Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Γιώργος Πολυχρονίου

ΖΩΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ - Συνάντηση Δικτύου Συνεργατών, Πόρτο Χέλι 2018 - Πανελλήνια Παρουσίαση των νέων Mercury

10 Μαΐου, 2019

ΖΩΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ - Συνάντηση Δικτύου Συνεργατών, Πόρτο Χέλι 2018 - Πανελλήνια Παρουσίαση των νέων Mercury

Το Σαββατοκύριακο 6 – 7 Οκτωβρίου 2018, βρεθήκαµε στο Πόρτο Χέλι, προσκεκληµένοι από την εταιρία ΖΩΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ ΑΕ, στη Συνάντηση ∆ικτύου Συνεργατών που συνδυάστηκε φέτος µε την επίσηµη Πανελλήνια παρουσίαση των νέων κινητήρων της Mercury.

Η «οικογένεια» της ΖΩΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ ΑΕ.

έκα σκάφη βρίσκονταν στο νερό, ώστε οι συνεργάτες της Ελληνικής αντιπροσωπείας να γνωρίσουν από πρώτο χέρι τις επιδόσεις αλλά και όλα τα σύγχρονα αξεσουάρ που η Mercury Marine έχει περιβάλλει τους κινητήρες της. Την εκδήλωση τίµησαν συνεργάτες από κάθε πλευρά της Ελλάδος. Aπό τη Ρόδο ως τη Κέρκυρα, την Κρήτη και τη Θεσσαλονίκη, το Βόλο και την Πάτρα αλλά και από την Αλβανία και τα Σκόπια.
Οι κατά τόπους αντιπρόσωποι, εξουσιοδοτηµένοι µηχανικοί και κατασκευαστές σκαφών βρέθηκαν στο ξενοδοχείο AKS, όπου αποτέλεσε τη βάση της εκδήλωσης.

Από το πρωί του Σαββάτου στο Συνεδριακό Κέντρο παρουσιάστηκαν αναλυτικά σχετικές ενηµερώσεις για τη θετική και πολλά υποσχόµενη πορεία της αγοράς καθώς και τη σηµαντική θέση πωλήσεων της Ζώης Ευσταθίου ΑΕ. Η εκδήλωση είχε το σλόγκαν «Χωρίς Αντίπαλο», και η διοίκηση της εταιρίας φρόντισε να παρουσιάσει το αισιόδοξο κλίµα που επικρατεί καθώς και το πολλά υποσχόµενο µέλλον βεβαιώνοντας για την ετοιµότητά της να ανταποκριθεί µε νέα προϊόντα και υπηρεσίες.
Εξαιρετικά σηµαντική ήταν και η παρουσία του κ. Massimiliano Mucchietto, Vice President Sales & Marketing της Brunswick Marine in EMEA, ο οποίος, όπως ενηµερωθήκαµε, ευχαρίστησε θερµά και γραπτώς την Ζώης Ευσταθίου ΑΕ για την επιτυχή διοργάνωση του συνεδρίου.

Ο κ. ∆ηµήτρης (αριστερά) και ο κ. Ζώης Ευσταθίου συνεχίζουν την παράδοση 72 ετών, ως µια από τις πιο διαχρονικές επιχειρήσεις του κλάδου.

Ιδιαίτερη έµφαση δόθηκε στους νέους κινητήρες και την τεχνολογία τους, στοχεύοντας στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τη φιλοσοφία των νέων V6 3.4L και V8 4.6L: µεγάλος κυβισµός, µεγάλη ροπή και αντοχή, και χαµηλότερο βάρος.
Επιπλέον, παρουσιάστηκαν οι ανανεωµένες σειρές Verado, FourStroke, Pro XS και SeaPro, καθώς και τα ναυτικά «gadgets» της Mercury που διευκολύνουν το χειρισµό προσφέροντας µία µοναδική εµπειρία στο χρήστη (Active trim, Joystick Piloting, SmartCraft, DTS, Vessel View Mobile). Όλα αυτά τα διαβάσατε πρώτοι και αναλυτικά στο πολυσέλιδο αφιέρωµα του Ιουλίου (Boat & Fishing, τεύχος Ν.66), µετά την αποστολή στη λίµνη Ματζόρε της Ιταλίας.

