Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Εισβολή ξενικών ψαριών στο Αιγαίο από την Ερυθρά Θάλασσα - Οι επιστήμονες ετοιμάζουν οδηγό

28 Ιανουαρίου, 2020

Εισβολή ξενικών ψαριών στο Αιγαίο από την Ερυθρά Θάλασσα - Οι επιστήμονες ετοιμάζουν οδηγό

Επιστήμονες προχωρούν στην καταγραφή της εισβολής ξενικών ψαριών από την Ερυθρά θάλασσα στο Αιγαίο, ειδικά στο βόρειο τμήμα του. Στόχος να μελετηθούν αυτά τα είδη, αλλά και να ενημερωθούν οι πολίτες για το ποια από αυτά είναι τοξικά και επικίνδυνα για τον άνθρωπο.

Τα τελευταία χρόνια, πάνω από 280 είδη ξενικών ψαριών από την Ερυθρά θάλασσα έχουν κάνει την εμφάνισή τους στην περιοχή της Μεσογείου, εξηγεί στο ΑΠΕ ο ιχθυολόγος Σωτήρης Κυπαρίσσης, ερευνητής του Ινστιτούτου Αλιευτικής Ερευνας. Το πλάτεμα της Διώρυγας του Σουέζ, αλλά και η μείωση της αλατότητας των Πικρών Λιμνών έχουν βοηθήσει σε αυτή την κατεύθυνση, ενώ ενδεχομένως, στο φαινόμενο να παίζει ρόλο και η αύξηση της θερμοκρασίας στα νερά της Μεσογείου και όχι μόνο, αναφέρει ο ίδιος.

Αυτό που απασχολεί έντονα τους επιστήμονες είναι ποιες αλλαγές μπορεί να δημιουργήσει στο θαλάσσιο περιβάλλον του Αιγαίου η εισβολή των ξενικών ψαριών. Για παράδειγμα ο κ. Κυπαρίσσης τονίζει πως υπάρχει στις θάλασσες μας ένα ψάρι που λέγεται φιστουλάρια το οποίο μπήκε πολύ δυναμικά με «εισβολική» συμπεριφορά δημιουργώντας νέα δεδομένα στο περιβάλλον, καθώς τρέφεται με γόνο.

Ετοιμάζεται οδηγός για τα ξενικά ψάρια

Σε εξέλιξη είναι η προσπάθεια των επιστημόνων προκειμένου να αποτυπωθεί σε έναν οδηγό η καταγραφή αυτών των ψαριών που έχουν κάνει την εμφάνισή τους ειδικά στο Βόρειο Αιγαίο.

Σύμφωνα με τον κ. Κυπαρίσση, ο οδηγός αυτός θα περιλαμβάνει φωτογραφίες από τα διάφορα είδη ξενικών ειδών που προέρχονται από την Ερυθρά Θάλασσα, με αναλυτική περιγραφή των χαρακτηριστικών τους, ώστε οι άνθρωποι που ασχολούνται με την αλιεία να μπορούν εύκολα να αναγνωρίσουν ότι πρόκειται για ξενικό είδος.

Σημαντική στην όλη προσπάθεια, κρίνεται η άμεση εμπλοκή του κόσμου, ώστε να εντοπιστεί το μέγεθος της «εισβολής» αυτών των ψαριών στις ελληνικές θάλασσες. Ο ίδιος επισημαίνει πως για τους επιστήμονες είναι πολύ σημαντικές οι πληροφορίες που μπορούν να προσφέρουν οι πολίτες, σημειώνοντας πως «το επόμενο διάστημα και με την έκδοση του οδηγού θα καλέσουμε τους ερασιτέχνες και επαγγελματίες αλιείς και όποιον άλλον ασχολείται με την θάλασσα, εφόσον εντοπίζει κάτι άγνωστο να ενημερώνει το Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας».

Πηγή: iefimerida.gr

Tags
Αιγαίο Είδη Ψαριών Οδηγός ψαριών
Comodo SSL