Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Αντώνης Δρόσος Γιώργος Πολυχρονίου

Τσαπαρί - Ψάρεµα χωρίς δόλωµα

12 Οκτωβρίου, 2015

Τσαπαρί - Ψάρεµα χωρίς δόλωµα

Το τσαπαρί είναι µια τεχνική που µπορεί να ψαρέψει όλες τις εποχές του χρόνου, αλλά τους καλοκαιρινούς µήνες αποδίδει τα µέγιστα. Παραδοσιακός τρόπος ψαρέµατος, ο οποίος ξεκίνησε από την αρµατωσιά µε τα φτερά του γλάρου και εξελίχθηκε σε πολύπλοκες κατασκευές-κοσµήµατα.

Σκοπός της να προσελκύσει τα διάφορα ψάρια στα αγκίστριά µας και ας µην είναι δολωµένα, αφού αρκεί µόνο το «στόλισµα» των αγκιστριών και η κίνηση της αρµατωσιάς στο νερό, παρόµοια µε µικρό κοπάδι από ψαράκια που τρέχουν να σωθούν. Αυτή η κίνηση προσελκύει ιδιαίτερα τα κυνηγιάρικα και τα αφρόψαρα και τα ωθεί να επιτεθούν µε µανία.

Σαβρίδια, κολιοί, γόπες, κοκάλια, σκουµπριά είναι οι πλέον «πιστοί επισκέπτες» των τσαπαριών. Φυσικά δε λείπουν και οι εκπλήξεις όπως τα µανάλια, οι παλαµίδες, και τα µουσµούλια, ενώ αν κατέβουµε χαµηλότερα στο βυθό θα τα «τιµήσουν» δράκαινες, µπαλάδες, χάνοι και λυθρίνια. Αν µάλιστα αποφασίσουµε να το χρησιµοποιήσουµε και δολωµένο, αποτελεί µια εναλλακτική πρόταση καθετής που δουλεύει θαυµάσια, ιδιαίτερα σε βαθιά νερά.

Ώρα
Νωρίς το πρωί µέχρι και δυο ώρες αφού φέξει και ένα δίωρο πριν το σούρουπο, αποτελούν τις καλύτερες ώρες για το ψάρεµά του, επειδή εκείνες τις ώρες τα αφρόψαρα κυνηγούν περισσότερο, χωρίς να βλέπουν την παγίδα που τους κρύβουµε. Βέβαια αυτό ισχύει µέχρι ένα ορισµένο βάθος, γιατί από εκεί και κάτω οι ώρες -από ότι έχει δείξει η πράξη- δεν παίζουν ιδιαίτερο ρόλο.

Τόποι
Η κάθε περιοχή έχει τους δικούς της τόπους όπου συχνάζουν τα διάφορα αφρόψαρα-στόχοι µας. Συνήθως πρόκειται για κοµµάτια σε λάσπη, φυκιάδες, τροκάδα, απότοµα κατεβάσµατα. Χωρίς να είναι τα ψάρια «αγκυροβοληµένα» εκεί, µιας και µετακινούνται συνεχώς, υπάρχουν πολλές πιθανότητες να τα συναντήσουµε. Το βυθόµετρο θα µας οδηγήσει µε ακρίβεια στο συγκεκριµένο σηµείο και η αρµατωσιά µας θα αναλάβει να τα αναζητήσει µε αξιώσεις.

Τρόπος ψαρέµατος
Έχοντας δει στην οθόνη του βυθοµέτρου τα ψάρια, σταµατάµε από πάνω τους και προσπαθούµε να ρίξουµε την αρµατωσιά µας ακριβώς µέσα στο κέντρο του κοπαδιού. Αν το βυθόµετρό µας είναι σωστά τοποθετηµένο και δεν υπάρχει έντονο ρέµα, θα παρατηρήσουµε την κάθοδο της και στην οθόνη. Όταν φθάσει στο κοπάδι, το πιο πιθανό είναι να σταµατήσει από τα ψάρια τα οποία της έχουν ορµήσει. Μόλις διαπιστώσουµε το σταµάτηµα, δεν έχουµε να κάνουµε τίποτε άλλο από το να µαζέψουµε την αρµατωσιά µας και να την ξεψαρίσουµε.

