Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Γιώργος Πολυχρονίου

Technohull SeaDNA 999, η σπορ πολυτέλεια!

Φεβρουάριος 16, 2016

Technohull SeaDNA 999, η σπορ πολυτέλεια!

Οι άνθρωποι της Technohull, µε επιµονή και µεθοδικότητα κατάφεραν να ξεχωρίσουν εντός και εκτός της Ευρωπαϊκής αγοράς, παρουσιάζοντας Luxury Performance RIBs που κοιτάζουν στα ίσια τον ανταγωνισµό.

technohull_06

∆εν είναι τυχαία η θέση της Ελληνικής εταιρείας µεταξύ των ελίτ των κατασκευαστών σε όλο το κόσµο, αφού προέρχεται από µία εντατική δουλειά στην κατασκευή µοντέλων που συνδυάζουν ιδιαίτερα υψηλές επιδόσεις και ναυτική πολυτέλεια, µε έµφαση στη σπορ εµφάνιση και την οικονοµία στην κατανάλωση. Ο προσεκτικά επιλεγµένος ποιοτικός εξοπλισµός, η σωστή σχεδίαση και επιλογή χρωµάτων καταστρώµατος – αεροθαλάµων και η λεπτοµέρεια στην κατασκευή, αποτελούν τα στοιχεία που τα κάνουν να ξεχωρίζουν και αισθητικά.

technohull_seadna_999_evinrudeg2_2

Για την κατασκευή τους χρησιµοποιούνται άριστης ποιότητας πρώτες ύλες (gelcoats, ρητίνες, υφάσµατα) και υλικά υψηλής τεχνολογίας όπως airex, balsa, υαλοϋφάσµατα τύπου biaxial, ώστε να µπορούν τα σκάφη να ανταπεξέλθουν στις µεγάλες τάσεις που δέχονται ταξιδεύοντας σε τέτοιες ταχύτητες. Αξιοσηµείωτο είναι επίσης ότι δε χρησιµοποιείται ξύλο στα δοκάρια ή στις φρακτές, τα οποία δένονται κάνοντας την γάστρα άκαµπτη και συµπαγή.

SeaDNA 999

Πρόσφατα είχαµε στη διάθεσή µας το best seller της εταιρείας, το SeaDNA 999, που παραµένει διαχρονικό και πιθανόν ένα από τα πλέον «καλοπουληµένα» 10µετρα της ελληνικής αγοράς. Μάλιστα, ιδίως η γάστρα του φαίνεται να «αντέχει» σε ένα µεγάλο φάσµα ιπποδυνάµεων, «ρουφώντας» όπως χαρακτηριστικά είχα γράψει και στο παρελθόν όποιον κινητήρα έχει βγει στην αγορά. Έχουµε δει το SeaDNA να φορά από τον Yamaha 350 σε µονή ή διπλή τοποθέτηση, ως τη διπλή Verado 400, και είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό ότι ακόµα και µετά τους υπερβολικά υψηλούς για ένα 10µετρο σπορ – τουριστικό σκάφος 70+ κόµβους, κρατά την ευθύγραµµη πλεύση χωρίς διατοιχισµούς ή ιδιαίτερο τιµόνεµα. Το σκάφος της δοκιµής φορούσε διπλή τοποθέτηση των νέων Evinrude G2 300 Hp, προσφέροντας ταχύτητα και χαµηλές καταναλώσεις.
technohull_seadna_999_evinrudeg2_6
Για τη γάστρα του SeaDNA έχουν γραφτεί και ειπωθεί πολλά. Έχει σχεδιαστεί από τον Βρετανό Adam Younger, εξειδικευµένο ναυπηγό στις γάστρες µε στεπ, ο οποίος έχει σχεδιάσει αρκετές αγγλικές γάστρες γνωστών παγκοσµίως φουσκωτών, µε έµφαση στις επιδόσεις. Ο ίδιος έχει σχεδιάσει και τα υπόλοιπα σκάφη της Technohull, µε εξίσου σηµαντικές επιδόσεις, όµως πιστεύω ότι το 10µετρο SeaDNA αγαπήθηκε περισσότερο, γιατί αποτελεί µια ολοκληρωµένη πρόταση ενός φουσκωτού που συνδυάζει πολύ γρήγορη και αξιόπλοη γάστρα, µε ένα σπορ κατάστρωµα που δε «στοιχίζει» στη λειτουργικότητά του.
Το κατάστρωµα

Το SeaDNA 999 «απολαµβάνει» τις στιλιστικές παρεµβάσεις της εταιρείας, η οποία ανανεώνει την εικόνα του σκάφους παρουσιάζοντας custom σπορ σχεδίαση µε έµφαση την πολυτέλεια, τόσο στην επιλογή χρωµάτων, όσο και στα καθίσµατα.

technohull_07

Συγκεκριµένα, αντί του τριθέσιου καναπέ της πρύµνης, υπάρχουν δύο custom όµορφα µπάκετ καθίσµατα όπου «δένουν» αισθητικά µε αυτά των κυβερνήτη – συγκυβερνήτη, αλλά και επένδυση teak που τονίζει την πολυτέλεια.

technohull_06Η πρύµνη του 999 αφήνει διάδροµο αριστερά, για τον οποίο µάλιστα παίρνει και πιστοποίηση B αντί για C που έχουν τα περισσότερα σκάφη της κατηγορίας, αφού σε περίπτωση κατάκλυσης νερού από εκεί, τα νερά αφαιρούνται άµεσα. Μάλιστα στο νέο καλούπι έχει υπερυψωθεί ο διάδροµος δέκα πόντους, διαµορφώνοντας στην πρύµνη ένα σκαλοπάτι και αποτρέποντας την είσοδο νερών από απότοµο σταµάτηµα ή «άγαρµπο» ανάποδα στις µηχανές. Αυτός ο διάδροµος διευκολύνει και την πρόσβαση στο πρυµιό αµπάρι, που ανοίγει µε φορά κάθετη ως προς το διαµήκη άξονα του σκάφους. Ο χώρος που προκύπτει στο εσωτερικό του είναι πραγµατικά µεγάλος, ενώ από πάνω του διαµορφώνεται ένα αναπαυτικό sundeck.

