Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Γιώργος Πολυχρονίου

Τα πολυεστερικά σκάφη BMA στην Ελλάδα από την Nautica Center

13 Δεκεμβρίου, 2022

Τα πολυεστερικά σκάφη BMA στην Ελλάδα από την Nautica Center

Μία καινούρια εταιρεία πολυεστερικών σκαφών η BMA έκανε την εµφάνισή της στην Ελληνική αγορά. Διαθέτει µεσογειακό «ταπεραµέντο», σύγχρονη σχεδίαση, και την σφραγίδα κατασκευής του Ribitaly ενός µεγάλου Ιταλικού ναυπηγείου.

Ο λόγος για τα πολυεστερικά σκάφη BMA, όπου πλέον θα είναι διαθέσιµα και στη χώρα µας, µέσω της εταιρίας Nautica Center, εµπλουτίζοντας την γκάµα της που αποτελείται από γνώριµα ελληνικά brands, αλλά και αποκλειστική αντιπροσώπευση των QuickSilver και των φουσκωτών ZAR, ZAR Mini και Motonautica Vesuviana.

Τα BMA κατασκευάζονται από το ιταλικό ναυπηγείο της Ribitaly, µε έδρα την Ρώµη. Εκεί ξεκίνησε από το 1980 να κατασκευάζει τα πασίγνωστα φουσκωτά BWA όπως και τα MARSALL.

Το 2017, άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο για την εταιρία στα πολυεστερικά σκάφη, δηµιουργώντας µία ξεχωριστή σειρά σκαφών, ιδιαίτερης σχεδιαστικής γραµµής, όπου αποτελείται σήµερα από 4 µοντέλα, BMA Χ199, ΒΜΑ Χ222, ΒΜΑ Χ266 και BMA X277 µήκους 5,80 µ., 7,10 µ., 7,45 µ. και 8,10 µ. αντίστοιχα.

Τα σκάφη BMA ήταν µία µεγάλη πρόκληση για την Ribitaly συνδυάζοντας την πολυετή τεχνογνωσία µε το πάθος για καινοτόµο σχεδιασµό, και µε µοναδικό στυλ. Τα τέσσερα µοντέλα ακολουθούν την ίδια σχεδιαστική γραµµή, µε κύριο χαρακτηριστικό τη γάστρα τους, η οποία διακρίνεται για την επιθετική κάθετη πλώρη, µε πολύ βαθιά γωνία εισόδου, όπου σκοπό έχει να ανοίξει ένα θαλάσσιο µονοπάτι στον επερχόµενο κυµατισµό δηµιουργώντας µία ευθύγραµµη πλεύση.

 

BMA X199
Η γκάµα των BMA ξεκινούν από το X199 µήκους 5,80 µέτρα µε κεντρική κονσόλα και µεγάλο φιλόξενο κατάστρωµα. Πρόκειται για ένα πολύ µοντέρνο και κοµψά σχεδιασµένο σκάφος µε σκανδιναβική φινέτσα. ∆ιατίθεται σε τρεις διαφορετικές εκδόσεις: Open, Sun και Touring, µε προτεινόµενη ιπποδύναµη τους 115 ίππους, µέγιστη τους 150 ίππους και διαθέτει δεξαµενή καυσίµων χωρητικότητας 90 λίτρα.

Στη πλώρη υπάρχει ο µεγάλος καναπές, όπου µε την προσθήκη του, δηµιουργείται µία µεγάλη ξαπλώστρα.

Η υπερκατασκευή τοποθετείται πρόσθετη στο ντεκ, δίνοντας ένα ενιαίο αµπάρι µε απόλυτα φινιρισµένες εσωτερικές επιφάνειες. Λίγο πριν διαµορφώνεται η δελφινιέρα για την άγκυρα και το έκταµα όπου αφήνει πάτηµα για την ασφαλή είσοδο στο σκάφος.

Σε όλο το µήκος µέχρι και την κονσόλα, στις κουπαστές  υπάρχουν χαµηλά βαµµένα ρέλια δίνοντας κράτηµα στο πλήρωµα αναβαθµίζοντας παράλληλα αισθητικά το σκάφος.

Η κονσόλα έχει ικανοποιητικό όγκο αλλά είναι διακριτική και να δένει καλά µε το συνολική σχεδίαση. Το κάθισµα διακυβέρνησης είναι ένας ανατοµικός διθέσιος καναπές ώστε να µην πιάνει πολύ χώρο στο κατάστρωµα και ο καναπές της πρύµνης µπορεί να φιλοξενήσει 3-4 άτοµα.

Αν σας κουράσει ο ήλιος µπορείτε να ανοίξετε την τέντα που βρίσκεται χωνευτή κάτω από το κάλυµµα της πλάτης του καναπέ και να την τραβήξετε προς τα έξω και οµοίως να την διπλώσετε αντίστροφα.

Η πλατφόρµες στη πρύµνη είναι αρκετά µεγάλες για το µήκος του σκάφους µε σκάλα µπάνιου και αρκετό χώρο, που θα εξυπηρετήσει στα θαλάσσια σπορ, ακόµα και στο ψάρεµα.

