Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Αντώνης Δρόσος

∆ηµήτρης Μαργαρώνης: Πρωταθλητής Ελλάδας στην αθλητική αλιεία µε φελλό από λιµενικές εγκαταστάσεις 2016

∆ηµήτρης Μαργαρώνης: Πρωταθλητής Ελλάδας στην αθλητική αλιεία µε φελλό από λιµενικές εγκαταστάσεις 2016

 

Ο ∆ηµήτρης Μαργαρώνης κατοικεί µόνιµα στο Καρλόβασι της Σάµου και είναι µέλος του τµήµατος αγωνιστικής αλιείας του Ναυταθλητικού Οµίλου Καρλοβάσου, έφορος αγωνιστικής αλιείας στον όµιλό του και υπεύθυνος τοµέα αλιείας µε φελλό στα γλυκά νερά στην Ελληνική Οµοσπονδία Αθλητικής Αλιείας (Ε.Ο.Υ.∆.Α.). Ασχολείται µε το ψάρεµα από µικρός και ξεκίνησε κλασσικά µε πεταχτάρι και απίκο στο λιµάνι τα καλοκαίρια. Το 2005 αγόρασε το πρώτο του καλάµι µε µηχανισµό και ξεκίνησε το πιο «σοβαρό» ψάρεµα. Έχει ασχοληθεί µε διάφορες τεχνικές, όπως spinning, casting, bolognese, εγγλέζικο, shore jigging, συρτή από βάρκα, και οµολογεί πως όλες οι τεχνικές έχουν την οµορφιά τους. Τα τελευταία χρόνια τον έχει κερδίσει το float fishing σε θάλασσα και λίµνη. Είναι πλέον η αγαπηµένη του τεχνική, και αν και πολλές φορές µπαίνει σε πειρασµό, αποφεύγει στα προσωπικά του ψαρέµατα να παίρνει εργαλεία για άλλες τεχνικές, γιατί είναι της άποψης ότι αν θες να κάνεις κάτι καλά πρέπει να αφοσιωθείς µόνο σε αυτό.

 – Πόσο καιρό ασχολείσαι µε την αθλητική αλιεία;

margaronis_07Με την αθλητική αλιεία ξεκίνησα την ενασχόληση µου το 2012. ∆ιάβαζα στα περιοδικά και στα forums για αγώνες ψαρέµατος, και µου φάνηκε ενδιαφέρον τόσο από αλιευτικής άποψης, όσο και σαν αφορµή για να γνωρίσω ανθρώπους που έχουν την ίδια αγάπη µε εµένα για το ψάρεµα. Έτσι ήρθα σε επαφή µε το ∆ιοικητικό Συµβούλιο του ΝΑ.Ο. Καρλοβάσου και τους εξέφρασα την επιθυµία µου να δηµιουργηθεί µία οµάδα αγωνιστικής αλιείας για να συµµετάσχουµε στα Πρωταθλήµατα αλιείας της Ε.Ο.Υ.∆.Α. Αν και στην αρχή ήταν επιφυλακτικοί στο άκουσµα της αθλητικής αλιείας, τα µέλη του ∆.Σ. γρήγορα αγάπησαν το τµήµα αλιείας και καταφέραµε πολλά όλοι µαζί.
Με την ευκαιρία θέλω να πω ένα µεγάλο ευχαριστώ σε όλη την «οικογένεια» του ΝΑ.Ο. Καρλοβάσου, για την αµέριστη στήριξη που έχουµε λάβει τα τελευταία τέσσερα χρόνια ως τµήµα αγωνιστικής αλιείας.

– Ήταν φέτος εύκολο ή δύσκολο το πρωτάθληµα µε φελλό;

Φέτος ήταν το πιο απαιτητικό πρωτάθληµα φελλού από όσα έλαβα µέρος τα τελευταία χρόνια. Έχει ανέβει φοβερά το επίπεδο των αθλητών, τόσο  σε εξοπλισµό, όσο και σε γνώσεις αγωνιστικού ψαρέµατος. Το ανεβασµένο επίπεδο κάνει ακόµα πιο όµορφο το πρωτάθληµα, αφού πλέον βγαίνουν µεγάλα θηράµατα στο float fishing, τα οποία ήταν δύσκολα τις πρώτες χρονιές, και πλέον ο µύθος ότι «στους αγώνες δε βγαίνουν µεγάλα ψάρια» έχει καταρριφθεί.

