Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Τέλος (;) σε τεκμήρια και φόρο πολυτελούς διαβίωσης

27 Απριλίου, 2023

Τέλος (;) σε τεκμήρια και φόρο πολυτελούς διαβίωσης

Έρχονται εκλογές! Και φυσικά, για άλλη μία φορά, διαβάζουμε για οριστική κατάργηση των τεκμηρίων και του φόρου πολυτελούς διαβίωσης.

Οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας στις 26/4/23, γράφουν για οριστική κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης και κατ’ επέκταση και του Φόρου Πολυτελούς Διαβίωσης που πλήττει τους ιδιοκτήτες σκαφών άνω των 5 μέτρων, και αυτοκινήτων με κινητήρες άνω των 1.929 κ.εκ.

Μάλιστα, θα αποτελέσει σύμφωνα με το δημοσίευμα, στις άμεσες προτεραιότητες του οικονομικού επιτελείου σε περίπτωση επανεκλογής(!!!), κάτι φυσικά που έχουμε ξανακούσει στις προεκλογικές υποσχέσεις των προηγούμενων ετών.

 

Αναμένεται πολυνομοσχέδιο που ψηφιοποιεί τις φοροτεχνικές διαδικασίες

Σύμφωνα με το δημοσίευμα αλλάζουν όλα την επόμενη διετία με το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών. Με αυτό θα είναι η απραχή τους τέλους σε μέτρα του παρελθόντος όπως τα τεκμήρια και ο «φόρος πολυτελούς διαβίωσης». Η πλήρης ψηφιοποίηση της φοροτεχνικής διαδικασίας, βάζει τέλος σε μέτρα αναχρονιστικά με τα οποία οι κυβερνήσεις κυνηγούσαν την φοροδιαφυγή. Το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου προβλέπει ένα μεγάλο μέρος της φοροελεγκτικής διαδικασίας να γίνεται on line, όπως η ψηφιακή έκδοση των απαιτούμενων παραστατικών για τη διακίνηση αγαθών και την αυτόματη διαβίβασή τους στην ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων).

Οι διατάξεις αυτές έχουν ως στόχο τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων στην τεκμηρίωση και παρακολούθηση των συναλλαγών τους, καθώς και τη βοήθεια της φορολογικής διοίκησης κατά τη διενέργεια ελέγχων και επαληθεύσεων. Επόμενο βήμα με βάση το πολυνομοσχέδιο θα είναι η κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης τα οποία από το 2010 και μετά, υπό την πίεση συλλογής φορολογικών εσόδων και ως μέσο σύλληψης αδήλωτης φορολογητέας ύλης, επεκτάθηκε στο σύνολο σχεδόν των φορολογουμένων. Ετήσια αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης ορίστηκε για όλες τις κύριες και δευτερεύουσες κατοικίες κλιμακωτά με βάση την επιφάνειά τους, για όλα τα αυτοκίνητα με βάση τα κυβικά εκατοστά τους, για όλα τα σκάφη με βάση το ολικό τους μήκος κλιμακωτά.

 

Τα τεκμήρια στα σκάφη αναψυχής

Στα σκάφη αναψυχής τα τεκμήρια διαβίωσης ή οι «αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης» κλιμακώνονται ως εξής:

* Για μηχανοκίνητα σκάφη ανοικτού τύπου χωρίς χώρο ενδιαίτησης (ταχύπλοα και μη) ολικού μήκους μέχρι 5 μέτρα, η «αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης» ανέρχεται στο ποσό των 4.000 ευρώ. Για όσα έχουν μήκος πάνω από 5 μέτρα, το ποσό αυτό αυξάνεται κατά 2.000 ευρώ το μέτρο.

* Για ιστιοφόρα ή μηχανοκίνητα ή μικτά σκάφη με χώρους ενδιαίτησης, ολικού μήκους μέχρι και 7 μέτρα, η «αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης» ορίζεται στο ποσό των 12.000 ευρώ. Για τα ίδια σκάφη με μήκος πάνω από 7 και μέχρι 10 μέτρα προστίθενται 3.000 ευρώ για κάθε ένα επιπλέον μέτρο μήκους. Για σκάφη άνω των 10 μέτρων και μέχρι 12 μέτρα, προστίθενται 7.500 ευρώ ανά επιπλέον μέτρο μήκους. Για σκάφη άνω των 12 μέτρων και μέχρι 15 μέτρα, προστίθενται 15.000 ευρώ για κάθε ένα επιπλέον μέτρο μήκους. Για σκάφη άνω των 15 μέτρων και μέχρι 18 μέτρα, προστίθενται 22.500 ευρώ για κάθε ένα επιπλέον μέτρο μήκους. Για σκάφη άνω των 18 και μέχρι 22 μέτρα, προστίθενται 30.000 ευρώ για κάθε ένα επιπλέον μέτρο μήκους. Τέλος, για σκάφη πάνω από 22 μέτρα, προστίθενται 50.000 ευρώ για κάθε επιπλέον μέτρο μήκους.

Τα ποσά της περίπτωσης αυτής μειώνονται 50% για τα πλοία αναψυχής που έχουν κατασκευαστεί ή κατασκευάζονται στην Ελλάδα εξ ολοκλήρου από ξύλο, τύπων «τρεχαντήρι», «βαρκαλάς», «πέραμα», «τσερνίκι» και «λίμπερτυ», που προέρχονται από την ελληνική ναυτική παράδοση.

Η «αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης» κάθε σκάφους μειώνεται ανάλογα με την παλαιότητά του κατά ποσοστό 15% αν έχει παρέλθει χρονικό διάστημα πάνω από 5 και μέχρι δέκα 10 έτη από τη χρονιά που νηολογήθηκε για πρώτη φορά και κατά 30% αν έχει περάσει χρονικό διάστημα πάνω από 10 έτη. Τα παραπάνω ποσά του πίνακα μειώνονται κατά 50% για τα ιστιοφόρα σκάφη.

Για σκάφη με μόνιμο ναυτολογημένο πλήρωμα για ολόκληρο ή μέρος του έτους, στην παραπάνω δαπάνη προστίθεται και η αμοιβή του πληρώματος, ενώ τα σκάφη επαγγελματικής χρήσης δεν λαμβάνονται υπόψη για την επαγγελματική δαπάνη.

 

Φόρος Πολυτελούς Διαβίωσης στα Σκάφη

Με ποσοστό 13% υπολογίζεται και ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης στους κατόχους σκαφών, πάνω από 5 μέτρα.

Tags
Φορολογική Νομοθεσία Σκαφών Φόρος Πολυτελούς Διαβίωσης Φορολογία
Comodo SSL