Άξια προσοχής…

• Όταν η αρµατωσιά µας περνά από το κοπάδι χωρίς να σταµατήσει, τότε µε συνεχόµενα ανεβοκατεβάσµατα κοντά στα ψάρια, προσπαθούµε να τα προσελκύσουµε και να τα παρακινήσουµε να τσιµπήσουν.
• Αν σε έναν τόπο πιάσαµε µερικά ψάρια και στη συνέχεια έκοψαν να τσιµπούν, τότε πάµε σε άλλο σηµείο πιο κάτω, µε πιο άφοβα ψάρια, γιατί τα συγκεκριµένα µάλλον πονήρεψαν και καταλαβαίνουν την παγίδα.
• Όταν ανεβάζουµε ψάρια στο σκάφος, προσπαθούµε να τα ξεψαρίσουµε µε προσοχή, χωρίς να µπερδευτούν τα παράµαλλα και αναγκαστούµε να αντικαταστήσουµε την αρµατωσιά µας. Συνήθως, τα παράµαλλα του τσαπαριού είναι αρκετά κοντά και δε µπλέκονται εύκολα.
• Πολλές φορές είναι προτιµότερο να ανεβάζουµε την αρµατωσιά µας µε όσα ψάρια έχουν πιαστεί πάνω της και να µην περιµένουµε και άλλα, γιατί τα πιασµένα ψάρια θα µπερδέψουν την αρµατωσιά µας καθώς την ανεβοκατεβάζουµε.
• Τέλος, µην ξεχνάµε ότι πολλές αρµατωσιές τσαπαριού µπορούν να λειτουργήσουν θαυµάσια και σαν απλές αρµατωσιές καθετής, και να έχουµε µε αυτές επιτυχίες, ιδιαίτερα σε µεσαία και µεγάλα βάθη.

Εξοπλισµός
Αν και το τσαπαρί µπορεί να ψαρευτεί και στο χέρι, εµείς θα σας προτείναµε να δοκιµάσετε µε καλάµι, µιας και είναι πολύ πιο ξεκούραστο κι εύκολο. Το µεγάλο µήκος του καλαµιού θα µας επιτρέψει να χρησιµοποιήσουµε και µεγάλου µήκους αρµατωσιές, ή ακόµα και δυο αρµατωσιές µαζί, ενωµένες µεταξύ τους. Ο µηχανισµός µας πρέπει να είναι αρκετά µεγάλος για να µαζεύουµε γρήγορα, ενώ στα πολύ βαθιά το πλέον ξεκούραστο για εµάς θα ήταν να χρησιµοποιήσουµε ηλεκτρικό µηχανισµό, αν φυσικά έχουµε την οικονοµική δυνατότητα να τον αποκτήσουµε. Γενικά, είναι καλό να έχουµε στην κατοχή µας αρµατωσιές µε διαφορετικά χαρακτηριστικά, και να χρησιµοποιούµε αυτήν που ενδείκνυται για το βάθος, αλλά και για τα ψάρια που βλέπουµε κάθε φορά στο βυθόµετρό µας. Για παράδειγµα, αν δούµε γόπες, θα χρησιµοποιήσουµε αρµατωσιές µε µικρά αγκίστρια, ενώ αν δούµε σκουµπριά, κολιούς, αρµατωσιές µε µεγάλα. Στη συνέχεια σας παραθέτουµε κάποιες αρµατωσιές, µαζί µε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους.

 

ΤΣΑΠΑΡΙ MASBI

masbi

Αρµατωσιά µε δέρµα ψαριού, χάντρα, και 6 σφυρήλατα χρυσά αγκίστρια νούµερο 4, που απευθύνεται στην πλειοψηφία των γνωστών µας αφρόψαρων. Παράµαλλο διαµέτρου 0,35 χιλιοστών και µάνα 0,40 χιλιοστών.

