Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Χρήστος Βερούχης

Ζόκα: Με δόλωμα σουπιά

10 Δεκεμβρίου, 2020

Ζόκα: Με δόλωμα σουπιά

Η σουπιά, ζωντανή ή νωπή, αποτελεί µια πρόταση δολώµατος για τις δύσκολες εποχές όπου τα υπόλοιπα δολώµατα απουσιάζουν. Μόνη της ή σε συνδυασµό µε σιλικονούχο τεχνητό, µπορεί να φέρει εύκολα ένα καλό ψάρι στο σκάφος µας.

Ζωντανή σουπιά
Οι φίλοι που έχουν το χρόνο και την όρεξη να αναζητήσουν τις ζωντανές σουπιές στις ρηχαδιές, έχουν το πλεονέκτηµα του ζωντανού δολώµατος. Ο χρόνος που θα δαπανηθεί στο ψάξιµο και τη σύλληψη του δολώµατος, εξισορροπείται από την αποτελεσµατικότητά του στη συνέχεια. Γι’ αυτό, όταν µπορούµε να βρούµε µόνοι µας ζωντανό, καλό είναι να το κάνουµε. 

Βέβαια υπάρχει και ο τρόπος εφοδιασµού ζωντανής σουπιάς από επαγγελµατίες ψαράδες της περιοχής. Εναλλακτικά από µαγαζιά µε δολώµατα, που πολλά φροντίζουν να έχουν και σουπιές. Εµείς επιβαρυνόµαστε µόνο µε το κόστος απόκτησής τους. Έχουµε έτσι χωρίς κόπο αρκετά δολώµατα για να καλύψουν τις ανάγκες του ψαρέµατός µας.

Η συντήρηση και η διατήρηση της ζωντανής σουπιάς, είναι πολύ ευκολότερη από αυτή του καλαµαριού. Αν το ψάρεµά µας δεν είναι πολύωρο, πολλές φορές αρκεί ένα κουβαδάκι µε λίγο θαλασσινό νερό. Όσοι βέβαια διαθέτουν ενυδρείο για τα καλαµάρια, µπορούν να διατηρήσουν τις σουπιές τους ζωντανές για µεγάλο χρονικό διάστηµα. Σε περίπτωση που έχουµε για δόλωµα σουπιές και καλαµάρια δολώνουµε πρώτα τα καλαµάρια. Είναι λιγότερα ανθεκτικά. Στη συνέχεια τις σουπιές.

Τι κάνουμε εάν µετά το πέρας του ψαρέµατός µας περισσέψουν ζωντανές σουπιές; Παίρνουµε ένα µπουκάλι µεγάλου αναψυκτικού, το χαράζουµε κατά µήκος και τοποθετούµε στο εσωτερικό του τη ζωντανή σουπιά. Στη συνέχεια το αφήνουµε στο νερό µε ένα σκοινάκι που έχουµε δεµένο στο καπάκι. Φυσικά σε κάποιο σηµείο που να µην µπορούν να µας το πάρουν. Συνήθως το δένουµε στο σκάφος, εφόσον αυτό είναι στο νερό.

Νωπή σουπιά
Αν δεν είναι εύκολη η απόκτηση ζωντανής σουπιάς, τότε αναγκαστικά θα καταφύγουµε στη νωπή. Τα τσιµπήµατα στη νωπή σουπιά δεν είναι άµεσα όπως στο ζωντανό δόλωµα. Όµως είναι υπαρκτά και µάλιστα από εκλεκτά και αξιόλογα ψάρια.

Αυτό που θέλει προσοχή εδώ, είναι η καλύτερη δόλωση και παρουσίαση του δολώµατος. Ίσως χρειαστεί να αφαιρέσουµε τα µακριά µουστάκια. Επίσης προσέξτε τα περάσµατα των αγκιστριών στο δόλωµα να είναι σίγουρα και γερά και όχι επιφανειακά όπως στη ζωντανή σουπιά.

