Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Χαλκίδα: το μπελά τους βρήκαν παράνομοι αλιείς ολοθούριων

23 Ιανουαρίου, 2020

Χαλκίδα: το μπελά τους βρήκαν παράνομοι αλιείς ολοθούριων

Σε έλεγχο που διενεργήθηκε, απογευματινές ώρες χθες, από στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Χαλκίδας στην θαλάσσια περιοχή Γλύφας Χαλκίδας, εντοπίστηκαν δύο ιδιώτες να βουτούν παράνομα και χωρίς σχετική άδεια μαζεύοντας ολοθούρια.

Είχαν ήδη αλιεύσει συνολικά χίλια τετρακόσια (1.400) ζωντανά άτομα του είδους ολοθούριο.

Από την οικεία Λιμενική Αρχή κινήθηκε η διαδικασία επιβολής των προβλεπόμενων διοικητικών κυρώσεων, ενώ τα αλιεύματα τα οποία κατασχέθηκαν, ποντίστηκαν στη θάλασσα.

Τι είναι τα Ολοθούρια
Τα Ολοθούρια, ή Ολοθουροειδή είναι ομοταξία θαλάσσιων Εχινόδερμων με μακρύ σώμα. Είναι περισσότερα γνωστά με την κοινή ονομασία «αγγούρια της θάλασσας»εξαιτίας του σχήματός τους, που θυμίζει το ομώνυμο λαχανικό. Κάτω από το δέρμα τους έχουν ενδοσκελετό. Ζουν μέσα στην άμμο ή σε ρωγμές βράχων αλλά και σε κοραλλιογενείς υφάλους. Ζουν συνήθως μοναχικά και τρέφονται με ζωικές ή φυτικές ουσίες, τις οποίες βρίσκουν στη λάσπη του βυθού. Υπάρχουν γύρω στα 500 είδη ολοθουροειδών. Τα είδη αυτά συμβάλλουν στη βιοαναμώχλευση του αμμώδη πυθμένα και στην σταθεροποίηση του αριθμού βακτηριακών αποικιών. Η υπεραλίευση τους και η εξαφάνισή τους από τους κόλπους μπορεί να οδηγήσει στην υποβάθμιση των παραλιών, σε βυθούς και αμμουδιές με μολυσμένη άμμο με λασπώδη υφή και έντονη δυσάρεστη οσμή.

Το πιο σημαντικό ίσως είναι, ότι τα ολοθούρια ασκούν σημαντική επίδραση στο θαλάσσιο οικοσύστημα, καθώς συμβάλλουν στην ανακύκλωση της οργανικής ύλης και στη σταθεροποίηση των συνθηκών που επικρατούν στην επιφάνεια του πυθμένα.

Για να το πούμε απλά λόγια, μοιάζει με ένα φυσικό φίλτρο το οποίο διαρκώς καθαρίζει και ανακυκλώνει των βυθό.

Tags
Λιμεναρχείο Χαλκίδας Ολοθούρια Λιμενική Αρχή Χαλκίδας Παράνομη Αλιεία Χαλκίδα [jetpack-related-posts]
Comodo SSL