SEAFIGHTER | 2 x V350 L6

Η Mercury Marine επεκτείνεται
Οι επέκταση της γκάµας Mercury Marine αφορά τους φρέσκους σχεδιαστικά Verado των 250 και 300 Hp µε το ολοκαίνουργιο 4χρονο ατµοσφαιρικό V8 µπλοκ µε κυβισµό 4,6 λίτρων, τους νέους 4χρονους 250 και 300 Ηp της σειράς Fourstroke, τους 225, 250 και 300 Hp της επαγγελµατικής σειράς Sea Pro καθώς και τον κινητήρα Pro Xs των 175 Hp µε το V6 µπλοκ των 3,4 λίτρων. H παραπάνω επέκταση της γκάµας ήταν το δεύτερο βήµα µετά την ανακοίνωση των νεοσχεδιασµένων 175, 200 και 225 Hp της σειράς Fourstrokes και του 200άρη Sea Pro µε το νέο εξακύλινδρο V µπλοκ των 3,4 λίτρων τον Φεβρουάριο στο ναυτικό σαλόνι του Μαϊάµι 2018.
Για να γίνουν όλα αυτά, από το 2012, η εταιρία έχει επενδύσει πάνω από 1 δισεκατοµµύριο δολάρια στην έρευνα, και χιλιάδες εργατοώρες από το τµήµα R&D. Η στόχευση ήταν να κατασκευαστούν κινητήρες, µικρότεροι σε µέγεθος, πιο ελαφριοί, µεγάλου κυβισµού και υψηλής αντοχής, µε ευκολότερη διαδικασία συντήρησης, αθόρυβοι και µε ραφιναρισµένη λειτουργία χάρη στην χρήση υψηλής τεχνολογίας της Mercury.

RIBCO ST 28 | 1 x V250 V8

Επιπλέον, για να καλύψουν όλες τις ανάγκες των καταναλωτών χώρισαν τους νέους κινητήρες
σε 4 βασικές σειρές:
VERADO: Για επιδόσεις µε πολιτισµένο χαρακτήρα.
FOURSTROKE: Οικονοµία καυσίµου και ευελιξία τοποθέτησης.
PRO XS: Ανταγωνιστική υπεροχή και έξτρα δύναµη.
SEA PRO: Αντοχή συνδυασµένη µε αξιοπιστία για επαγγελµατική χρήση.

Το νέο Σύστηµα Πρόωσης MERCURY ECO
Το νέο σύστηµα πρόωσης MERCURY ECO αποτελείται από µία οµάδα αναβαθµισµένων προϊόντων που στο σύνολό τους προσφέρουν οικονοµία, διευκολύνουν το χειρισµό του σκάφους και προσφέρουν µία εξαιρετική εµπειρία στον ιδιοκτήτη. Ένα από τα νέα τεχνολογικά επιτεύγµατα της Mercury είναι το Active Trim όπου ο χειριστής δεν χρειάζεται πλέον να τριµάρει σε καµία φάση κατά το ταξίδι. Ο κινητήρας τριµάρει µόνος του, κατεβαίνοντας στις απότοµες στροφές, και ανεβαίνοντας όταν αναπτύσσουµε ταχύτητα.
Αυτή η αυτορρύθµιση εκτός της ευκολίας που προσφέρει, έχει και ένα άλλο πλεονέκτηµα, 10 – 15% µικρότερη κατανάλωση. Το ίδιο ισχύει και για το joystick, όπου κάνει παιχνιδάκι το δέσιµο στη µαρίνα αλλά και το Sport Mode µε τα καυσαέρια να βγαίνουν από άλλη έξοδο δηµιουργώντας την αίσθηση του αγωνιστικού (αγωνιστική «χροιά») ή Stealth mode για εντελώς αθόρυβη λειτουργία! Η επιλογή Sport ή Stealth γίνεται από το εξελιγµένο VesselView. Αυτές οι αυτοµατοποιήσεις αλλά και οι λεπτοµέρειες, «αλλάζουν το παιχνίδι» προσφέροντας καλύτερη αίσθηση και πιο συναρπαστική οδήγηση.

