Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Δημήτρης Σολωμονίδης

Συρτή Αφρού: Με σιλικονούχα δολώµατα για κυνηγούς & τονάκια

23 Σεπτεμβρίου, 2021

Συρτή Αφρού: Με σιλικονούχα δολώµατα για κυνηγούς & τονάκια

Το φθινόπωρο µπήκε για τα καλά, και εµείς που ψαρεύουµε µε όλες τις τεχνικές δεν ξέρουµε µε ποιο ψάρεµα να πρωτοασχοληθούµε. Οι επιλογές πολλές και τα θηράµατα αντίστοιχα, κάνοντας τους περισσότερους φίλους να θεωρούν το φθινόπωρο σαν την καλύτερη εποχή για το αγαπηµένο τους χόµπυ, και όχι άδικα.

Προσθέτοντας βάρος στο τεχνητό μας.

Μια τεχνική µε πολύ απήχηση αυτήν την εποχή για την πλειοψηφία από εµάς, είναι η συρτή αφρού. Ψάρεµα εύκολο καθώς δε χρειάζεται πολλά ψαρευτικά εργαλεία, και συνάµα ανέξοδο αφού αν είµαστε λίγο προσεκτικοί δεν υπάρχουν πολλές απώλειες. Τα ψάρια στα οποία απευθύνεται πάρα πολλά,, µε πρώτους τους κυνηγούς και τα διάφορα τονοειδή.

Οι θηρευτές της επιφάνειας έχουν πλησιάσει κοντά στην ακτογραµµή και κυνηγούν τα κοπάδια των µικρόψαρων (αθερίνα, µαρίδα κ.α.) προσφέροντάς µας δυνατές συγκινήσεις. Ένα ψεύτικο δόλωµα µε εξαιρετικά αποτελέσµατα στους κυνηγούς και τα τονάκια, είναι τα σιλικονούχα ψαράκια, χελάκια κ.α.

Επιλέγουµε σιλικόνες σε µεγέθη από 4 έως 12 εκατοστά, και χρωµατισµούς µπλε µε πέρλα, διάφανο µε πέρλα, άσπρο και κόκκινο. Αυτοί οι τέσσερις χρωµατισµοί είναι κατά τη γνώµη µου οι καλύτεροι, και δεν πρέπει να λείπουν από καµιά κασετίνα.

Περνώντας µέσα από τα κοπάδια των µικρόψαρων, είναι βέβαιο πως θα πάρουµε απανωτά τσιµπήµατα από τα κυνηγιάρικα, αφού αυτές οι σιλικόνες είναι παρόµοιες µε τα µικρόψαρα. Η κίνηση και ο µικρός παφλασµός της ουράς της σιλικόνης διεγείρουν το ένστικτο του θηρευτή, γιατί το περνά για τραυµατισµένο ψαράκι και θεωρώντας το εύκολο στόχο του επιτίθεται. Ένα καλάµι τύπου spinning αρκετά µακρύ, και ένας µηχανισµός εφοδιασµένος µε λεπτή πετονιά (0,25-0,28 αν δεν χρησιµοποιήσουµε παράµαλλο, και 0,30 αν βάλουµε) είναι αρκετά για το ψάρεµά µας.

Η χρήση λεπτών πετονιών επιβάλλει την απόχη στο ανέβασµα του ψαριού στο σκάφος.

Ακόµη και χωρίς καλάµι, µε µια απλή ρόδα, µπορούµε να εξορµήσουµε. Μόνο που εκεί δεν υπάρχει συγχώρεση λαθών…. Το καλάµι µε την ευλυγισία του και ο µηχανισµός µε τα φρένα του, µπορούν να διορθώσουν λανθασµένους χειρισµούς του ψαρά και απότοµα κεφάλια του ψαριού, ενώ στη ρόδα δεν υπάρχει ανάλογη δυνατότητα. Τα σιλικονούχα ψαράκια ψαρεύονται συνήθως χωρίς βαρίδι στην αρµατωσιά, αλλά αν δεν παίρνουµε αρκετές τσιµπιές, προσθέτουµε ένα µικρό βαριδάκι 20 έως 30 γραµµαρίων πριν το στριφτάρι µας.

Η ύπαρξη µικρόψαρων και µάλιστα συγκεντρωµένα σε µπάλες, αποτελεί καλό οιωνό για τη συνέχεια του ψαρέµατός µας.

Μετά το στριφτάρι βάζουµε ένα 25άρι ή 28άρι παράµαλλο µε µήκος δύο-τρεις οργιές, ανάλογα µε το µέγεθος των ψαριών της περιοχής που ψαρεύουµε. Με την προσθήκη του βαριδιού το σιλικονούχο ψαράκι κατεβαίνει από 30 εκατοστά έως και ένα µέτρο, σύµφωνα πάντα µε την ταχύτητα του σκάφους, η οποία κυµαίνεται από 2,5 έως 4 knots.

Ο ψαράς που χρησιµοποιεί καλάµι µπορεί αν θέλει να χρησιµοποιήσει χελάκια µε µολυβοκεφαλές, ή να προσθέσει µικρά βαριδάκια µέσα στη σιλικόνη αντί στριφτάρι και βαριδάκι, αφού δεν είναι αρκετά εύχρηστα. Τα σκιστά µολυβάκια που χρησιµοποιούνται στο εγγλέζικο και µπολονέζ είναι µια καλή επιλογή.

Kατά τη διάρκεια του ψαρέµατος αλλάζουµε πολλές φορές σιλικόνες, µεγέθη και χρωµατισµούς, µέχρι να ανακαλύψουµε σε ποιες ανταποκρίνονται τα ψάρια. Σας εύχοµαι καλή επιτυχία, και προσέξτε: για να είµαστε καλοί ερασιτέχνες ψαράδες, πιάνουµε όσα ψάρια χρειαζόµαστε για να καταναλώσουµε, και ποτέ παραπάνω από όσα µας επιτρέπει ο νόµος!

Tags
Ψάρεμα από βάρκα Σιλικόνες Κυνηγός Σιλικονούχα Δολώματα για Κυνηγούς Σιλικονούχα Δολώματα για Τονάκια Τονοειδή Συρτή Αφρού Σιλικονούχα Δολώματα Ψάρεμα από Σκάφος
Comodo SSL