– Ποιο το µυστικό της επιτυχίας;

margaronis_06Καταρχάς, δε θεωρώ ότι είµαι απαραίτητα καλύτερος ψαράς από τους υπόλοιπους συναθλητές µου επειδή κέρδισα το Πρωτάθληµα φέτος, µιας και η διαφορά µας ήταν µικρή και πραγµατικά υπήρχαν αθλητές που ίσως  είχαν  καλύτερο επίπεδο από το δικό µου. Αυτό που προσπάθησα προσωπικά να κάνω, ήταν να φροντίζω πριν από κάθε αγώνα να είµαι όσο το δυνατόν καλύτερα προετοιµασµένος από πλευράς εξοπλισµού. Ειδικά όταν έπρεπε να ψαρέψω σε λιµάνι που δε γνώριζα, προσπαθούσα να έχω έτοιµα όσο το δυνατόν περισσότερα καλάµια, για να είµαι σε θέση να καλύψω κάθε δυνατή συνθήκη που θα συναντούσα. Καλάµια  bolognese 7µετρα, 6µετρα, 5µετρα, καλάµια εγγλέζικου light και heavy για ψάρεµα από βαθιά νερά µέχρι τελείως αφρό και σε όποια απόσταση απαιτούνταν. Οι ελαφριές και µε µικρό ερµάτισµα αρµατωσιές, ίσως να ήταν τελικά αυτές που µε βοήθησαν. Επίσης πολύ σηµαντικές παράµετροι για την επιτυχία, είναι η σωστή διαχείριση των δολωµάτων και ειδικά της µαλάγρας κατά τη διάρκεια του αγώνα είναι, όπως επίσης και η ταχύτητα του αθλητή. Μα πάνω από όλα θεωρώ ότι ο αθλητής του float fishing πρέπει να διαθέτει πείσµα και να προσπαθεί µέχρι την τελευταία στιγµή, µιας και στο ψάρεµα υπάρχει η πιθανότητα να βγει κάτι καλό ακόµα και στο τελευταίο λεπτό του αγώνα.

– Ποιοι οι επόµενοι στόχοι σου;

Οι επόµενοι στόχοι µου είναι να λάβω µέρος στο Πανελλήνιο Πρωτάθληµα αλιείας σε γλυκά νερά που θα γίνει στη Σάµο στις 30-31 Ιουλίου και στο Παγκόσµιο Πρωτάθληµα αλιείας µε φελλό σε γλυκά νερά στη Βουλγαρία, στις 16-17 Σεπτεµβρίου, ως µέλος της Εθνικής Οµάδας που θα εκπροσωπήσει την χώρα µας. Για το 2017, σκοπεύω να συµµετάσχω και πάλι στα Πανελλήνια Πρωταθλήµατα φελλού σε θάλασσα και λίµνη και ίσως στο Πανευρωπαϊκό αλιείας µε φελλό στην Πορτογαλία µε την Εθνική οµάδα.

– Τι θα συµβούλευες τους νέους που θέλουν να ασχοληθούν µε την αθλητική αλιεία;
margaronis_02Καταρχάς η αθλητική αλιεία σε κάνει καλύτερο ψαρά και στα προσωπικά σου ψαρέµατα, αυτό είναι γεγονός και όσοι έχουν ασχοληθεί το ξέρουν. Ο παράγοντας τύχη στους αγώνες είναι µηδαµινός. Μαθαίνεις νέα πράγµατα συνεχώς από τους συναθλητές σου, αλλά και από εσένα τον ίδιο. Σου δίνεται η δυνατότητα να ψαρέψεις σε διαφορετικά µέρη, µε διαφορετικές συνθήκες από αυτές που ίσως έχεις συνηθίσει.

Αυτό που έχω να προτείνω σε όλους όσους ασχολούνται µε το float fishing σε θάλασσα ή λίµνη, είναι να δοκιµάσουν έστω για µία φορά το match fishing, δηλαδή το αγωνιστικό ψάρεµα, και είµαι σίγουρος ότι θα µείνουν για πάντα στην µεγάλη οικογένεια της αθλητικής αλιείας. Τέλος, θέλω να ενθαρρύνω τα παιδιά που ενδιαφέρονται να ασχοληθούν µε την αθλητική αλιεία, να χτυπήσουν την πόρτα του Ναυτικού Οµίλου της περιοχής τους και να προσπαθήσουν να δηµιουργήσουν κάτι σαν αυτό που κάναµε εµείς στο δικό µας σύλλογο. Τους διαβεβαιώνω ότι δεν είναι κάτι ανέφικτο, αφού µπορέσαµε εµείς από τη µακρινή Σάµο, µπορούν όλοι οι σύλλογοι σε όλη την Ελλάδα, αρκεί να υπάρχει η βούληση. Όποια και όσα προβλήµατα και αν προκύψουν, η οικογένεια της αθλητικής αλιείας είναι εδώ για να βοηθήσει σε ότι µπορεί.

margaronis_05 margaronis_02

 

Tags
∆ηµήτρης Μαργαρώνης Αθλητική Αλιεία
Comodo SSL