Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Aπαλλαγή του Τεκμηρίου Σκαφών για την περίοδο του Lockdown

26 Ιουλίου, 2021

Aπαλλαγή του Τεκμηρίου Σκαφών για την περίοδο του Lockdown

Ο Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω Νίκος Ανέστης μας έστειλε το παρακάτω κείμενο εξηγώντας τα απαραίτητα βήματα για όποιον θέλει να διεκδικήσει την αποφυγή του Φόρου Πολυτελούς Διαβίωσης αλλά και των τεκμήριων Σκαφών την περίοδο του lockdown λόγω της πανδημίας.

Μέσα από την επαγγελματική αλλά και την προσωπική του εμπειρία δίνει απαντήσεις σε όσους ενδιαφέρονται.

Ακολουθούν κείμενα επεξήγησης του χρονικού της δικής του αίτησης καθώς και τα απαραίτητα έγγραφα!

Στις 13 Νοεμβρίου 2020 ο Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω Νίκος Ανέστης από τη Χαλκίδα έστειλε επιστολή προς τους αρμόδιους Υπουργούς και απηύθυνε έκκληση για την ευνοϊκή μεταχείριση των ιδιοκτητών σκαφών που δεν είχαν παραδώσει τις άδειες πλόων στα κατά τόπους Λιμεναρχεία κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.

Η λογική αυτή κίνηση προέκυψε καθώς κανείς δε μπορούσε να προβλέψει την έκταση της πανδημίας αλλά ούτε και της απαγόρευσης ώστε να κατατεθούν οι άδειες πλόων αφού ανά είκοσι περίπου ημέρες ανανεωνόταν η Κοινή Υπουργική Απόφαση που επέβαλε την απαγόρευση του απόπλου των σκαφών. Η επιστολή αυτή δεν απαντήθηκε από κανέναν αρμόδιο παρά μόνο από υπηρεσιακούς παράγοντες της ΑΑΔΕ μόλις προ ελάχιστων ημερών, σχεδόν εννέα (9) μήνες μετά την αποστολή της.

Η αίτηση του κου Ανέστη προς τους αρμόδιους Υπουργούς στις 13-11-2020
1. Αίτηση απαλλαγής φόρου σκαφών αναψυχής

Καθοριστική στην εξέλιξη της υπόθεσης ήταν η συμβολή του Συνηγόρου του Πολίτη ο οποίος έλαβε την επιστολή του κυρίου Ανέστη ως αναφορά και έστειλε επείγουσα επιστολή συμφωνώντας με το αίτημά του να ισχύσει ανάλογη φορολογική αντιμετώπιση με την ακινησία, αφού στην πραγματικότητα η απαγόρευση ήταν καθολική για ολόκληρη την επικράτεια για παραπάνω από τέσσερεις (4) μήνες του 2020.

Η επιστολή του κου Ανέστη στον Συνήγορο του Πολίτη
2. Επιστολή Συνηγόρου του Πολίτη

Μόλις στις 5 Ιουλίου 2021 το αρμόδιο Τμήμα της ΑΑΔΕ απάντησε στην επιστολή του Συνηγόρου του Πολίτη απαριθμώντας τις ελάχιστες φορολογικές προβλέψεις που νομοθέτησε για όσους θεωρούνται πληττόμενοι από την πανδημία και αναφέροντας το δικαίωμα των φορολογούμενων να απευθυνθούν στην Εφορία τους και να ζητήσουν τη μείωση της ετήσιας αντικειμενικής τεκμαρτής δαπάνης για τους λόγους που αναφέρονται στο νόμο 4172/2013.

Η απάντηση της ΑΑΔΕ στην επιστολή του Συνηγόρου του Πολίτη
3. Απάντηση ΑΑΔΕ

Στη συνέχεια όλων αυτών ο Ανέστης συνέταξε μια αίτηση που μπορεί ο καθένας να απευθύνει στον προϊστάμενο της Εφορίας του και να ζητήσει να μειωθεί η τεκμαρτή δαπάνη του σκάφους του εξαιτίας ανωτέρας βίας όπως προβλέπεται στην περίπτωση ζ’ της παραγράφου 2 του άρθρου 31 του νόμου.

Η αίτηση που μπορείτε να συμπληρώσετε
Αίτηση προς την Εφορία

Όποιος το επιθυμεί μπορεί να συμπληρώσει τα κενά και τα πεδία που έχουν κόκκινο χρώμα με τα δικά του στοιχεία, δηλαδή Ονοματεπώνυμο, Πόλη, Οδό, ΑΔΤ, ΑΦΜ, μήκος σκάφους, νηολόγιο, έτη από την πρώτη νηολόγηση και ημερομηνία, να την υπογράψει και να την καταθέσει στην εφορία που ανήκει, είτε διά ζώσης είτε μέσω e-mail και να λάβει αριθμό πρωτοκόλλου, ή το αυτοματοποιημένο μήνυμα παραλαβής e-mail από την ΑΑΔΕ.

Πότε μπορείτε να κάνετε την αίτηση αμφισβήτησης;

Ο χρόνος υποβολής της αίτησης αμφισβήτησης προσδιορίζεται μετά από την υποβολή της φορολογικής δήλωσης, ώστε να έχει διαθέσιμα τα δηλωθέντα – πραγματικά ετήσια έσοδα η ΔΟΥ. Αμέσως μετά την έκδοση του εκκαθαριστικού, υποβάλλεται η αίτηση και αναμένεται η απάντηση από το αρμόδιο τμήμα.

Τι χρειάζεται να καταθέσετε μαζί με την αίτησή σας;

Μαζί με την Αίτηση προς την Εφορία θα πρέπει να υποβληθούν – όπως ήδη μνημονεύονται στο κείμενό της και η επιστολή του Ανέστη που εξηγεί το νομικό πλαίσιο (1. Αίτηση απαλλαγής φόρου σκαφών αναψυχής), η επιστολή του Συνηγόρου του Πολίτη που συμφωνεί στην ουσία με τα λεγόμενά του (2. Επιστολή Συνηγόρου του Πολίτη) και η απάντηση της ΑΑΔΕ που παραπέμπει στην αίτηση που θα υποβληθεί (3. Απάντηση ΑΑΔΕ.)

Καλή επιτυχία!

Tags
Φορολογική Νομοθεσία Σκαφών Φόρος Πολυτελούς Διαβίωσης Lockdown Πανδημία
Comodo SSL