Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Ηλίας Κυριακάκης

Συρτή: Χειρισµός καλαµιού casting (συρτής)

5 Αυγούστου, 2020

Συρτή: Χειρισµός καλαµιού casting (συρτής)

Καλάµια casting, είναι αυτά στα οποία κατά τη χρήση τους ο µηχανισµός βρίσκεται πάνω από το καλάµι, και κοιτάει τον ουρανό. Τα καλάµια casting συνδυάζονται πάντα µε µηχανισµούς οριζοντίου τυµπάνου, και είναι τα κατ’ εξοχήν καλάµια της συρτής.

Στα καλάµια αυτά, συµµετέχουν µόνο τα δύο τρίτα τους κατά τη µάχη µε το ψάρι. Το υπόλοιπο είναι το µακρύ χερούλι, που επεκτείνεται µέχρι 30 εκατοστά πάνω από το σηµείο ανάρτησης του µηχανισµού (σηµείο της λαβής µας). Από το µακρύ χερούλι το οποίο βρίσκεται πάνω και κάτω από το µηχανισµό, προφανώς το καλάµι µας παραµένει άκαµπτο σε όλη τη διάρκεια της µάχης.

Αυτό δεν είναι απαραιτήτως κακό όπως εκ πρώτης όψεως φαίνεται, διότι αν όλο το µήκος του καλαµιού συµµετέχει στη µάχη-όπως γίνεται στα καλάµια του spinning-, τελικά το σχήµα του καλαµιού από C καταλήγει σε ανεστραµµένο U, εξαιτίας του τραβήγµατος του µεγάλου ψαριού προς τα κάτω. Έτσι, στην πραγµατικότητα δεν αυξάνεται αλλά αντιθέτως µειώνεται η πίεση που εξασκεί ο ψαράς σε αυτό. Ταυτόχρονα, η πίεση που εξασκείται στον ψαρά είναι µεγαλύτερη, λόγω του µοχλού τρίτου είδους που δηµιουργείται πάντα µεταξύ του σώµατός µας και του καλαµιού.

Η πίεση αυτή προς τον ψαρά µεγαλώνει όσο µεγαλώνει και η γωνία που δηµιουργείται στο καλάµι. Όταν αυτή αρχίσει να υπερβαίνει τις 30 µοίρες και τείνει το σχήµα του να µετατραπεί από C σε ανεστραµµένο U. Στην πρώτη φωτογραφία 1 φαίνεται καθαρά το µέρος του καλαµιού που κάµπτεται πιέζοντας το ψάρι. Στη φωτογραφία 3 φαίνεται η πίεση του καλαµιού στον ψαρά, επειδή το σχήµα του άλλαξε από C σε µερικώς ανεστραµµένο U.

Ευτυχώς, το καλάµι δεν ήταν του spinning και το U ήταν «ατελές», και έτσι στη φωτογραφία 2, παρά το λάθος στην τεχνική φαίνεται το τελικό αποτέλεσµα. Αλλά αν τα ψάρια είναι µεγάλα, τα λάθη στην επιλογή και τη χρήση του εξοπλισµού µας, δε συγχωρούνται πάντα. Για το λόγο αυτό, πρέπει να είµαστε προσεκτικοί στις αγορές µας και να προσπαθούµε πάντα να βελτιώνουµε τις τεχνικές µας.

Tags
Ψάρεμα από Σκάφος Συρτή Καλάμι Casting Συρτής Χειρισμός Καλαμιού Casting [jetpack-related-posts]
Comodo SSL