Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Επικίνδυνα χαμηλή η στάθμη της Λίμνης Πηγών Αώου

23 Μαρτίου, 2017

Επικίνδυνα χαμηλή η στάθμη της Λίμνης Πηγών Αώου

Σημερινή εξόρμηση ελέγχου και επιτήρησης της Λίμνης Πηγών Αώου από μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου ΑΣΕΑ Ιωαννίνων με τη βοήθεια των Θηροφυλάκων της 5ης Κ.Ο.Η και του προσωπικού φύλαξης του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Εθνικών Δρυμών Βίκου-Αώου και Πίνδου τους οποίους και ο Σύλλογος ευχαριστεί θερμά.

Μια εξόρμηση που πέρα από τις συνηθισμένες εικόνες παράνομων μέσων αλιείας καραβίδας (τα οποία και απομακρύνθηκαν & καταστράφηκαν) υπήρξε η αφορμή για τη διαπίστωση της απαράδεκτης εικόνας που παρουσιάζει αυτή τη στιγμή η Λίμνη Πηγών Αώου με τη στάθμη της να υπολείπεται κατά δεκάδες μέτρα του χαμηλότερου σημείου των φθινοπωρινών μηνών.

Παράνομα μέσα αλιείας καραβίδας (τα οποία και απομακρύνθηκαν & καταστράφηκαν)

Προφανής αιτία η συνεχής λειτουργία του Υδροηλεκτρικού Φράγματος της ΔΕΗ για μεγάλο χρονικό διάστημα τους τελευταίους μήνες. Πολλά τα ερωτήματα που προκύπτουν.
Τηρήθηκε το ελάχιστο όριο ασφαλείας αποθέματος υδάτων από την ΔΕΗ και αν ναι αναλογίσθηκε κανείς τι θα συμβεί τους θερινούς και φθινοπωρινούς μήνες σε περίπτωση ανομβρίας και υψηλών θερμοκρασιών; Ασχολήθηκε κανείς με τις επιπτώσεις της δραματικής πτώσης της στάθμης των νερών στους ζωντανούς οργανισμούς που ζουν στην Λίμνη και στους ιχθυοπληθυσμούς της λίγο πριν την έναρξη της αναπαραγωγικής περιόδου;
Αναρωτήθηκε κανείς τις δραματικές επιπτώσεις στους πληθυσμούς -όσους απέμειναν από τις κάθε είδους παρανομίες- της άγριας πέστροφας στον Ποταμό Άραχθο από τη συνεχή πλημμυρική παροχή υδάτων που απέτρεψε την φωλεοποίηση, συμπαρέσυρε τα επωαζόμενα αυγά και τα νεαρά ψάρια αλλά και τους μικροοργανισμούς που αποτελούν την τροφή τους;
Μπορεί η επίκληση των προβλημάτων της ΔΕΗ να αποτελεί δικαιολογία για την απαράδεκτη εικόνα της Λίμνης;

 

 

 

Tags
Λίμνη Πηγών Αώου Αθλητικός Σύλλογος Ερασιτεχνών Αλιέων Ιωαννίνων Λίμνη
Comodo SSL