Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Ηλίας Κυριακάκης

Συρτή φύλακας: Εξοπλισμός με μικρό budget

25 Οκτωβρίου, 2022

Συρτή φύλακας: Εξοπλισμός με μικρό budget

Πολλοί φίλοι µε ρωτούν για τον εξοπλισµό που χρειάζονται προκειµένου να «ασκηθούν» στην τεχνική µε µολύβι φύλακα. Όταν τους περιγράφω τα χαρακτηριστικά των καλαµιών και των µηχανισµών που πρέπει να χρησιµοποιήσουν, αλλά και την τιµή αγοράς τους, το ενδιαφέρον τους «πέφτει» κατακόρυφα.

Η εποχή βλέπετε, δεν προσφέρεται για µεγάλες δαπάνες. Για το λόγο αυτό, έψαξα την Αγορά και τις διαφηµίσεις στις σελίδες του περιοδικού µας και βρήκα αρκετές φτηνές λύσεις, µε τις οποίες µπορεί να αρχίσει κανείς. Με αυτές, θα µάθει «φτηνά» την τεχνική και τις ιδιαιτερότητές της. Όταν πια βαρεθεί, ή αισθανθεί ότι οι επιλογές του δεν τον καλύπτουν, είτε θα την εγκαταλείψει χωρίς να έχει βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη, είτε θα βελτιώσει σταδιακά τον εξοπλισµό του, χωρίς να χρειάζεται να επιβαρυνθεί άµεσα µε µεγάλο κόστος. Υπάρχει πάντως και η πιθανότητα, ο σχετικά φθηνός εξοπλισµός που προτείνουµε να τον καλύψει, και να µείνει σε αυτόν για µεγάλο χρονικό διάστηµα. Ο εξοπλισµός που θα χρειαστούµε για να κάνουµε φθηνά, αλλά αποδοτικά και χωρίς πολλούς συµβιβασµούς µολύβι φύλακα, περιγράφεται ακολούθως.

Καλάµι
Ένα καλό καλάµι στην περιοχή των 15-25 λιµπρών, που µπορεί οριακά να φτάσει µέχρι τις 40. Το τελευταίο θα το χρειαστούµε µόνο αν σκοπεύουµε να εξασκήσουµε την τεχνική σε πραγµατικά βαθιά νερά (πάνω από 100 µέτρα), µε βάρος µολυβιού πάνω από 500 γραµµάρια. Όσο πάντως πιο πολλές λίµπρες «αντέχει» το καλάµι µας, τόσο λιγότερο ευαίσθητο θα είναι και πιθανόν να «χάνουµε» ορισµένα χτυπήµατα, από συναγρίδες για παράδειγµα.

Για το λόγο αυτό δεν πρέπει να ανέβουµε παραπάνω από το µέγεθος που πραγµατικά χρειαζόµαστε. Αν πάντως ανέβουµε, πρέπει να επιλέξουµε ένα καλάµι µε διαβάθµιση της αντοχής του, όπως για παράδειγµα ένα 15-30 λιµπρών, αντί για ένα σκέτο 30άρι. Η επιλογή αυτή ανεβάζει όπως είναι φυσικό και το κόστος µας, αλλά διατηρεί την ευαισθησία του εργαλείου µας. Για αρχή πάντως, αρκεί ένα 20λιµπρο ή 25λιµπρο καλάµι, µε οδηγούς δαχτυλίδια και όχι rollers, κατάλληλους για νήµα, σε µήκος από 2 µέχρι 2,4 µέτρα. Η δράση του µπορεί να είναι προοδευτική, γρήγορη (fast) ή πολύ γρήγορη.

