Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Ερασιτεχνική Άδεια Αλιείας: Συμφωνεί ο νέος υπουργός Λ. Αυγενάκης να επανέλθει το προηγούμενο καθεστώς

31 Αυγούστου, 2023

Ερασιτεχνική Άδεια Αλιείας: Συμφωνεί ο νέος υπουργός Λ. Αυγενάκης να επανέλθει το προηγούμενο καθεστώς

Σε συνάντηση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη με συλλόγους επαγγελματιών αλιέων στην Καλαμαριά, στο πλαίσιο της τετραήμερης περιοδείας της ηγεσίας του ΥπΑΑΤ στην Κεντρική Μακεδονία, τέθηκε μεταξύ άλλων το θέμα των ερασιτεχνικών αδειών αλιείας.

Πιο συγκεκριμένα, όπως ακριβώς αναφέρει το δελτίο τύπου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης:

«Ο ΥπΑΑΤ συμφώνησε με πρόταση των αλιέων να επανέλθει το προηγούμενο καθεστώς σε ό,τι αφορά την ερασιτεχνική αλιεία, η οποία πρέπει να ασκείται μόνο μετά την παροχή σχετικής άδειας, ώστε να προστατεύεται το επάγγελμα των παράκτιων αλιέων.»

Στη συνάντηση παρίσταντο οι υφυπουργοί Σταύρος Κελέτσης και Διονύσης Σταμενίτης και οι Γενικοί Γραμματείς Γιώργος Στρατάκος, Κώστας Μπαγινέτας και Δημήτρης Παπαγιαννίδης, οι βουλευτές Στράτος Σιμόπουλος και Φάνης Παπάς, ο Δήμαρχος Καλαμαριάς Γιάννης Δαρδαμανέλης, καθώς και εκπρόσωποι συλλόγων αλιέων από τη Βόρεια Ελλάδα.

Πανελλαδικό Συνέδριο για την Αλιεία

Επίσης, ο ΥπΑΑΤ ανήγγειλε την διοργάνωση Πανελλαδικού Συνεδρίου για την Αλιεία. Όπως είπε ο Λευτέρης Αυγενάκης, το συνέδριο θα γίνει με το νέο έτος και θα εκπροσωπηθεί στο σύνολό του ο κλάδος των αλιέων, ώστε να γίνει ευρεία συζήτηση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος.

Θα είναι η πρώτη οργανωμένη συζήτηση για την αλιεία και δε θέλω να μείνει κανένας εκτός, δεν πρέπει να απουσιάζει κανένας. Αυτό το συνέδριο θέλω να είναι ένα όπλο για όλους μας, για τον σχεδιασμό της επόμενης μέρας”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός και τόνισε ότι ο κλάδος δεν είναι αποπαίδι της πρωτογενούς παραγωγής, αλλά συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δήλωσε, επίσης, ότι αντιμετωπίζει θετικά πρόταση που ετέθη να συμπεριληφθούν στο νέο, αναθεωρημένο, κανονισμό του ΕΛΓΑ κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν οι αλιείς, αφού, βέβαια προηγηθεί συζήτηση Επιτροπής που θα συστήσουν οι αλιείς με τον ΕΛΓΑ. κοινές πρωτοβουλίες.

Στη συνάντηση ετέθησαν, επίσης, θέματα που αφορούν τη μετάκληση εργατών- ψαράδων από τρίτες χώρες, καθώς και οι κίνδυνοι που προκύπτουν από την εισβολή του λαγοκέφαλου στις ελληνικές θάλασσες, ζήτημα που θα θέσει ο υπουργός στην ΕΕ, όπου θα επιδιώξει συνεργασία με τις λοιπές χώρες της Μεσογείου, ώστε να υπάρξουν

Το αλιευτικό καταφύγιο Νέας Κρήνης του Δήμου Καλαμαριάς

Βασικό θέμα της συνάντησης με τους συλλόγους αλιέων ήταν  η συζήτηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, καθώς και το αλιευτικό καταφύγιο Νέας Κρήνης του Δήμου Καλαμαριάς, η κατασκευή του οποίου χρηματοδοτείται από το ΠΑΑ. Όπως είπε ο Δήμαρχος Γιάννης Δαρδαμανέλης, το έργο θα δώσει ανάσα στους ψαράδες της περιοχής, οι οποίοι θα έχουν το δικό τους “σπίτι”, ενώ θα δώσει σημαντική ώθηση στην τοπική ανάπτυξη.

Ο αρμόδιος υφυπουργός Σταύρος Κελέτσης είπε ότι η συνάντηση είναι ευκαιρία για να δοθεί λύση στα προβλήματα του κλάδου, που αποτελεί ένα σημαντικό τμήμα της πρωτογενούς παραγωγής. Όπως είπε ο κ. Κελέτσης, απόφαση της κυβέρνησης και της ηγεσίας του ΥπΑΑΤ είναι να στηριχθεί η αλιεία καθώς, για ευνόητους λόγους, τα ελληνικά σκάφη πρέπει να πλέουν στο Αιγαίο.

Ακολουθήστε το boatfishing.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις θαλασσινές ειδήσεις για το σκάφος, το ψάρεμα και την κατάδυση από την Ελλάδα και τον κόσμο

Tags
Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης Πανελλαδικό Συνέδριο Αλιείας Άδεια Ερασιτεχνικής Αλιείας Σκάφους Ατομική Άδεια Ερασιτεχνικής Αλιείας
Comodo SSL