Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Γιώργος Πολυχρονίου

Το καμπινάτο σκάφος Apache 26 Cabin σε νέα αναβαθμισμένη έκδοση

18 Ιουνίου, 2024

Το καμπινάτο σκάφος Apache 26 Cabin σε νέα αναβαθμισμένη έκδοση

Το Apache 26 Cabin έχει την δική του ιστορία. Αποτέλεσε τη μεγάλη καμπινάτη πρόταση του ναυπηγείου Bell Marine, γνωρίζοντας κοινή αποδοχή από τους πανταχού λάτρεις του ναυτικού τουρισμού.

Σήμερα, το Apache 26 Cabin έχει δεχθεί μια ολική αναβάθμιση, καθιστώντας το ακόμα πιο εμφανίσιμο και λειτουργικό.

Οι αναβαθμίσεις περιλαμβάνουν την αντικατάσταση του πολυεστερικού bimini με ανοξείδωτο, σύγχρονα καθίσματα τύπου bucket για τον κυβερνήτη και τον συγκυβερνήτη, τετραγωνισμένα και ανοδιωμένα ρέλια και χειρολαβές, καθώς και άλλες αισθητικές και λειτουργικές παρεμβάσεις. Ο ποιοτικός ναυτιλιακός εξοπλισμός που έχει προστεθεί κάνει το σκάφος ακόμα πιο ελκυστικό.

Ο κατασκευαστής Γιώργος Αντωνόπουλος συνεχίζει την υπόσχεση που έχει δώσει με τον γιό του Μάριο, να αναβιώσουν τη «θρυλική» σειρά Apache, με εμφανείς αναβαθμίσεις που φέρνουν τα δοκιμασμένα αυτά σκάφη στη σύγχρονη εποχή.

Το νέο λογότυπο της Apache Marine αντικαθιστά το γνωστό Bell Marine, ενώ τα διαθέσιμα μοντέλα περιλαμβάνουν το 18, το 23 σε τρεις εκδόσεις και το 26 σε καμπινάτη έκδοση. Ήταν από τα πρώτα φουσκωτά που υιοθέτησαν την ενσωμάτωση των αεροθαλάμων σε πολυεστερικές θήκες για μεγαλύτερη ασφάλεια, και την ίδια «υβριδική» διαμόρφωση συνεχίζουν και σήμερα.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά και Σχεδίαση

Το Apache 26 Cabin, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στις αρχές του 2005, αποτελεί ένα καμπινάτο αξιόπλοο φουσκωτό με κρυφούς αεροθαλάμους, sport εμφάνιση, τουριστικό και ιδιαίτερα φιλόξενο κατάστρωμα, που συνεχίζει να μαγνητίζει τα βλέμματα με τη σπαθάτη γραμμή του τόσο στο νερό όσο και στο τρέιλερ. Η γάστρα του 7,85 μέτρων διαθέτει σπορ περγαμηνές και υψηλά επίπεδα πλεύσης, με γωνία εισόδου τις 52 μοίρες καταλήγοντας στις 24 στον καθρέπτη.

Ο βασικός στόχος στη σχεδίαση του καταστρώματος ήταν, εκτός από την άνεση στο ταξίδι, η ακούραστη διαβίωση στο εσωτερικό και εξωτερικό κατάστρωμα. Το ευρύχωρο cockpit, αν και φιλοξενεί έναν άνετο καναπέ, παραμένει ευρύχωρο και ελεύθερο, επιτρέποντας την εύκολη κίνηση και την πολυμορφικότητα στις διατάξεις των καθισμάτων.

Λεπτομέρειες του καταστρώματος

Στην πλώρη, η δελφινιέρα αποτελεί συνέχεια της υπερκατασκευής, εξοπλισμένη με υποδοχή για ηλεκτρικό εργάτη, ο οποίος βρίσκεται καλυμμένος στο εσωτερικό του, ενισχύοντας τη λειτουργικότητα και την ασφάλεια κατά την είσοδο του πληρώματος. Για τον ίδιο λόγο οι δέστρες έχουν μπει στα πλαϊνά του σκάφους. Εκεί θα δούμε και το καπάκι επιθεώρησης.

 

Η υπερκατασκευή στην πλώρη διαμορφώνει την καμπίνα και ένα walk around κατάστρωμα. Χρήσιμη διάταξη στο καμπινάτο RIB, πόσο μάλιστα στη περίπτωση του 26 Cabin αφού ο χώρος της πλώρης είναι ένα θαυμάσιο sundeck και η μετάβαση σε αυτό πρέπει να γίνεται με ευκολία και ασφάλεια. Σε όλο το μήκος του sundeck διαμορφώνονται ρέλια, μέχρι να φτάσουμε στις χειρολαβές του bimini.

Ο χώρος του πιλοτηρίου, σε συνδυασμό με το καλοσχεδιασμένο ανοξείδωτο bimini, προσφέρουν προστασία στον κυβερνήτη και τον συγκυβερνήτη από τον αέρα και τις καιρικές συνθήκες.

Τα καθίσματα τύπου bucket, δίνουν καθιστή και ημιόρθια θέση, και κρατούν σταθερά τη πλάτη του κυβερνήτη και συγκυβερνήτη. Το ηλεκτρονικά βοηθήματα ναυσιπλοΐας, τα όργανα των κινητήρων, και τα χειριστήρια τοποθετούνται σε σωστή θέση, ώστε να είναι λειτουργικά και εύκολα στη χρήση και την επιθεώρηση.

