Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Συρτή για μελανούρια: Ψάρεµα µε σιλικονούχα χελάκια

10 Μαΐου, 2018

Συρτή για μελανούρια: Ψάρεµα µε σιλικονούχα χελάκια

Η συρτή για μελανούρια, είναι ένα εύκολο, αποδοτικό και ξεκούραστο ψάρεμα. Ιδίως το ψάρεμα με σιλικονούχα χελάκια μπορεί να δώσει αρκετά ψάρια, ακόμα και σε πονηρεμένα σημεία όπως λιμάνια ή συχνούς κάβους. Χωρίς να χρειάζεται ιδιαίτερες γνώσεις, η συρτή αφρού (ελαφριά συρτή) μπορεί να πραγματοποιηθεί ακόμα και χωρίς καλάμι.

Με μία καρούλα μερικά μέτρα πετονιάς και κάποια σιλικονούχα χελάκια είναι αρκετά για μία αποδοτική συρτή για μελανούρια. Όμως αν θέλουμε να ελαχιστοποιήσουμε τα ξεκαρφώματα, να μη μας μπερδεύεται η πετονιά, να μαζεύουμε γρήγορα και παράλληλα να το διασκεδάσουμε, η χρήση καλάμι – μηχανισμού είναι απαραίτητη. Όπως τα περισσότερα ψάρια που πιάνουµε µε την συρτή αφρού, έτσι και τα μελανούρια είναι πολύ µαχητικά, ανεβάζοντας την αδρεναλίνη µας στα ύψη. Τα μελανούρια, είναι καθαρόαιμοι κυνηγοί της ακτογραμμής. Βρίσκονται παντού, σε βράχια, λιμάνια, παραλίες όπου αναζητά τη τροφή τους ανάμεσα στα ρέματα και την αφρουδιά.

Γιατί να τα ψαρέψουμε τα μελανούρια με σιλικονούχα χελάκια
Για να καταλάβουμε το πόσο καλά πλέουν τα σιλικονούχα χελάκια, αρκεί να κρατήσουμε τη μύτη του καλαμιού χαμηλά, κοντά στην επιφάνεια της θάλασσας, παράλληλα με εμάς καθώς αναπτύσσουμε με τη βάρκα μας 2,7 – 3,2 κόμβους. Έτσι θα δούμε την αληθοφανή πλεύση του δολώματος στο νερό, σε όλο το φάσμα ταχύτητας. Η ουρά τους με το χαρακτηριστικό τακουνάκι κινείται συνεχώς, ταλαντεύοντας όλο το δόλωμα. Έτσι αυτή η αληθοφανή πλεύση δεν υποπτεύει τα μελανούρια, τα οποία ορμούν άφοβα έχοντας έτσι περισσότερες τσιµπιές και συλλήψεις σε σχέση µε άλλα τεχνητά.

Άλλα πλεονεκτήματα των σιλικονούχων
Το αγκίστρι -και όχι η σαλαγκιά πολλών άλλων τεχνητών- µας δίνει σίγουρα πιασίµατα και δύσκολα ξεψαρίσµατα, µέχρι το σκάφος ή την ακτή. Το µικρό του βάρος µας οδηγεί σε ελαφρύτερο εξοπλισµό, άρα και πολύ πιο ξεκούραστο και διασκεδαστικό ψάρεµα. Ο τρόπος αρµατώµατος και ψαρέµατος είναι αρκετά εύκολος, δε χρειάζεται εξειδικευµένες γνώσεις ή εξοπλισµό, κι έτσι µπορεί να ασχοληθεί εύκολα µε αυτό ακόµη κι ένας νέος ψαράς. Η αργή ταχύτητα πλεύσης του µας διευκολύνει πολύ στο ψάρεµα έχοντας λιγότερη αντίσταση κατά την πορεία του σκάφους.

Κατάλληλος εξοπλισμός για συρτή με σιλικονούχα χελάκια
Εδώ θα χρειαστούµε ένα καλάµι αρκετά ελαφρύ, µε µικρό c.w., συνήθως τύπου spinning, µήκους 2 έως 2,4 µέτρων, εφοδιασµένο µε ένα µηχανισµό γεµισµένο µε πετονιά διαµέτρου 0,25 χιλιοστών. Η λεπτή πετονιά εκτός από το ότι διακρίνεται ελάχιστα, δίνει και καλύτερη πλεύση στο δόλωµά µας. Η διάµετρος της πετονιάς αυξοµειώνεται ανάλογα µε το µέγεθος των ψαριών. Στην άκρη της πετονιάς δένουµε το τεχνητό µας και είµαστε έτοιµοι για ψάρεµα. Τον χειµώνα µε τα κρύα νερά προσθέτουµε προεραιτικά ένα µικρό µολυβάκι στην αρµατωσιά µας, το καλοκαίρι τις υπόλοιπες εποχές δεν χρειάζεται.

Συρτή για μελανούρια: Τρόπος ψαρέματος
Με µια ταχύτητα γύρω στα 2,7-3,2 knots, αφήνουμε το σιλικονούχο χελάκι, γύρω στα 40 µέτρα πίσω από το σκάφος, και το σέρνουµε σε περιοχές όπου πιστεύουµε ότι υπάρχουν τα μελανούρια. Τα φρένα του µηχανισµού είναι αρκετά χαλαρά, ώστε αν χτυπήσει και πιαστεί το ψάρι να παίρνει µπόσικα και να µας προειδοποιήσει ο ήχος, αλλά και για να µην υπάρχει κίνδυνος κοψίµατος. Βαστάµε το καλάµι αρκετά ψηλά, ώστε να σχηµατίζει γωνία µεγαλύτερη από 45 µοίρες µε τη θάλασσα, και να διορθώνει άτσαλες κινήσεις και λάθη. Στη συνέχεια, µε το καλάµι στα χέρια και ίσως µε λίγο ελαττωμένη ταχύτητα, αρχίζουµε να τυλίγουµε πετονιά φέρνοντας το ψάρι προς το σκάφος. Προσπαθούµε να µην κάνουµε «κράτει», έχοντας έστω και ελάχιστη ταχύτητα. Όταν το ψάρι έρθει κοντά και είναι αξιόλογο, θα µπει στη µάχη η απόχη. Το ψάρεµα του µελανουριού χρειάζεται να κινούµαστε µε µικρή ταχύτητα και να χρησιµοποιούµε µικρότερου µήκους σιλικονούχα χελάκια, ενώ σε ψάρεµα κυνηγών και παλαµίδων απαιτείται µεγαλύτερη ταχύτητα και µεγαλύτερου µήκους τεχνητά.

Tags
Μελανούρια Ψάρεμα από βάρκα Συρτή σιλικονούχα Ψάρεμα Συρτή Αφρού Πρώτα Ψαρέματα Σιλικονούχα Δολώματα
Comodo SSL