TECHNOHULL 688 | 1 x F175 V6 ProXS

H VERADO αλλάζει και εµπλουτίζεται
Η σειρά VERADO αλλάζει φιλοσοφία! Μέχρι πρότινος όλοι οι VERADO, από 150 ως και 400 Hp χρησιµοποιούσαν υπερσυµπιεστή (supercharged), πλέον όµως το εµπορικό όνοµα VERADO «αποδεσµεύεται» από αυτό.
Έτσι έχουµε νέες Verado V8 250/300 Hp που ξεχωρίζουν από τις FourStroke V8 µε το εξελιγµένο ΜΠΡΑΚΕΤΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ – AMS (Advanced Mid-Section), προσφέροντας ποιοτική λειτουργία και ανώτερη αίσθηση του χειριστή λόγω περιορισµένων κραδασµών (66% χαµηλότεροι κραδασµοί µεταφέρονται στο σκάφος για οµαλότερη λειτουργία).
Παράλληλα βελτιώνει την αίσθηση στιβαρότητας µεταξύ σκάφους και κινητήρα, ειδικά στις υψηλές ταχύτητες. Μιλάµε, λοιπόν, για µία εκλεπτυσµένη – premium σειρά V8, που εκτός άλλων, είναι επίσης εκπληκτικά αθόρυβοι, χάρη στο εξαιρετικά στεγανό και ηχοαπορροφητικό κάλυµµα του κινητήρα. Στα πλαίσια αυτά η Mercury καταργεί τα Verado L4 140, 175 και 200 Hp, και αντικαθιστά τις VERADO L6 225, 250 & 300, µε τα ατµοσφαιρικά V8 250/300 Hp. Παραµένουν τα Verado L6 350/400 Hp, και σύµφωνα µε τον κ. Sepponen, Marketing & Product Manager στη παρουσίαση της Ιταλίας, η τεχνολογία των supercharged θα «υιοθετηθεί» ξανά σε κινητήρες Mercury στο µέλλον!

Οι νέες Mercury V6 3.4 L FourStroke 175/200/225HP
Χρειάστηκαν 7-8 χρόνια ερευνών και σχεδίασης µέχρι οι νέοι κινητήρες να σχεδιαστούν, και να µπουν στην παραγωγή. Οι νέοι 4χρονοι FourStroke V6 κινητήρες της Mercury σηκώνουν τον πήχη στην κατηγορία των κινητήρων µέσων προς µεγάλων ιπποδυνάµεων προσφέροντας νέα υψηλής τεχνολογίας µοντέλα στους 175, 200 και 225ΗΡ. Ο υψηλός κυβισµός όπως και ο µεγαλύτερος αριθµός κυλίνδρων προσδίδει στον κινητήρα υψηλότερη ροπή και ιπποδύναµη για ταχύτατα πλαναρίσµατα και υψηλή τελική ταχύτητα του σκάφους, ακολουθώντας το παλιό ρητό «δεν υπάρχει υποκατάστατο του κυβισµού».
Παράλληλα αυξάνεται και η αξιοπιστία καθώς ο σχεδιαστής του κινητήρα παραµένει σίγουρος ότι τα πολλά κυβικά και οι περισσότεροι κύλινδροι θα κάνουν τη δουλειά τους αγόγγυστα, ανεξαρτήτως φορτίου, χωρίς να καταπονούνται έντονα (στρες-κόπωση) τα εξαρτήµατα του κινητήρα. Παρά το µεγάλο κυβισµό (3.4L) και του µεγάλου αριθµού κυλίνδρων (V6), οι τεχνικοί της Mercury κατάφεραν να είναι ελαφρύτεροι από τον ανταγωνισµό.
Πιο συγκεκριµένα, σύµφωνα µε την εταιρία, ο νέος V6 200 Hp κινητήρας της Mercury είναι ο ελαφρύτερος κινητήρας της κατηγορίας του και κατά 4,5 kgr. Όσον αφορά την κατηγορία των 225Hp ο νέος V6 της Mercury είναι επίσης ο ελαφρύτερος στην κατηγορία του, µε διαφορά µεγαλύτερη των 27 kg από τον αµέσως επόµενο ανταγωνιστικό κινητήρα.

Επιπλέον, οι νέες Mercury V6 προσφέρουν 12-16% περισσότερη οικονοµία καυσίµου, έως και 18% µεγαλύτερα ταχύτητα και ροπή σε σχέση µε τον ανταγωνισµό. Οι νέοι αυτοί σχεδιαστικά κινητήρες προσφέρονται µε µία πληθώρα έξυπνων τεχνολογικών λύσεων, προαιρετικών επιλογών και χρωµατισµών.
Ο υποψήφιος αγοραστής µπορεί να επιλέξει µηχανικό ή ψηφιακό έλεγχο, απλό υδραυλικό ή ηλεκτροϋδραυλικό σύστηµα διεύθυνσης.
Για να τονίσετε περισσότερο τον προσωπικό χαρακτήρα του κινητήρα η Mercury διαθέτει για τους νέους V6 κινητήρες της σε µορφή κιτ, τα κεντρικά φιλέτα του καλύµµατος και της λεκάνης, εργοστασιακά βαµµένα σε 4 χρωµατισµούς! Μάλιστα οι κινητήρες V6 των 200 και 225 Ηp διατίθενται σε τρείς αποχρώσεις του λευκού (λευκό πέρλα, ψυχρό και θερµό λευκό) καθώς και στο παραδοσιακό µαύρο Phantom Black της Mercury. Καινοτόµος είναι και η διαδικασία φόρτισης, η οποία κρατά τις µπαταρίες διαρκώς φορτισµένες.