Σίγουρα πάντως, δεν πρέπει να είναι αργή (slow action). Αξιοπρεπή καλάµια µε τα χαρακτηριστικά αυτά, µπορεί κάποιος να προµηθευτεί µε κόστος ακόµη και κάτω από 60 ευρώ. Όπως είναι φυσικό, υπάρχουν και καλάµια µε τα χαρακτηριστικά που αναφέραµε, τα οποία κοστίζουν περισσότερο από 400 ευρώ. Η πρόταση µας είναι να επιλέξουµε για αρχή ένα καλάµι σχετικά φθηνής «σειράς», µε τα παραπάνω χαρακτηριστικά, από µια καλή και επώνυµη εταιρεία κατασκευής. Αργότερα, µπορούµε να πάµε αν χρειάζεται, σε κάτι ακριβότερο.

Μηχανισµός
Το επόµενο ακριβό κοµµάτι του εξοπλισµού µας, είναι ο µηχανισµός οριζοντίου τυµπάνου που θα ταιριάξουµε µε το καλάµι µας. Υπάρχουν διτάχυτοι «ασηµένιοι» και «χρυσοί» µηχανισµοί, µε συρόµενο µοχλό (lever drag) και κόστος αρκετές εκατοντάδες ευρώ. Συνήθως είναι κατασκευασµένοι από µια συµπαγή χελώνα αλουµινίου, δουλεµένοι στον τόρνο για να πάρουν το κατάλληλο σχήµα, ενώ τα φρένα τους µπορεί να ξεπερνούν και τις 30 λίµπρες. Για αρχή όµως, µπορούµε να αρκεστούµε σε ένα καλής ποιότητας µηχανισµό επώνυµης εταιρείας, µε σώµα γραφίτη, µε star drag, ακόµα και µίας ταχύτητας.

Ορισµένοι, επιµένουν στην τεχνολογία lever drag, διότι έχει ευκολότερη προρύθµιση φρένων. Αυτό είναι αλήθεια. Εµείς ωστόσο, χρησιµοποιούµε συχνά µηχανισµό star drag στο µολύβι φύλακα, και δεν έχουµε χάσει ποτέ ψάρι εξαιτίας της ρύθµισης των φρένων µας. Όλα λοιπόν είναι ζήτηµα πείρας και εµπειρίας. Πάντως, όποιο µηχανισµό και να διαλέξουµε, πρέπει να έχει καλά φρένα, µε δύναµη έως και 15 λίµπρες. ∆ε θα χρειαστούµε ποτέ περισσότερα. Τα υπόλοιπα ζητούµενα από τα φρένα, είναι να διαθέτουν προοδευτικότητα και να µη ζεσταίνονται από την εντατική τους χρήση. Όσον αφορά στο βάρος του µηχανισµού, δεν πρέπει να ξεπερνά τα 700 γραµµάρια.

Όσο µεγαλύτερο βάρος έχει, τόσο πιο πολύ θα κουράζει το χέρι µας στο πολύωρο κράτηµα του που απαιτεί µερικές φορές η συγκεκριµένη τεχνική. Συνεπώς, οι µηχανισµοί από γραφίτη, ως ελαφρότεροι, έχουν κάποιο πλεονέκτηµα στον τοµέα του βάρους έναντι των υπολοίπων. Το χαρακτηριστικό level wind που έχουν ορισµένοι µηχανισµοί για να τυλίγουν µε µεγαλύτερη άνεση το νήµα τους, δε χρειάζεται στην τεχνική µε µολύβι φύλακα. Αντίθετα, πρέπει να αποφεύγεται. Μηχανισµοί µε τα χαρακτηριστικά που αναφέραµε, µπορούν να αγοραστούν µε περίπου εκατό ευρώ, ίσως και λιγότερα.

Νήµα
Στο µηχανισµό θα βάλουµε νήµα αντοχής σαράντα µέχρι εξήντα λίµπρες. Η διάµετρος για τις λίµπρες αυτές, είναι από 0,22 µέχρι 0,38, ανάλογα µε το νήµα. Τα τριακόσια µέτρα αρκούν, ακόµη και αν σκοπεύουµε να ψαρέψουµε σε βάθη µέχρι 100 µέτρα. Τα πολυχρωµατικά νήµατα, µε υφή µεταξιού και άλλες ανάλογες ιδιότητες, ανεβάζουν το κόστος και µπορούµε να τα αφήσουµε για αργότερα.