Στην πρύμνη, αντί για τις κλασικές πλατφόρμες, φαρδαίνουν οι κουπαστές και διαμορφώνουν σκαλοπάτι προς την άκρη των πολυεστερικών αεροθαλάμων.

Κάτω από το μεγάλο καναπέ της πρύμνης, βρίσκεται ένα τακτοποιημένο αμπάρι, με την σεντίνα απομονομένη, κατάλληλο για να αποθηκεύσουμε κάθε είδους εξοπλισμό.

Το φινίρισμα είναι σε υψηλό επίπεδο σε όλο το σκάφος, όπως και το μοντάρισμα δείγμα της μεγάλης εμπειρίας του ναυπηγείου αλλά και το μεράκι των κατασκευαστών.

Άνεση και στην Καμπίνα

Η καμπίνα του Apache 26 Cabin είναι εξαιρετικά σχεδιασμένη. Ένα διπλό κρεβάτι σχηματίζεται πλώρα με την κατάλληλη προσθήκη, κρυφούς led φωτισμούς, με στρογγυλό hutch και τα τέσσερα φινιστρίνια, που προσφέρουν επαρκή αερισμό και φυσικό φωτισμό.

Στα αριστερά υπάρχει πάγκος με ντουλάπια που μπορεί να έχει διάφορες χρήσεις, και δεξιά χωριστό δωμάτιο για τη ναυτική τουαλέτα και το νιπτήρα, προσφέροντας άνεση και ιδιωτικότητα.

Στο πάτωμα υπάρχει συνθετικό πάτωμα foam όπως και σε όλο το εξωτερικό ντεκ.

Στη θάλασσα

Στη θάλασσα, το Apache 26 είναι αντάξιο της φήμης του, με άριστη πλεύση και απόσβεση, προσφέροντας ένα προστατευμένο κατάστρωμα για το πλήρωμα. Η στιβαρή κατασκευή του σκάφους γίνεται εύκολα αντιληπτή, καθώς δεν μεταφέρει την παραμικρή αίσθηση κραδασμού, ενώ μηχανικοί ήχοι δεν γίνονται αντιληπτοί.

Το σκάφος που δοκιμάσαμε είχε στο καθρέπτη του δύο εξωλέμβιους Suzuki DF200. Σύμφωνα με το ναυπηγείο η συνιστόμενη τοποθέτηση είναι 2 x 175 Hp, δίνοντας την καλύτερη σχέση ασφάλειας, ταχύτητας και οικονομίας στη κατανάλωση. Παρόλα αυτά επειδή στη Suzuki, η DF200 είναι ίδιο μπλοκ και βάρος με την 175, η επιλογή της 2Χ200 παραμένει σωστή.

Σε μονομήχανο, ο προτεινόμενος κινητήρας είναι οι 300 ίπποι.

Από τη θέση του χειριστή, η απόκριση στο τιμόνι είναι άμεση, δίνοντας ένα ιδιαίτερα παιχνιδιάρικο αίσθημα. Οι ελιγμοί πραγματοποιούνται με ακρίβεια και με μικρό κύκλο στροφής.

Στις μέγιστες στροφές μετρήσαμε μέγιστη ταχύτητα τους 44,5 κόμβους, στις 6.000 σ.α.λ, φτάνοντας στους 46 κόμβους στην επόμενη δοκιμή των κατασκευαστών με σωστή επιλογή προπέλας. Σαν ταχύτητα κρουαζιέρας θα υπολογίσετε στις 4.000 – 4.500 σ.α.λ τους 28,6 με 32,5 κόμβους όπου το σκάφος ταξιδεύει ευθύγραμμα και ανάλαφρα.

ΣΑΛ KNOTS
3500 24
4000 28,6
4500 32,5
5000 38
6000 44,5

 

Η τιμή του σκάφους ανέρχεται στα 80.000 ευρώ, ενώ με τον εξοπλισμό του, όπως σκιάδι, συνθετικό πάτωμα και ηλεκτρικός εργάτης, φτάνει περίπου τα 85.000 ευρώ. Οι επιπλέον επιλογές περιλαμβάνουν bucket καθίσματα ή κάθισμα με ψυγείο, προσφέροντας προσαρμοστικότητα ανάλογα με τις ανάγκες του χρήστη.

Συμπερασματικά

Το Apache 26 Cabin αποτελεί ένα κυρίως τουριστικό σκάφος, κατάλληλο για ναυτικό τουρισμό, υψηλών επιδόσεων, διαθέτοντας αρκετούς αποθηκευτικούς χώρους και άνετο κατάστρωμα.

Με την αναβάθμιση και τον εξοπλισμό του, παραμένει μια εξαιρετική επιλογή για τους λάτρεις της θάλασσας, διατηρώντας την παράδοση και την ποιότητα της θρυλικής σειράς Apache στην σύγχρονη εποχή.

 

Πληροφορίες:

Apache Marine – Γιώργος Αντωνόπουλος
694 4517 388 | 27410 49 635

 

Tags
Καμπινάτο Φουσκωτό Apache 26 Cabin Apache Marine Γιώργος Αντωνόπουλος Καμπινάτο Σκάφος Καμπινάτα σκάφη Apache Ribs
Comodo SSL