 

BMA X222
Το δεύτερο κατά σειρά µοντέλο είναι το X222 όπου διατηρεί την ίδια σχεδιαστική γραµµή µε σπορ εµφάνιση και έντονες αντιθέσεις σε χρώµατα γάστρας και µαξιλαριών.

Το µήκος του είναι 6,98 µέτρα µε µέγιστη ιπποδύναµη τους 230 ίππους. Στη γάστρα του προστίθεται ένα στεπ για µεγαλύτερες αποδόσεις, ενώ στο κατάστρωµα διατηρείται η ίδια διαρρύθµιση µε το X199.

Βέβαια ο σχεδιαστής εδώ έχει περισσότερο µήκος να διαχειριστεί και το εκµεταλλεύεται σωστά προσφέροντας ένα ακόµα πιο φιλόξενο deck.

Στη πλώρη το κρεβάτι ηλιοθεραπείας µεγαλώνει, ενώ και στη πρύµνη ο καναπές µετατρέπεται εύκολα σε ένα δεύτερο sundeck.

Η κονσόλα παραµένει στο κέντρο, µε το διπλό κάθισµα κυβερνήτη συγκυβερνήτη να τοποθετείται σε µία µεταλλική κατασκευή ενισχύοντας την σπορ γραµµή του σκάφους.

 

BMA X266
Το BMA X266 µε µήκος 7,45 µέτρα αποτελεί το best seller των BMA συνδυάζοντας χαρακτηριστικά που θα βρίσκαµε σε ένα αρκετά µεγαλύτερο σκάφος.

Στο καθρέπτη του µπορεί να τοποθετηθεί από 150 hp ως 350 hp σε µονή τοποθέτηση και 2×200 Hp σε διπλή. Επίσης διατίθεται µε T-Top (ανήκει στο πρόσθετο εξοπλισµό) το οποίο παρέχει προστασία αλλά και αναβαθµίζει αισθητικά το σύνολο.

Ο άνετος καναπές της πλώρης προσφέρει µεγάλη ξαπλώστρα µε ποιοτικές ταπετσαρίες αλλά και χώρο για να γευµατίσουµε µε την προσθήκη του τραπεζιού.

Η κεντρική κονσόλα κρύβει στο εσωτερικό της wc, µε πρόσβαση στα δεξιά του τιµονιού, ενώ σε αυτό το µοντέλο αναβαθµίζεται και το κάθισµα κυβερνήτη συγκυβερνήτη παρέχοντας στη πίσω πλευρά ένα κοµψό wet-bar µε νεροχύτη και εστία µαγειρέµατος.

BMA X277

Το 2021 παρουσιάζεται ένα ολοκαίνουριο οκτάµετρο BMA στοχεύοντας σε όσους αναζητούν χώρους ενδιαίτησης για ναυτικό τουρισµό. Το BMA X277, µε µήκος 7,45 µέτρα, είναι ένα cabin cruiser µε κρυφή καµπίνα, όπου κάτω από το µεγάλο κρεβάτι ηλιοθεραπείας κρύβει µια ευρύχωρη καµπίνα µε τέσσερις κουκέτες και ένα κατάστρωµα που είναι πλήρως εξοπλισµένο για τις διακοπές σας.

Αυτή η καµπίνα είναι πολύ φωτεινή χάρη στα διπλά πλευρικά φινιστρίνια στο µήκος του σκάφους αλλά και στα άνω φινιστρίνια της οροφής. Η είσοδος βρίσκεται στα αριστερά του πιλοτηρίου και για να κατέβουµε στο εσωτερικό χρησιµοποιούνται δύο πτυσσόµενα σκαλοπάτια, τα οποία κλείνουν και αφήνουν πρόσβαση σε ένα δεύτερο διπλό κρεβάτι στη πρύµνη.

Το µπροστινό µέρος της καµπίνας προσφέρει ένα σαλόνι σχήµατος U που µπορεί εύκολα να µετατραπεί σε έναν υπέρδιπλο κρεβάτι. Πολύ σηµαντικό είναι και το ξεχωριστό µπάνιο – εξοπλισµένο µε ένα ανοιγόµενο φινιστρίνι – µε νεροχύτη, ντους και τουαλέτα θάλασσας.

Ο καναπές της πρύµνης διαµορφώνεται σε σχήµα L και µεγάλο τραπέζι που µπορεί να µετατραπεί σε χώρο ηλιοθεραπείας. Το wet bar πίσω από το κάθισµα διακυβέρνησης είναι εξοπλισµένο µε ψυγείο, χώρο µαγειρέµατος και νεροχύτη.

Nautica Center – Kων. Βλάχος
+30 24280 91700 | +30 6944 393 979 | +30 6957 046 616

www.nautica-center.gr

Tags
Βλάχος Βλάχος Κωνσταντίνος Πολυεστερικά Σκάφη Νέο Σκάφος Σκάφη Αναψυχής BMA Ribitaly Nautica Center
Comodo SSL