TECHNOHULL 909 | 2 x F200 V6

Μέσω του συστήµατος διαχείρισης φόρτισης στο ρελαντί (Idle Charge Battery Management), ο εγκέφαλος του κινητήρα θα ανεβάσει αυτόµατα τις στροφές ρελαντί ώστε να αυξηθεί η έξοδος της γεννήτριας ρεύµατος µε σκοπό την άµεση φόρτιση των µπαταριών που παρουσιάζουν χαµηλή τάση, προστατεύοντας τους χειριστές των κινητήρων από το να τις αποφορτίσουν όταν κινούνται µε πολύ χαµηλές ταχύτητες (π.χ. ψάρεµα συρτής µε την χρήση βυθοµέτρων και άλλων ηλεκτρονικών). Η γεννήτρια ρεύµατος (αλτερνέιτορ) του κινητήρα διαθέτει υψηλή για την κατηγορία έξοδο ρεύµατος, µε 20 Αµπέρ στις στροφές ρελαντί και έως και 85 Αµπέρ συνολικά στην πλήρη ισχύ του κινητήρα.

AXOPAR 28 | 1 x V350 L6

Οι νέες Mercury V8 4.6 L FourStroke & VERADO 250/300HP
Το µεγαλύτερο µπλοκ που κατασκεύασε ποτέ η Mercury είναι γεγονός! Οι V8 είναι και αυτοί οι κινητήρες ατµοσφαιρικοί (χωρίς υπερσυµπιεστή), όχι µόνο οι δύο FourStroke 250/300 Hp, αλλά και οι δύο VERADO 250/300 Hp όπως θα διαβάσατε παραπάνω στη διευκρίνιση που γράφουµε σχετικά µε την εµπορική ονοµασία VERADO. Οι νέοι κινητήρες V8 έχουν το µεγαλύτερο κυβισµό της αγοράς (4,6L) και σε σχέση µε τον ανταγωνισµό η V8 ProXs 300 Hp (µε το µπρακέτο CMS) είναι 6 κιλά ελαφρύτερη. Ο V8 VERADO 300 (µε το µπρακέτο AMS) είναι µάλιστα 14 κιλά πιο ελαφρύς από τον προηγούµενο Verado L6 300.
Η σχεδίαση των κινητήρων προσφέρουν µεγαλύτερη συµβατότητα στο repowering αλλά και ευκολία στην τοποθέτησή τους σε στενούς καθρέπτες. Είναι µαζεµένοι σε διάσταση και αποτελούν πακέτο ισχύος σε µικρό σχετικά όγκο κάτι που ευνοεί την τοποθέτηση ζεύγους ή και περισσότερων κινητήρων. Στη διπλή τοποθέτηση οι 26 ίντσες µεταξύ των κέντρων των κινητήρων αφήνουν περισσότερο χώρο στον καθρέπτη για πρόσβαση αλλά και δυνατότητα τοποθέτησης 3 ή και 4 κινητήρων.

TECHNOHULL 909 | 2 x F225 V6

O σχεδιασµός της κυλινδροκεφαλής του V-8 µε διπλούς επικεφαλής εκκεντροφόρους (quad cam) δηµιουργεί αυξηµένη ροπή, κυρίως στη περιοχή µέσων στροφών του κινητήρα και προσφέρει µοναδική απόδοση. Για µεγαλύτερη οικονοµία οι V8 (όπως και οι νέοι V6) διαθέτουν το σύστηµα βελτίωσης καυσίµου A.R.O (Advanced Range Optimization). Πρόκειται για ένα σύστηµα το οποίο βελτιστοποιεί την οικονοµία καυσίµου αυξάνοντας την αυτονοµία του σκάφους. Το σύστηµα λειτουργεί στην περιοχή µέσων στροφών του κινητήρα κατά τις ταχύτητες κρουαζιέρας και στο φουλ γκάζι όποτε τα χαρακτηριστικά του ανάγονται σε κινητήρα φτωχών µιγµάτων (lean burn). Ο εγκέφαλος επεξεργάζεται συνεχώς δεδοµένα από αισθητήρες µε σκοπό το βέλτιστο ψεκασµό καυσίµου και την εξοικονόµηση του αναλόγως των συνθηκών.


