Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Το νέο 6μετρο καμπινάτο σκάφος OKI 595 SD

16 Σεπτεμβρίου, 2022

Το νέο 6μετρο καμπινάτο σκάφος OKI 595 SD

Το OKI 595 SD είναι ένα νέο πολυµορφικό πολυεστερικό σκάφος µε ιδιαίτερη αισθητική, διαθέσιµο για όσους αναζητούν ένα σκάφος που να µπορεί να συνδυάσει άνετη παραµονή στο κατάστρωµα, µε την ύπαρξη µίας καµπίνας κάτω από την υπερκατασκευή της πλώρης.

Βρεθήκαµε στη Ζάκυνθο για να δοκιµάσουµε τα νέα σκάφη της OKI BOATS, που πλέον θα είναι διαθέσιµα και στην Ελλάδα, από την εταιρία Expert Marine Service, η οποία αναλαµβάνει την αποκλειστική αντιπροσωπεία για τη χώρα µας. Το ναυπηγείο της OKI BOATS βρίσκεται στην Πολωνία και αυτό δεν µας εκπλήσσει, αφού τα τελευταία χρόνια η κατασκευή σκαφών στη συγκεκριµένη χώρα γνωρίζει µεγάλη ανάπτυξη.

εν είναι πλέον µυστικό, ότι ναυπηγούνται εκεί πολλά σκάφη, κάποια µάλιστα από τα γνωστότερα Ευρωπαϊκά brands, αφού ακόµα και Σκανδιναβικές εταιρείες έχουν µεταφέρει την παραγωγή σε εργοστάσια της Πολωνίας.

Ο Κώστας Τσικνής, ιδιοκτήτης της Expert Marine Service, έχει διαθέσιµα τα δύο πρώτα µοντέλα, τα OKI 545 και OKI 595 SD, ενώ ένα ακόµα µεγαλύτερο, το OKI 686, θα είναι και αυτό ετοιµοπαράδοτο το επόµενο διάστηµα.

Το πολυµορφικό OKI 595 SD

Το πρώτο µοντέλο που θα παρουσιάσουµε, είναι το OKI 595 SD, ένα σκάφος µήκους 5.95 µέτρων, µε ιδιαίτερα µεγάλο πλάτος (2.45 µέτρα), σχεδιασµένο µε ένα ευρύχωρο και φιλόξενο κατάστρωµα, ιδανικό για µικτή χρήση, τόσο για τις κοντινές βόλτες για µπάνιο µε την παρέα ή την οικογένεια, όσο και για µακρινότερες αποδράσεις, µε δυνατότητα βασικής ενδιαίτησης.

Το σηµαντικό στη σχεδίαση αυτού του µοντέλου και γενικότερα στην κατηγορία της «κρυφής καµπίνας», είναι ότι η ύπαρξή της δεν καλύπτει πουθενά χώρο, το αντίθετο µάλιστα, δηµιουργεί µία µεγάλη ξαπλώστρα στην πλώρη, όπου θα µπορούµε να απολαύσουµε τον ήλιο.

Η είσοδος για την καµπίνα βρίσκεται στα αριστερά της µεγάλης κονσόλας και κατεβαίνοντας διαπιστώνουµε ότι είναι αρκετά ευρύχωρη και µε ταπετσαρίες – µαξιλάρια υψηλής ποιότητας. Ένας χώρος που µπορεί να φιλοξενήσει έως 3 άτοµα ή µπορεί να τοποθετηθεί WC.

Η µεγάλη κονσόλα τοποθετείται στο κέντρο και ελαφρώς προς την πλώρη του σκάφους, δηµιουργώντας την άνεση και το χώρο στα πίσω καθίσµατα, καθώς και άνετα περάσµατα στις µπάντες της. Έχει ένα καλοσχεδιασµένο ταµπλό οργάνων, µε σωστή τοποθέτηση τού τιµονιού και του χειριστηρίου.

Περιστρεφόμενα 360ο καθίσματα διακυβέρνησης, απροβλημάτιστη πρόσβαση σε κάθε μέρος του καταστρώματος με ψηλά ρέλια στις κουπαστές. Κάποια μόνο απο το χαρακτηριστικά του OKI 595 SD που το καθιστούν φιλικό και για την οικογένεια και για τουριστική χρήση

Περιµετρικά, το roll bar δίνει στήριγµα στο πλήρωµα, καθώς ανεβαίνει τα δύο επίπεδα για να βρεθεί στο sundeck.

Στο µπροστινό µέρος τού σκάφους βρίσκεται η µεγάλη ξαπλώστρα ηλιοθεραπείας, ιδανική για την απολαυστική παραµονή τού πληρώµατος στο κατάστρωµα.

Το µπάσιµο στο σκάφος από την πλώρη είναι εύκολο, αφού τα ρέλια στο συγκεκριµένο σηµείο αφήνουν κενό. Οι δέστρες είναι σωστά τοποθετηµένες στις µπάντες.

Κάτω από το πλωριό τµήµα του µαξιλαριού, βρίσκεται το καπάκι του στρίτσου, όπου και θα αποθηκεύσουµε την άγκυρα µε το έκταµά της.