ΜΑΣΤΡΟΓΕΩΡΓΙΟΥ Α. & ΣΙΑ ΟΕ
τηλ.: 210 6916.762
www.fishing-mastro.gr


 

ΤΣΑΠΑΡΙ CORMORAN 55-04008

cormoran

Όταν τα µεγάλα ψάρια είναι το ζητούµενο, το συγκεκριµένο τσαπαρί της CORMORAN έχει τον κυρίαρχο λόγο. ∆ιαθέτει 6 αγκίστρια µεγέθους 2/0, φτερά και ενισχυµένο παράµαλλο, ενώ έχει ολικό µήκος 1,35 µέτρα.

ΕΝ ΠΛΩ ΚΑΛΑΪΤΖΗ
τηλ.: 2310 752.359, 2310 752 169


 

ΤΣΑΠΑΡΙ S621 της SASAME

sasame

Τα ιδιαίτερα κοφτερά αγκίστρια, είναι από τα βασικά χαρακτηριστικά της συγκεκριµένης αρµατωσιάς της SASAME, ώστε το ψάρι να αγκιστρώνεται µε το παραµικρό άγγιγµα. Θα τις βρούµε σε µεγέθη αγκιστριών 3,4,5 και 6 και απευθύνονται στην πλειοψηφία των γνωστών µας αφρόψαρων.

ΑΛΥΣΑΝ∆ΡΑΤΟΣ
τηλ.: 210 8319.403,
www.alyss.gr


ΤΣΑΠΑΡΙ 58481 της OWNER

owner

Αρµατωσιά µε 10 αγκίστρια 4άρια, δέρµα και τρίχα δύο χρωµάτων, fluorocarbon πετονιά διαµέτρου 0,20 για τα παράµαλλα, και 0,33 χιλιοστών για τη µάνα. Αποτελεί µια πρόταση που µπορεί να δουλέψει ακόµη και τις µεσηµεριανές ώρες, όταν οι άλλες αρµατωσιές υστερούν, αφού τα ψάρια σταµατούν να κυνηγούν.

ΣΙΜ Α.Ε.
τηλ.: 210 4903.566, www.sim.gr


ΤΣΑΠΑΡΙ LINEA EFFE

lineaeffe

Αρµατωσιά µε χρωµατιστές φούντες, κατάλληλη για κολιούς, σκουµπριά και κοκάλια. Με 7 νίκελ αγκίστρια νούµερο 6, παράµαλλο διαµέτρου 0,30 χιλιοστών και µάνα διαµέτρου 0,40 χιλιοστών.

ΑΦΟΙ ΡΟΓ∆ΑΚΗ Ο.Ε.,
τηλ : 2310 306.796, www.rogdakis.gr


 

ΤΣΑΠΑΡΙ MARUTO MS – 1097

maruto

Όταν τα πολλά αγκίστρια είναι το ζητούµενο στην αρµατωσιά µας, τότε το συγκεκριµένο τσαπαρί της Maruto µε τα 10 αγκίστρια είναι αυτό που ψάχνουµε.
Με µεγέθη αγκιστριών από Νο 8 έως και
Νο 12, ενδείκνυται για µικρότερα θηράµατα, όπως οι γόπες και
οι κολιοί.

SKALIS OUTDOOR – ΣΚΑΛΗΣ ΕΠΕ
τηλ.: 210 2585.404, www.skalisoutdoor.com


 

ΤΣΑΠΑΡΙ H-91 της MORIGEN

morigen

Αρματωσιά συνολικού μήκους 3,60 μέτρων, με 8 παράμαλλα αόρατης πετονιάς (fluorocarbon) μήκους 22 εκατοστών και χρυσά, πλακέ αγκίστρια της MORIGEN, για μεγάλη διατριτικότητα και αντοχή. Εφοδιάζονται με απαστράπτουσα τρίχα, δέρμα, και κόκκινο τελείωμα στο κορμό, για να προσελκύουν ευκολότερα τα ψάρια. Κατάλληλο για την πλειοψηφία των γνωστών αφρόψαρων, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για καθετή.

