Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Γιώργος Πολυχρονίου

Το νέο πεντάμετρο σκάφος Phoevos 499 από την Kranitis Craft

20 Ιουνίου, 2023

Το νέο πεντάμετρο σκάφος Phoevos 499 από την Kranitis Craft

To νέο µοντέλο Phoevos 499 της Kranitis Craft αποτελεί απόρροια εµπειρίας 49 ετών του Γιώργου Κρανίτη στα σκάφη αναψυχής και στις πολυεστερικές κατασκευές.

To Phoevos (Φοίβος), µε µήκος τα πέντε µέτρα, διαθέτει ένα µεγάλο κατάστρωµα µε φαρδιά γραµµή και υψηλό επίπεδο εργονοµίας. Αποτελεί κατάλληλη επιλογή και σαν επαγγελµατικό σκάφος έχοντας άδεια 6 ατόµων, για όσους δραστηριοποιούνται στις εκµισθώσεις σκαφών αναψυχής, όπως τα σκάφη της φωτογράφισης.

Βρεθήκαµε στην έδρα του ναυπηγείου στο Αίγιο, όπου και µας περίµεναν δύο Phoevos 499, µε γκρι σκούρα γάστρα, ανοιχτό γκρι (silk grey) ντεκ και διαφορετικό χρώµα στις ταπετσαρίες, µπορντό και πορτοκαλί, δίνοντας ένα όµορφο αισθητικά αποτέλεσµα.

ΤO ΚΑΤΑΣΤΡΩΜΑ
Ανεβαίνοντας στο σκάφος, παρατηρούµε την σωστή διαρρύθµιση του καταστρώµατος, που δηµιουργεί ένα φιλόξενο χώρο, τόσο στο ταξίδι όσο και κατά την άνετη παραµονή στο σκάφος.

Για την ασφάλεια του πληρώµατος, στο µεγαλύτερο µήκος της κουπαστής υπάρχουν ρέλια που προσφέρουν κράτηµα, οι δέστρες στην πλώρη και στην πρύµνη είναι χωνευτές και υπάρχει µεγάλη δελφινιέρα µε αντιολισθητική επιφάνεια για εύκολη είσοδο και έξοδο από το ντόκο.

Το στρίτσο καλύπτεται µε ένα πολυεστερικό καπάκι, και έχει αρκετό χώρο για την άγκυρα και το έκταµά της.

Ο καναπές της πλώρης έχει σχήµα Π µε µεγάλα ανοίγµατα που επικοινωνούν µεταξύ τους προσφέροντας περισσότερο αποθηκευτικό χώρο. Θα µπορούσαµε να ζητήσουµε από τον κατασκευαστή στο σηµείο να τοποθετηθεί ένα προσθαφαιρούµενο τραπέζι ώστε να απολαύσουµε το φαγητό µας στη θάλασσα µαζί µε την παρέα ή την οικογένεια.

Κάτω από τον συγκεκριµένο καναπέ, όπως και τα υπόλοιπα ταµπούκια του σκάφους, βρίσκουµε ένα ενιαίο χώρο για να µπορεί να χωρέσει µακριά αντικείµενα, όπως πέδιλα του σκι ή καλάµια. Είναι κατασκευασµένο µε διπλοκάλουπα εσωτερικά, που δεν είναι ενσωµατωµένα στη κουβέρτα, έτσι δίνουν µεγαλύτερο χώρο.

ΑΝΕΣΗ ΚΑΙ ΕΡΓΟΝΟΜΙΑ
Η κονσόλα είναι τοποθετηµένη στη µέση και τα περάσµατα στο πλάι είναι µεγάλα και άνετα. Ο αποθηκευτικός της χώρος είναι ενιαίος, µε πρόσβαση από πορτάκι κάτω από το τιµόνι. ∆ιακρίνεται η σωστή ηλεκτρική εγκατάσταση του σκάφους.

Αν και τα περάσµατα όπως ανέφερα είναι πολύ άνετα, η κονσόλα µε τη σειρά της έχει αρκετό όγκο και ανάλογες επιφάνειες για την τοποθέτηση του τιµονιού, των οργάνων µηχανής, αλλά και εξοπλισµού επιλογής.

Εξαιρετική σχέση υπάρχει και στην επιλογή παρ µπριζ και roll bar, που και καλή στήριξη προσφέρουν και προφυλάσσουν από τον αέρα το χειριστή. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το ηµιόρθιο κάθισµα του κυβερνήτη, βρίσκεται στην σωστή απόσταση από το τιµόνι και το χειριστήριο, έχει ενσωµατωµένες ποτηροθήκες στη πίσω πλευρά και µπορεί να αποτελέσει έξτρα χώρος αποθήκευσης ή να µετατραπεί σε ψυγείο.

Ο άνετος τετραθέσιος καναπές πίσω, είναι τοποθετηµένος πάνω στο καπάκι από το πρυµνιό ταµπούκι. Το άνοιγµα είναι ικανοποιητικό και ο όγκος αρκετός για να χωρέσει τη µπαταρία και να περισσέψει χώρος για τις αποσκευές του πληρώµατος αλλά και τα σωστικά.

Το κατάστρωµα είναι αυτοστραγγιζόµενο, καθόσον βρίσκεται αρκετά πιο ψηλά από την επιφάνεια της θάλασσας και η φυσική ροή είναι αρκετή.

∆ιαθέτει κατά παραγγελία τανκ καυσίµου 50 λίτρων και 40 λίτρων νερού για χρήση ντουζιέρας.

Πίσω, δίπλα στη λεκάνη της µηχανής, διαµορφώνονται δύο πατήµατα, εκεί βρίσκεται χωνευτή η σκάλα µπάνιου µε λαβή στο δεξιό της κουπαστής για εύκολο ανέβασµα και στην άλλη πλευρά η πολυεστερική βάση βοηθητικής. Το µικρό ταµπούκι που βρίσκεται στα αριστερά µπορεί να µετατραπεί σε δεξαµενή ζωντανού δολώµατος.

ΑΞΙΟΠΛΟΟ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ
Στο καθρέπτη µπορεί να τοποθετηθεί κινητήρας έως 60 ίππους, παρόλα αυτά µε το 30άρι ταξιδεύει εξαιρετικά, πλανάρει άµεσα και µένει στο play σε χαµηλή ταχύτητα. Ταξιδεύει χωρίς σπρέι, µε καλή ευστάθεια και χωρίς να ακούγονται κραδασµοί αποδεικνύοντας την σωστή δουλειά που γίνεται από το ναυπηγείο στο µοντάρισµα.

Αυτό λοιπόν είναι το νέο 5µετρο Phoevos 499, απευθύνεται σε ιδιώτες αλλά και σε επαγγελµατίες εκµίσθωσης σκαφών. ∆ιαθέτει ιδανική σχεδίαση για χρήση σαν σκάφος daycruise ή ακόµα και για ψάρεµα, σχεδιασµένο για να µπορεί να ταξιδέψει αξιόπλοα και οικονοµικά χωρίς την ανάγκη µεγάλων ιπποδυνάµεων.

Kranitis Craft – Γιώργος Κρανίτης
6936 689 999
kranitiscraft@gmail.com

Tags
Πολυεστερικό Σκάφος Πολυεστερικά Σκάφη Νέο Σκάφος πεντάμετρο Phoevos 499 Kranitis Craft Phoevos 499 Kranitis Craft Γιώργος Κρανίτης
Comodo SSL