Αρµατωσιά – δόλωση
Η αρµατωσιά µας εδώ προτιµάται να είναι µε δύο αγκίστρια δεµένα σε παράµαλλα, και όχι στη σειρά. Μάλιστα έχει παρατηρηθεί ότι αν οι αποστάσεις των παράµαλλων είναι ισοµήκεις, τα καρφώµατα είναι πιο σίγουρα και αποτελεσµατικά. Γι’ αυτό, όταν στο αρµάτωµα κατασκευάζουµε τα παράµαλλα, φροντίζουµε να κρατάµε µε µια πένσα και τα δυο αγκίστρια µαζί και στη συνέχεια να σφίγγουµε τον κόµπο της ένωσης των παράµαλλων.

Σε ρηχά ψαρέµατα θα προτιµήσουµε η αρµατωσιά µας να είναι κατασκευασµένη από αόρατη πετονιά fluorocarbon, ενώ στα βαθιά από νήµα. Τα αγκίστρια είναι ένα µε δύο νούµερα µικρότερα από αυτά που χρησιµοποιούµε στο καλαµάρι.

Επειδή η σουπιά είναι πολύ πιο ανθεκτική ως δόλωµα από ότι το καλαµάρι ή το µικρόψαρο, µπορούµε να ψαρέψουµε µε αυτήν και σε τόπους που υπάρχουν µικρόψαρα, αφού δύσκολα θα καταφέρουν να τη χαλάσουν. Η τακτική που ακολουθούµε όταν νιώσουµε τσιµπιές, είναι να µην καρφώνουµε στις µικρές και να περιµένουµε την καλή, όπου και θα καρφώσουµε δυνατά.

Τους µήνες Απρίλη, Μάη και αρχές Ιούνη που τα ψάρια είναι αυγωµένα και δύσκολα πλησιάζουν τα δολώµατά µας. Θα προτιµήσουµε γυαλιστερές, απαστράπτουσες ζόκες ή πολύχρωµες µε έντονους χρωµατισµούς, για να τα προσελκύσουµε ευκολότερα και να διεγείρουµε το κυνηγετικό τους ένστικτο. 

Συνδυασµός σουπιάς και σιλικόνης
Πολλές φορές παρατηρούµε στα ψαρέµατά µας ότι τα ψάρια έλκονται καλύτερα τόσο από την ποσότητα όσο και από το µέγεθος του δολώµατος. Αυτό είναι κάτι που ισχύει κυρίως τους ανοιξιάτικους µήνες. Γι’ αυτό προσπαθούµε να κάνουµε το δόλωµά µας όσο µεγαλύτερο γίνεται, προσθέτοντάς του κάποιο σιλικονούχο.

Στη φωτογραφία βλέπουμε ένα σιλικονούχο καλαμάρι αγκιστρωμένο στην ουρά από το αγκίστρι της ζόκας, ενώ στο πλοκάμια του υπάρχουν οι «κλέφτες» της ζόκας στους οποίους έχουμε δολώσει το κεφάλι μια σουπιάς

Έτσι, αµέσως µετά τη ζόκα βάζουµε το σιλικονούχο και στη συνέχεια τη σουπιά ολόκληρη ή µονάχα το κεφάλι της. Ο συνδυασµός σιλικονούχου δολώµατος και σουπιάς αποδίδει ιδιαίτερα στα βαθιά νερά και σε σηµεία όπου επικρατεί ρευµατάκι. Το ρευµατάκι παρασύρει το σιλικονούχο µαζί µε τη σουπιά και δηµιουργεί στα ψάρια την ψευδαίσθηση ότι τα δολώµατά µας κολυµπούν ελαφριά κόντρα στο ρεύµα.

Τσαούσια, φαγκριά, βλάχοι και σκορπίνες, είναι κυρίως τα ψάρια στα οποία αποσκοπούµε µε το συγκεκριµένο συνδυασµό.

Tags
Ψάρεμα με ζόκα Δόλωμα Σουπιά Ζωντανή σουπιά Νωπή σουπιά Ψάρεμα από Σκάφος Ψάρεμα από βάρκα Ζόκα
Comodo SSL