ΑΦΟΙ ΚΑΣΑΜΠΑΛΗ & ΣΙΑ Ο.Ε.
τηλ.: 2310 755.000, www.kasambalis.bros.gr


ΤΣΑΠΑΡΙ 321 της ALIGATOR

aligator

Αρµατωσιά µε πολύχρωµα φτεράκια, 6 χρυσά αγκίστρια Νο 6, παράµαλλο διαµέτρου 0,35 και µάνα διαµέτρου 0,40 χιλιοστών. Απευθύνεται στην πλειοψηφία των γνωστών µας αφρόψαρων και ειδικότερα στους κολιούς
και τα σκουµπριά.

SKALIS OUTDOOR – ΣΚΑΛΗΣ ΕΠΕ
τηλ.: 210 2585.404, www.skalisoutdoor.com


 

ΤΣΑΠΑΡΙ KL – 10 της MARUFUJI

marufugi
Εξειδικευµένη αρµατωσιά τσαπαριού της MARUFUJI, συνολικού µήκους 6,3 µέτρων. Με αγκίστρια 8άρια, παράµαλλο διαµέτρου 0.235, είναι κατάλληλη για αναζήτηση αφρόψαρων σε ένα µεγάλο εύρος βάθους.

ΕΝ ΠΛΩ ΚΑΛΑΪΤΖΗ
τηλ.: 2310 752.359, 2310 752 169


 

ΤΣΑΠΑΡΙ MITRAILLETTE ANGUILL της RAGOT

ragot

Αρµατωσιά 40άρα, µε 4 χρωµατιστά σιλικονούχα χελάκια νούµερο 5. Ένα ιδιαίτερο τσαπαρί, που απευθύνεται τόσο στα γνωστά µας αφρόψαρα, όσο και σε άλλα ψάρια, όπως τα λαβράκια, οι δράκαινες, οι λίτσες και τα µελανούρια.

ΣΙΜ Α.Ε.
τηλ.: 210 4903.566,
www.sim.gr


 

ΤΣΑΠΑΡΙ S-64 της UNO

uno

Αρµατωσιά µε τρίχα τριών χρωµάτων, µε 6 κλασσικά 6αράκια αγκίστρια νίκελ, παράµαλλα µήκους 10 εκατοστών από πετονιά διαµέτρου 0,30 χιλιοστών και µάνα διαµέτρου 0,40 χιλιοστών. Το ολικό µήκος της είναι 2,10 µέτρα και απευθύνεται σε όλα τα εποχιακά αφρόψαρα.

ΣΙΜ Α.Ε.
τηλ.: 210 4903.566, www.sim.gr


ΤΣΑΠΑΡΙ της RLinea

rlinea

Αρµατωσιά µε fluorocarbon παράµαλλα της RLINEA. Με 7 αγκίστρια µεγέθους 6, παράµαλλο διαµέτρου 0,33 χιλιοστών και µήκους 15 εκατοστών και µάνα διαµέτρου 0,41 χιλιοστών. Φέρει πολύχρωµες φούντες και φωσφοριζέ χάντρες. Κατάλληλο για βαθιά ψαρέµατα.

ΑΦΟΙ ΡΟΓ∆ΑΚΗ Ο.Ε.,
τηλ : 2310 306.796, www.rogdakis.gr


 

ΤΣΑΠΑΡΙ ΦΩΣΦΟΡΊΖΟΝ
της ZEBCO

zebco

Νέα αρματωσιά, κατάλληλη για ψαρέματα τις σκοτεινές μέρες και σε βαθιά νερά. Με κίτρινα φτεράκια και φωσφορίζουσες χάντρες, προσελκύουν τα ψάρια μέσα στη «σκοτεινιά». Φέρουν 6 παράμαλλα, με τα κλασσικά 6άρια αγκίστρια.

J. SARDALOS & SONS LTD,
τηλ.: 0035723825180

Tags
Ψάρεμα Τσαπαρί Πρώτα Βήματα Πρώτα Ψαρέματα Ψάρεμα με καλάμι [jetpack-related-posts]
Comodo SSL