Ο χειριστής και ο συγκυβερνήτης θα απολαύσουν το ταξίδι τους προστατευµένοι πίσω από ένα ψηλό παρµπρίζ, το οποίο και ενσωµατώνεται σε µία πολυεστερική κατασκευή. Τα καθίσµατά τους είναι ξεχωριστά, περιστρεφόµενα έως 360ο και ρυθµιζόµενα στο ύψος, ενώ και η θέση οδήγησης επιλέγεται καθιστή ή ηµιόρθια.

Έχει δοθεί µεγάλη σηµασία στο σχεδιασµό και την υλοποίηση του σκάφους για την ασφάλεια του πληρώµατος, και κυρίως µιας οικογένειας µε παιδιά ή άτοµα που δεν έχουν την εξοικείωση παραµονής σε ένα σκάφος.

Έτσι, εκτός από τα σηµεία στήριξης που δίνει το roll bar της κονσόλας, βλέπουµε ψηλά ρέλια στις κουπαστές, που παραµένουν σε όλη την έκταση του πλωριού καναπέ και στο κέντρο του σκάφους, προσφέροντας κράτηµα και ασφάλεια στο πλήρωµα.

Οι κουπαστές είναι αρκετά ψηλές και στο πρυµιό τµήµα, δηµιουργώντας την ασφάλεια στους ταξιδιώτες του OKI 595 SD, ενώ υπάρχει δυνατότητα τοποθέτησης τέντας, ώστε να εξασφαλίσετε σκιά και δροσιά, ειδικά τους καλοκαιρινούς µήνες.

Ακόµα και η πρόσβαση στην πρύµνη είναι απροβληµάτιστη, αφού στα αριστερά αφήνει πέρασµα προς την πλατφόρµα, όπου και υπάρχει έξτρα ταµπούκι και η σκάλα µπάνιου. Ο πρυµιός, τριθέσιος καναπές, είναι ενιαίος και σηκώνεται δίνοντας ένα µεγάλο αποθηκευτικό χώρο.

Το τανκ καυσίµου βρίσκεται κάτω από την κονσόλα, είναι πλαστικό για να µην φθείρεται και έχει χωρητικότητα 140 λίτρα. Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα να µπει δεξαµενή γλυκού νερού, για όποιον θέλει ντουζιέρα στην πλατφόρµα της πρύµνης.

Στη θάλασσα

Βρεθήκαµε σε ένα από τα πιο όµορφα µέρη της Ζακύνθου, στο Κερί, όπου αφού ρίξαµε από τη γλίστρα το OKI 595 στη θάλασσα, ξεκινήσαµε τη βόλτα µας προς το ναυάγιο, πρωινές ώρες, ώστε να µπορούµε να απολαύσουµε το τοπίο!

Το σκάφος της δοκιµής φορούσε στον καθρέπτη τον Honda BF 135, ο οποίος ταίριαζε εξαιρετικά, δίνοντας την απαραίτητη δύναµη ώστε το σκάφος να πλανάρει σωστά και να ταξιδεύει ξεκούραστα, χωρίς κραδασµούς και µηχανικούς ήχους.

Ανεβάζοντας τις στροφές, παρατηρήσαµε ότι εφόσον πλανάρει, µπορεί να ταξιδέψει σε αυτή τη φάση στους 11 κόµβους, σηµαντικό για την περίπτωση που βρούµε άσχηµες καιρικές συνθήκες.

Ταχύτητα ταξιδίου θα υπολογίσετε τους 25 κόµβους στις 4000 σ.α.λ. και µέγιστη τους 40 κόµβους. Με την κατανάλωση να κυµαίνεται από 0,8 έως 1,2 λτ/νµ, η δεξαµενή των 140 λίτρων θα µας καλύψει ακόµα και σε µακρινές βόλτες. Σε όλη τη διάρκεια της δοκιµής, το κατάστρωµα παρέµενε στεγνό, διατηρώντας την ευθύγραµµη πλεύση του.

Ο σχεδιασμός «κρυφής καμπίνας» κάτω την πλώρη, το ευρύχωρο κατάστρωμα με μεγάλους αποθηκευτικούς, χωρίς την προϋπόθεση μεγάλων ιπποδυνάμεων καθιστούν το OKI 595 SD ιδανική λύση τόσο για βόλτες, όσο και για εξορμήσεις με την οικογένεια, με φίλους

Συµπερασµατικά, το OKI 595 SD είναι ένα σύγχρονο σκάφος, µε ιδιαίτερη αισθητική αλλά και πολυχρηστικό κατάστρωµα, κατάλληλο για µικρές ή µεγάλες βόλτες µε την παρέα, αλλά και µακρινές ή κοντινές ψαρευτικές εξορµήσεις.

Η στιβαρή κατασκευή και η δυνατότητα να κινείται αξιόλογα χωρίς να χρειάζεται µεγάλες ιπποδυνάµεις, το κάνει κατάλληλο και για επαγγελµατική χρήση, σαν σκάφος για ηµερήσια εκµίσθωση.

Expert Marine Service – Κων. Τσίκνης
26950 25798 | 6947 079 460
expertmarinekt@gmail.com

www.expertmarineservice.gr

 

 

Tags
Κώστας Τσικνής OKI BOATS Σκάφος Σκάφη Πολυεστερικά Σκάφη Δοκιμή Σκάφους Expert Marine Δοκιμή Πολυεστερικού Σκάφους Expert Marine Service
Comodo SSL