Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Λάμπρος Σιαδήμας

Το πλανάρισμα στο ψαροντούφεκο: Μια παλιά τεχνική για ροφούς και μαυρόψαρα (βίντεο)

8 Φεβρουαρίου, 2023

Το πλανάρισμα στο ψαροντούφεκο: Μια παλιά τεχνική για ροφούς και μαυρόψαρα (βίντεο)

Βρίσκομαι με τον φίλο Θοδωρή στις Κυκλάδες, πάνω από ένα γνωστό μας κατρακύλι. Στο παρελθόν εδώ, έχουμε πιάσει όμορφα μαύρα ψάρια κι όχι μόνο!

Στην επιφάνεια υπάρχει ένας ελαφρύς κυματισμός, λογικό για το συγκεκριμένο σημείο μιας και το σημείο βρίσκεται πάνω στο βοριά και είναι τελείως εκτεθειμένο…
Αυτή τη φορά ένας ολόφρεσκος τέσσαρις μαΐστρος ήταν ότι έπρεπε για να καλύψει την παρουσία μας και τις όποιες ατέλειες στην τεχνική μας.

Η βουτιά μας δεν είχε αποκλειστικό στόχο μόνο κάποιο μαυρόψαρο. Οι καιρικές συνθήκες ευνοούσαν την παρουσία κάποιων περαστικών πελαγίσιων, γι’ αυτό και ο ένας κρατούσε για ασφάλεια ένα μονολάστιχο κατοστάρι όπλο, για δευτέρωμα εάν χρειαζόταν, και όποιος βουτούσε κρατούσε ένα μακρύ τριλάστιχο με 8αρα βέργα για καρτέρι ή πλανάρισμα.

Πάντα στα κατρακύλια θα προτιμήσω να ψαρέψω με τέτοιες συνθήκες και μεγάλο όπλο για να εκμεταλλευτώ τις μακρινές καίριες βολές στο πλανάρισμα ή στο συρτό καρτέρι, μια επιλογή που σπάνια με αφήνει να βγω έξω άψαρος..

Μέχρι εκείνη την ώρα δεν είχαμε δει κάτι ιδιαίτερο, όλα όμως υπόσχονταν πως σε κάποιο επόμενο καρτέρι ή πλανάρισμα, θα διασταυρωνόμασταν με κάποιο αξιόλογο θήραμα. Κι αυτό προέκυπτε, με τον ήλιο στη πλάτη και τον ελαφρύ κυματισμό, οποιοδήποτε ψάρι θα μας αντιλαμβανόταν όταν θα ήταν ήδη αργά…

Είναι η σειρά μου να βουτήξω και μετά από μια σωστή χαλάρωση «σπάω» τη μέση και υπολογίζω να ξαπλώσω και να συρθώ ανάμεσα στα μεγάλα μονόπετρα που διακρίνονται από την επιφάνεια και σχηματίζουν διαδρόμους και κρυφά σκιερά σημεία. Μπροστά τους αρχίζει να βαθαίνει ομαλά ο τόπος!

ΤΟ ΨΑΡΙ ΜΕ ΠΕΡΙΜΕΝΕ ΑΠΟ ΚΑΤΩ
Καθώς καταδύομαι προς το σημείο που είχα αποφασίσει να «προσγειωθώ» βλέπω την κίνηση ενός ροφού ο οποίος βρίσκεται ακριβώς εκεί, λες και με περίμενε. Προεκτείνω το ψαροτούφεκο και κερδίζω όση απόσταση μπορώ εκμεταλλευόμενος τις συνθήκες.

Τα ψάρια εδώ, πάντα τρέχουν μόλις σε αντιληφθούν, μπαινοβγαίνουν στα τεράστια μονόπετρα και μετακινούνται συνεχώς, οπότε το τράβηγμα της σκανδάλης γίνεται όταν είμαι τελείως σίγουρος για την επιτυχημένη βολή.

Έχω μπει σε απόσταση βολής και βλέποντας το ψάρι να ετοιμάζεται να φύγει πατάω τη σκανδάλη!

Η ΑΥΛΑΙΑ ΚΛΕΙΝΕΙ…
Πριν καλά-καλά ξεκινήσει το ψάρεμα και η βουτιά μου, βρίσκομαι να αναδύομαι με έναν όμορφο ροφό στην άκρη της βέργας. Το ψάρεμα είχε τελειώσει πριν καν αρχίσει!

Γυρίσαμε για μερικά καρτέρια εκεί που έκοβε ο καιρός δίπλα από το σκάφος για προπόνηση περισσότερο και μήπως περνούσε κανένα «λόττο» πελαγίσιο και φύγαμε σιγά-σιγά για πίσω.

Όταν η θάλασσα μας δίνει απλόχερα τους καρπούς της, δεν υπάρχει λόγος να το παρατραβάμε, να κουραζόμαστε και να σπαταλάμε χρόνο πάνω στον καιρό και στο ρέμα…

 

Tags
Ψαροτούφεκο Ροφός Μαυρόψαρα ψαροντούφεκο
Comodo SSL