Ένα δοκιµασµένο, επώνυµο, τετράκλωνο ή καλύτερα οκτάκλωνο νήµα, στις λίµπρες που αναφέραµε, αρκεί για µια αξιοπρεπή αρχή. Αυτό, µπορεί να αγοραστεί µε κόστος ακόµη και κάτω από 40 ευρώ. Νήµατα µεγαλύτερης διαµέτρου και περισσοτέρων λιµπρών, έχουν µεγαλύτερη οπισθέλκουσα, (στα αγγλικά, µεγαλύτερο blowback) και πρέπει να τα αποφύγουµε.

Παράµαλλο
Για παράµαλλο, θα χρειαστούµε αόρατη πενηντάρα έως εξηντάρα πετονιά, µε µήκος 12 µέχρι 15 µέτρα. Αν πάντως δε στοχεύουµε αποκλειστικά σε συναγρίδες ψαρεύοντας σε-µικρά-βάθη κάτω από τριάντα µέτρα, το χαρακτηριστικό της αόρατης µπορεί να απαλειφθεί. Το κόστος 15 µέτρων καλής πετονιάς, κατάλληλης για παράµαλλο, είναι µικρότερο από τρία ευρώ.

Στριφτάρι
Στο στριφτάρι που θα ενώσει την πετονιά µε το νήµα µας, δεν πρέπει να κάνουµε συµβιβασµούς. Θα πρέπει να έχει αντοχή τουλάχιστον εξήντα λίµπρες, και µικρή διάµετρο ώστε να µπορεί να περάσει άνετα από τους οδηγούς του καλαµιού µας.

Βαρίδι, αγκίστρια, ζώνη
Το βαρίδι µας, θα είναι 250-350 γραµµάρια, υδροδυναµικό, µε θηλιά στην οποία θα βάλουµε σαραντάρα πετονιά, µήκους περίπου 150 εκατοστών. Το βαρίδι θα αναρτηθεί στο στριφτάρι που αναφέραµε ήδη, µε χρήση µιας παραµάνας ταχείας απελευθέρωσης.

Το κόστος ενός βαριδιού µε τα χαρακτηριστικά αυτά, είναι περίπου τρία ευρώ. Τις αγορές µας συµπληρώνουν δύο αγκίστρια, ένα συρόµενο σε διάσταση 4/0 και ένα σταθερό σε διάσταση από 6/0 έως και 8/0, ανάλογα µε το µέγεθος των θηραµάτων-στόχων. Το κόστος 4-5 ποιοτικών αγκιστριών-για να έχουµε και εφεδρικά- µε τα παραπάνω χαρακτηριστικά, δε θα ξεπεράσει τα πέντε ευρώ. Θα χρειαστούµε επίσης µια ζώνη µάχης, µικρού µεγέθους, το κόστος της οποίας δεν ξεπερνά τα 15 ευρώ.

Συµπέρασµα
Είδαµε λοιπόν, ότι µε κόστος πολύ µικρότερο από τα 250 ευρώ, µπορούµε να αρχίσουµε µια τεχνική που θα µας δώσει ποιοτικά ψάρια και θα κρατήσει αµείωτο το ενδιαφέρον µας για πολλά και µεγάλης διάρκειας ψαρέµατα. Συνεπώς, ας ξεκινήσουµε έτσι. Ο χρόνος θα µας δείξει ποιες βελτιώσεις πρέπει να κάνουµε στα εργαλεία µας, αν χρειάζεται, για να γίνουµε πιο αποδοτικοί. Μέχρι τότε, να έχουµε καλά, φθηνά και αποδοτικά ψαρέµατα.

Tags
Ψάρεμα από Σκάφος Συρτή Φύλακας Εξοπλισμός για Συρτή Φύλακα
Comodo SSL