Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Χάος σχετικά με την άρση απαγόρευσης στο ψάρεμα και τον πλου σκαφών

2 Μαΐου, 2020

Χάος σχετικά με την άρση απαγόρευσης στο ψάρεμα και τον πλου σκαφών

UPDATE 3/5/20: Ερωτηματικά αφήνει η δήλωση του Υφυπουργού Ανάπτυξης κ.Παπαθανάση, ο οποίος μία μέρα πριν την λήξη της απαγόρευσης, και αναμένοντας το νέο ΦΕΚ που θα ορίζει τις προϋποθέσεις για την ερασιτεχνική αλιεία και τον πλου σκαφών, δήλωσε πως οι ερασιτέχνες ψαράδες θα μπορούν να πάνε για ψάρεμα με το σκάφος τους προς το τέλος του μήνα… Διαβάστε περισσότερα εδώ: https://www.boatfishing.gr/yfypoyrgos-anaptyxis-simera-stin-ert-psarema-pros-to-telos-ma-oy/

Μεγάλο μπέρδεμα υπάρχει αυτή την στιγμή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (facebook) σχετικά με το ψάρεμα, αν θα επιτραπεί ή όχι την Δευτέρα, κάτω από ποιες προϋποθέσεις κλπ.

Ένας από τους βασικούς λόγους που οι λάτρεις της θάλασσας έχουν μπερδευτεί είναι η κοινοποίηση δημοσιευμάτων που προέρχονται από την Κύπρο. Η Κύπρος λειτουργεί με τους δικούς της νόμους και κανόνες, έχουν ερασιτεχνικές άδειες αλιείας (σε αντίθεση με την Ελλάδα που δεν έχει), επιτρέπουν το ψαροτούφεκο τον Μάιο, χρειάζεται να στείλει κάποιος SMS (ενώ στην Ελλάδα από Δευτέρα καταργείται το SMS) κ.α.

Προσοχή λοιπόν τι και από που το διαβάζετε!

Τι ισχύει στο ερασιτεχνικό ψάρεμα και τα σκάφη στην Ελλάδα

• Σήμερα ετοιμάζεται από το Υπουργείο Ναυτιλίας η νέα ΚΥΑ που θα ορίσει τους όρους και προϋποθέσεις σχετικά με το πλου σκαφών αναψυχής και το ψάρεμα από βάρκα. Μέχρι στιγμής γνωρίζουμε ότι την Δευτέρα 4 Μαΐου και ώρα 6:00 το πρωί λήγουν τα περιοριστικά μέτρα όσον αφορά το ερασιτεχνικό ψάρεμα και τα σκάφη αναψυχής.

• Μπορεί το SMS να φεύγει, παραμένει η απαγόρευση για τις μετακινήσεις εκτός νομού. Η μετακίνηση σε άλλους νομούς αναμένεται να επιτραπεί σταδιακά από τις 19 Μαΐου. Σίγουρα η μετακίνηση σε κοντινά νησιά θα απαγορεύεται.

• Με αυτό το δεδομένο το ψάρεμα θα μπορεί να πραγματοποιηθεί εντός της περιφέρειας διαμονής και λογικά αντίστοιχα επηρεάζει και τις μετακινήσεις με το σκάφος. Αναμένουμε διευκρινιστική σχετικά με αυτό που είχε αναφέρει ο πρωθυπουργός στις 25 Απριλίου για το δύο άτομα ανά σκάφος (διαβάστε σχετικά εδώ: https://www.boatfishing.gr/arsi-perioristikon-metron-se-skafi-kai-psarema-tha-epitrepontai-2-atoma-ana-varka)

• Το ψάρεμα από ακτή δεν θα έχει άλλο περιορισμό εκτός από τον περιορισμό περιφέρειας (ακολουθώντας τις πιθανές κυβερνητικές οδηγίες που θα δοθούν για περιορισμένη κυκλοφορία από 12 το βράδυ ως 6 το πρωί σε ανοιχτούς δημόσιους χώρους)

• Το υποβρύχιο ψάρεμα και το παραγάδι απαγορεύονται λόγω Μαΐου. (διαβάστε σχετικά εδώ: https://www.boatfishing.gr/psarema-ton-maio-ti-apagorevete-ke-ti-epitrepete/)

 

Τι ισχύει στο ερασιτεχνικό ψάρεμα και τα σκάφη στην Κύπρο

Το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών (ΤΑΘΕ) του Υπουργείου Γεωργίας στη ΚΥΠΡΟ, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους ότι η μετάβαση για σκοπούς ερασιτεχνικής αλιείας στη θάλασσα ή στους υδατοφράκτες επιτρέπεται από τη Δευτέρα, 4/5/2020, υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

• Ο κάθε πολίτης πρέπει να έχει στην κατοχή του δελτίο ταυτότητας και την άδεια ερασιτεχνικής αλιείας. Διευκρινίζεται ότι επιτρέπεται και η άσκηση ερασιτεχνικής αλιείας στη θάλασσα από την ακτή, για την οποία δεν απαιτείται άδεια ερασιτεχνικής αλιείας, (ΠΡΟΣΟΧΗ! ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ)

• Υποχρεωτική αποστολή γραπτού μηνύματος στο 8998, (ΠΡΟΣΟΧΗ! ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ)

• Όχι περισσότερα από δύο άτομα μαζί, νοουμένου ότι έχουν αποστείλει και οι δύο γραπτό μήνυμα, (ΠΡΟΣΟΧΗ! ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ)

• Οποιαδήποτε διακίνηση μεταξύ των ωρών 22:00 – 06:00 απαγορεύεται, (ΠΡΟΣΟΧΗ! ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ)

• Εφαρμόζονται οι όροι των σχετικών διαταγμάτων που αφορούν στη λήψη μέτρων για περιορισμό της εξάπλωσης του ιού COVID -19, (ΠΡΟΣΟΧΗ! ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ)

• Επιπρόσθετα με τα πιο πάνω, ισχύουν όλοι οι όροι του Περί Αλιείας Νόμου και των Κανονισμών του. (ΠΡΟΣΟΧΗ! ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ)

Το ΤΑΘΕ πληροφορεί επίσης, ότι οι άδειες ερασιτεχνικής αλιείας εκδίδονται πλέον κανονικά μέσω της JCC. Όσοι αιτούνται έκδοση ερασιτεχνικής αλιείας για πρώτη φορά, πρέπει να αποστέλλουν την αίτηση τους και όλα τα απαιτούμενα στοιχεία στην ηλεκτρονική διεύθυνση: licenses@dfmr.moa.gov.cy. Περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με την έκδοση ερασιτεχνικής αλιείας για πρώτη φορά βρίσκονται αναρτημένες στην ιστοσελίδα του ΤΑΘΕ στον ακόλουθο σύνδεσμο: www.moa.gov.cy (ΠΡΟΣΟΧΗ! ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ)


 Σας αρέσουν τα βίντεο;

Γίνετε μέλος της παρέας μας κάνοντας την εγγραφή σας στο κανάλι Boat & Fishing για το ψάρεμα και το σκάφος!

Tags
Απαγόρευση Αλιείας Απαγόρευση Ναυσιπλοΐας Κορονοϊός
Comodo SSL