Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Δελτίο Τύπου από την ΕΕΥΑ ΓΛΑΥΚΟΣ, σχετικά με τη θανάτωση της αρσενικής φώκιας Κωστή

30 Ιουλίου, 2021

Δελτίο Τύπου από την ΕΕΥΑ ΓΛΑΥΚΟΣ, σχετικά με τη θανάτωση της αρσενικής φώκιας Κωστή

Στο δελτίου τύπου η ΕΕΥΑ ΓΛΑΥΚΟΣ αναφέρει:

Ενημέρωση σχετικά με τη θανάτωση του προστατευόμενου είδους  Monachus monachus , στο  Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο της Αλοννήσου, το  γνωστό σε όλους μας ‘Κωστή’ .

Με μεγάλη λύπη και απογοήτευση πληροφορηθήκαμε για τη δολοφονία της προστατευόμενης φώκιας της Αλοννήσου με το όνομα «Κωστής» από διαμπερές τραύμα το οποίο προκλήθηκε από βέργα ψαροντούφεκου.

Η ΕΕΥΑ ΓΛΑΥΚΟΣ και όλη η κοινότητα των ερασιτεχνών υποβρυχίων αλιέων, καταδικάζει  σύσσωμα το αποτρόπαιο αυτό γεγονός.

Ύστερα από επικοινωνία μας με τις αρμόδιες οργανώσεις προστασίας της μεσογειακής φώκιας, στις οποίες εκφράσαμε την υποστήριξή μας, λάβαμε περαιτέρω πληροφόρηση για κάποιες λεπτομέρειες του συμβάντος. Η πληροφόρηση αυτή επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς όλων μας πως δεν πρόκειται για δράση υποβρύχιου αλιέα για τους εξής λόγους:

Πρώτον,  ο Ερασιτέχνης Υποβρύχιος αλιέας δεν έχει κανένα απολύτως συμφέρον από ένα τέτοιο γεγονός, αντίθετα με άλλους αλιείς.
Δεύτερον, το γεγονός αυτό συνέβη σε περιοχή της Αλοννήσου, όπου η διενέργεια της υποβρύχιας αλιείας είναι απαγορευμένη.
Τρίτον, το διαμπερές τραύμα που αποδείχθηκε ως αιτία θανάτου, είχε σημείο εισόδου στη ραχιαία περιοχή και εξόδου στην κοιλιακή.  Σχεδόν με βεβαιότητα μπορούμε να μιλήσουμε για τουφεκιά από την επιφάνεια. Αυτό ενισχύεται και από το γεγονός ότι η δύναμη που απελευθερώνει η βολή από ψαροντούφεκο εκτός νερού, είναι πολλαπλάσια αυτής εντός νερού και μπόρεσε η βέργα να διαπεράσει το ογκώδες θηλαστικό.

Τέλος, θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε προς πάσα κατεύθυνση πως δε θα ανεχτούμε καμία  αναπαραγωγή/αναδημοσίευση της αποτρόπαιας αυτής πράξης, συσχετιζόμενης – υπονενοημένης  με δράση υποβρύχιου αλιέα ( ψαροντουφεκά ).

Για το ΔΣ

Ο Πρόεδρος

Πλης Ζαχαρίας

Tags
Γλαύκος Φώκιες μεσογειακή φώκια Ε.Ε.Υ.Α ΓΛΑΥΚΟΣ (Ένωση Ερασιτεχνών Υποβρυχίων Αλιέων)
Comodo SSL