι ανάµεσα στους 3,5 και στους 5 κόµβους. Αλλά όλα εξαρτώνται από το θήραµα. Και εδώ η γενική συµβουλή είναι να ξεκινάµε µε 3,5 κόµβους, και αν δεν παίρνουµε χτυπήµατα να ανεβαίνουµε κατά µισό κόµβο, µέχρι να φτάσουµε τους 5. Στην ταχύτητα που θα πάρουµε χτυπήµατα, παραµένουµε για το υπόλοιπο της αλιευτικής εξόρµησής µας.

Αρχίζουν να φαίνονται οι πρώτοι κυνηγοί.

Πιάσιµο ψαριού
Αν κάναµε όλα τα παραπάνω σωστά, δε θα αργήσει η στιγµή που ένα από τα καλάµια µας θα αρχίσει να δονείται, και η γλυκιά µουσική του κλίκερ θα αρχίσει να ηχεί στα αυτιά µας. Τότε πρέπει να αντισταθούµε στον πειρασµό του καλαµιού και να µετρήσουµε νοερά µέχρι το 10, ώστε να δώσουµε την ευκαιρία και σε άλλο ένα θήραµα να πάει στο δεύτερο καλάµι µας. Κατόπιν, πρέπει να στρίψουµε τη βάρκα µας ελαφρά προς το ψάρι, να µην κόψουµε τελείως ταχύτητα αλλά να την ελαττώσουµε (ο ένας-ενάµισι κόµβος είναι ιδανικός), και να βγάλουµε το καλάµι από την καλαµοθήκη. Η συνέχεια εξαρτάται από τη δεξιοτεχνία και την τύχη µας.

Tips
• Για να αυξήσουµε πάντως τις πιθανότητές µας, ας έχουµε πάντα τεντωµένες τις πετονιές µας. Ας θυµόµαστε ότι ο κανόνας στην ελαφριά συρτή είναι σχετικά χαλαρά φρένα και µέτρια πίεση στο ψάρι. Η κόντρα µε το θήραµα είναι πάντα υπέρ του ψαριού, και ποτέ υπέρ του ψαρά.
• Αλλά ακόµα και αν χάσουµε το ψάρι, δεν πρέπει να το βάλουµε κάτω, ούτε να απογοητευτούµε. Ίσως το επόµενο να βρίσκεται λίγα µόνο µέτρα πιο µακριά, αφού η ελαφριά συρτή είναι από τα πιο «παραγωγικά» ψαρέµατα, αν γίνει σωστά.

Η ελαφριά συρτή, είναι µια µέθοδος αλιείας που έχει σχεδόν πάντα αποτέλεσµα.

Tags
Συρτή Αφρού Ψάρεμα από Σκάφος Τεχνητά για Συρτή Αφρού Καλάμια για Συρτή Αφρού Εξοπλισμός για Συρτή Αφρού Ελαφριά Συρτή [jetpack-related-posts]
Comodo SSL