Τέλος, η Mercury θέλοντας να αναβαθµίσει και άλλο την εµπειρία του χρήστη, ενσωµατώνει στους νέους V6 και V8 το σύστηµα σταθεροποίησης στροφών (Adaptive Speed Control), µε το οποίο σταθεροποιούνται αυτόµατα οι στροφές τους µέσω του εγκεφάλου του κινητήρα ανεξαρτήτως των αλλαγών φορτίου π.χ. όταν ο χειριστής πραγµατοποιήσει µία κλειστή στροφή, το σκάφος θα έχει αυξηµένες τριβές (έντονο φορτίο) και οι στροφές του κινητήρα φυσιολογικά θα έπεφταν. Αυτό όµως δεν συµβαίνει µε τους νέους αυτούς κινητήρες καθώς ο εγκέφαλος θα σταθεροποιήσει τις στροφές του κινητήρα χωρίς να χρειάζεται να δώσει γκάζι µε τη µανέτα ο χειριστής.
Το ίδιο θα ισχύσει και σε έντονο κυµατισµό σε καιρό, έλξη σκί κ.λπ. προσφέροντας σηµαντική ευκολία όσον αφορά τις συνεχείς µικροδιορθώσεις στο γκάζι.

TECHNOHULL 999 | 2 x V300 V8

Οι νέοι Mercury V6 3.4 L Pro XS 175 Hp και Mercury V8 4.6 L Pro XS 200/225/250/300 Hp
Οι εξωλέµβιες Mercury Pro XS 175, 200, 225, 250 και 300 ίππων, αποτελούν την επόµενη γενιά µηχανών για αγωνιστικές επιδόσεις, στα σκάφη αναψυχής. ∆ιαθέτοντας το νέο συµπαγές κάλυµµα της Mercury, δυνατότερη ροπή και εξαιρετική επιτάχυνση λόγω της τεχνολογίας Transient Spark, η οποία επιτρέπει τη µεταβολή του χρονισµού ανάφλεξης (αβάνς) για µεγιστοποίηση της ροπής εξασφαλίζοντας παράλληλα έως και 16% µεγαλύτερη οικονοµία καυσίµου κατά την πλεύση. Όπως οι V8, έτσι και όλοι οι κινητήρες V-6 και V-8 Pro XS διαθέτουν το σύστηµα ASC (Adaptive Speed Control) που αναλύσαµε παραπάνω.

Άλλοι κινητήρες Mercury
Νέες Racing 250 & 300 R έχουν να προστεθούν στην γκάµα της Mercury, µε συµβατικό µπρακέτο στήριξης (όπως αυτό που διαθέτει ο Mercury Racing 400R αλλά και V6 – V8 που δεν είναι Verado). Εξίσου νέες είναι και οι κινητήρες SEA PRO που προορίζονται για επαγγελµατική χρήση και βγαίνουν σε V6 3.4 L SeaPro 200 Hp και V8 4.6 L SeaPro 225/250/300 Hp

Οι δοκιµές στη Θάλασσα
Το µεγάλο ενδιαφέρον των προσκεκληµένων δεν µας έδωσε την ευκαιρία να κάνουµε αναλυτικές µετρήσεις σε όλα τα σκάφη. Η επιλογή των σκαφών ήταν όµως εξαιρετική και αναδείκνυε τους νέους κινητήρες: τέσσερα Technohull, δύο RIBCO, ένα SeaFighter και ένα Axopar. Συνολικά υπήρχαν 10 σκάφη στο νερό όπου πραγµατικά δεν προλάβαιναν να δέσουν, στον ειδικά διαµορφωµένο πλωτό ντόκο. Το ενδιαφέρον ήταν µεγάλο όπως και ο ενθουσιασµός, τόσο για τα ποιοτικά ελληνικά φουσκωτά που πήραν µέρος (Technohull, RIBCO και SeaFighter), όσο και για τις επιδόσεις και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των Mercury.

Tags
ΖΩΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ Α.Ε. MERCURY MARINE Πόρτο Χέλι Ribco Σκάφος Mercury Technohull SeaFighter Φουσκωτά Σκάφη Εξωλέμβιοι Κινητήρες
Comodo SSL