Η καµπίνα στην πλώρη εξυπηρετεί τη διανυκτέρευση στο σκάφος 2 + 1 ατόµων, και δηµιουργεί άλλο ένα κρεβάτι ηλιοθεραπείας. Τα σκαλοπάτια στο πλάι εξυπηρετούν στην εύκολη µετακίνηση προς το κυρίως ντεκ.

technohull_10

Το SeaDNA διατίθεται σε δύο εκδόσεις, το κλασσικό µε την κρυφή καµπίνα στη πλώρη (όπως αυτό της δοκιµής που περιγράφουµε) και το ανοιχτό SeaDNA 999 Sport, που προορίζεται σαν βοηθητικό σκάφος(!) σε µεγάλα yachts, για µεταφορά όσο το δυνατόν περισσότερων ατόµων στον καναπέ της πλώρης και τα υπόλοιπα καθίσµατα, ή για όσους δε θέλουν την καµπίνα.

technohull_04Η κονσόλα ακολουθεί µε το αεροδυναµικό της σχήµα το σχεδιαστικό στιλ του σκάφους και σχηµατίζει µπροστά της άνετο κάθισµα. Είναι τοποθετηµένη στη µέση, αφήνοντας στις µπάντες άνετα περάσµατα. Τα όργανα του κινητήρα και ο ηλεκτρονικός εξοπλισµός είναι όµορφα τοποθετηµένα στην κονσόλα, η οποία ψηλά «γέρνει» προς τον κυβερνήτη, προσφέροντας καλή ορατότητα στις ενδείξεις, αλλά και κατάλληλη απόσταση από το τιµόνι για να µη γέρνει µπροστά. Στη µπροστινή της πλευρά ανοίγει ενιαία και κρύβει ένα WC ναυτικού τύπου. Να σηµειώσουµε πως σε όλα τα αµπάρια υπάρχει ειδική επεξεργασία, ώστε να µη φαίνεται πουθενά αφινίριστος πολυεστέρας.

 

Στη θάλασσα

Η εµµονή των ανθρώπων της Technohull για συνεχείς δοκιµές µε κάθε διαθέσιµο κινητήρα και προπέλα της αγοράς, έχουν δώσει µια µεγάλη τεχνογνωσία σχετικά µε το σωστό στήσιµο του σκάφους. Η εµπειρία αυτή µάλιστα ενισχύεται στο «συνεχές» κυνήγι της απόλυτης ταχύτητας, µε τη συµµετοχή των σκαφών σε αγώνες τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.

technohull_17Στον καθρέπτη του SeaDNA 999 βρίσκονταν δύο 300άρες Evinrude G2 µε τετράφτερες προπέλες Rx4 24’, όπου στις 3.500 σ.α.λ ταξίδευαν το σκάφος µε 36,5 κόµβους και κατανάλωση µόλις 1,56 λίτρα το ναυτικό µίλι. Σα µέγιστη ταχύτητα είδαµε τους 63,5 κόµβους, στις 5.650 σ.α.λ. και µε αντίστοιχη κατανάλωση 2,8 λτ./νµ.

technohull_19Σε όλο το φάσµα στροφών η επιτάχυνση ήταν έντονη, ενώ η δεκάµετρη στενή γάστρα ταξιδεύει ευθύγραµµα, δίνοντας στον κυβερνήτη τον απόλυτο έλεγχο.

Συµπερασµατικά το SeaDNA 999 παραµένει ένα από τα κορυφαία high performance RIB, απευθύνεται σε λάτρεις της ταχύτητας, και σε όποιους αναζητούν ένα σκάφος που να συνδυάζει ασφάλεια, τουριστικό κατάστρωµα ιδανικό για µια οικογένεια ή την παρέα. Παράλληλα, µε «λίγες παραπάνω στροφές» µεταµορφώνεται σε ένα σπορ σκάφος µε υψηλές επιδόσεις, χωρίς αντίστοιχες υψηλές καταναλώσεις, και όλα αυτά χωρίς να στερείται σωστής συµπεριφοράς σε δύσκολες καιρικές συνθήκες.

Αρκετά Technohull έχουν πουληθεί σε Ευρωπαϊκές χώρες όπως Αγγλία, Βέλγιο, Φιλανδία, Λετονία, Γερµανία, Ολλανδία, ενώ το δίκτυο πωλήσεων αναπτύσσεται ακόµα σε Τουρκία, Καραϊβική, Χονγκ Κονγκ και Κίνα γενικότερα, µιας και το brand είναι πλέον αναγνωρίσιµο παγκοσµίως σε όσους αναζητούν πολυτελή σκάφη επιδόσεων.

TECHNOHULL | 210 4817 249 | www.technohull.com

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΣΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΛΙΝΚ:

TECHNOHULL SeaDNA 999 – EVINRUDE G2 300 Hp

 

Tags
RIB Technohull Evinrude G2 Φουσκωτά Δοκιμές Φουσκωτών
Comodo SSL