Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Φουρτούνες προκαλεί η τιμολογιακή πολιτική του Θαλάσσιου Πάρκου Αλοννήσου

14 Ιουνίου, 2021

Φουρτούνες προκαλεί η τιμολογιακή πολιτική του Θαλάσσιου Πάρκου Αλοννήσου

Αντιδράσεις προκαλεί η τιμολογιακή πολιτική του Θαλάσσιου Πάρκου Αλοννήσου-Για χαράτσι κάνουν λόγω τα μέλη του Σωματείου Ιδιοκτητών Επαγγελματικών Σκαφών Αναψυχής

Εκνευρισμό και ιδιαίτερη αναστάτωση έχει προκαλέσει τις τελευταίες ημέρες στα μέλη του Σωματείου Ιδιοκτητών Επαγγελματικών Σκαφών Αναψυχής με έδρα τη Θεσσαλονίκη η απόφαση που έχει τεθεί σε ισχύ από τις 24/5 από τον Φορέα Διαχείρισης του Θαλάσσιου Πάρκου Βορείων Σποράδων με έδρα την Αλόννησο. Σύμφωνα με αυτή την απόφαση, οι επαγγελματίες του θαλάσσιου τουρισμού αλλά και οι αλιείς, καλούνται να πληρώσουν εισιτήριο διέλευσης και διανυκτέρευσης από το σημείο.

Ένα χαράτσι, όπως χαρακτηριστικά το χαρακτηρίζουν τα μέλη του Σωματείου σε μια εποχή που τα έσοδα όλων έχουν… βυθιστεί και η αβεβαιότητα για το πώς θα κυλήσει η τουριστική σεζόν είναι μεγάλη.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Το ΣΙΕΠΑ, με έτος ίδρυσης το 2009, αριθμεί σήμερα 78 ενεργά μέλη με δύναμη στόλου 108 σκαφών, ιστιοπλοϊκά και μηχανοκίνητα, χωρητικότητας 8 – 10 ατόμων.

Κάθε χρόνο από το Πάσχα και έως τον Σεπτέμβριο, στην καρδιά δηλαδή της τουριστικής περιόδου, το 70% των σκαφών που εντάσσονται στο ΣΙΕΠΑ δραστηριοποιούνται στη Βόρεια Ελλάδα.

Μία ή και δύο φορές κατά τη διάρκεια των εβδομαδιαίων ναύλων τα σκάφη αυτά ανεβαίνουν ή κατεβαίνουν από και προς τη Χαλκιδική και κάνουν στάση στα «ερημονήσια», όπως τα χαρακτηρίζουν, συνδυάζοντας τις διακοπές με σκάφος με επισκέψεις στα κατοικημένα νησιά των Σποράδων.

Η πανδημία χτύπησε αλύπητα πέρσι τον τουρισμό της χώρας, με την Πολιτεία να προσπαθεί να τον ξαναβάλει στις ράγες μέσα από επιδοτήσεις, ελαφρύνσεις, μειώσεις ενοικίων και ενίσχυση του κοινωνικού τουρισμού.

Την ίδια ώρα, οι επαγγελματίες του θαλάσσιου τουρισμού ρίχνουν τις τιμές των υπηρεσιών που προσφέρουν για τη μεταφορά επιβατών στις Βόρειες Σποράδες, αν και γνωρίζουν ότι και τη φετινή σεζόν θα υπολειτουργήσουν.

«Ξύπνησε μετά από 20 χρόνια που δεν είχε καμία παρουσία ο Φορέας Διαχείρισης του Θαλάσσιου Πάρκου Βορείων Σποράδων και μας λέει ότι θα πρέπει να πληρώσουμε χαράτσι για να περάσουμε. Ένα εξωφρενικό και ληστρικό ποσό, όχι μόνο για να ρίξεις άγκυρα, αλλά ακόμη και για να περάσεις. Βάζουν δηλαδή διόδια στη θάλασσα. Πού ζούμε;» αναφέρουν χαρακτηριστικά στην Parallaxi τα μέλη του ΣΙΕΠΑ.

Για να μιλήσουμε με αριθμούς το εβδομαδιαίο κόστος διαμορφώνεται ως εξής:

67 € ανά σκάφος και 11 € ανά άτομο, δηλαδή: 67 + 11*10 άτομα = 177 € για μια απλή διανυκτέρευση ή 354 € για δύο ή και για απλή διέλευση 140 € διόδια.

Μάλιστα, το ποσό αυτό γίνεται δεκαπλάσιο εάν δεν το πληρώσει κάποιος, καθώς πηγαίνει στην εφορία.

Αγανάκτηση και θυμός

Τα μέλη του ΣΙΕΠΑ εκφράζουν την οργή τους για την εξέλιξη αυτή, σημειώνοντας ότι θα ήταν πολύ εύκολο να οδηγηθούν σε παρεκτροπή και να επιλέξουν μια οργανωμένη ιδιωτική μαρίνα στην οποία η διανυκτέρευση είναι φθηνότερη.

Μάλιστα, εμφανίζονται ιδιαίτερα θετικοί στο να συμβάλουν και οι ίδιοι από την πλευρά τους στην υλοποίηση της δημιουργίας του θαλάσσιου πάρκου, με ένα όμως λογικό τέλος παραμονής.

«Πώς κατέληξαν στο συγκεκριμένο τιμοκατάλογο, από πού προκύπτει, πού θα πάνε αυτά τα λεφτά; Έκαναν copy paste από θαλάσσια πάρκα του εξωτερικού τις δραστηριότητες που θα αναπτυχθούν και τις επεμβάσεις που κρίνονται απαραίτητες. Όμως εκεί τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά και σαφώς πιο οργανωμένα» σχολιάζουν τα μέλη του ΣΙΕΠΑ. Σημειώνουν δε, ότι ακόμη βρίσκονται στη βάση τους στη Θεσσαλονίκη, δεν υπάρχει δουλειά και μέσα στο κλίμα της αβεβαιότητας που έχει διαμορφωθεί και για το φετινό καλοκαίρι, τους ζητούν να πληρώσουν τέτοια ποσά.

Με τα παραπάνω δεδομένα, οι επαγγελματίες του ΣΙΕΠΑ καλούν τους κατοίκους της Αλοννήσου και τους αλιείς των γύρω περιοχών να ενώσουν τις δυνάμεις τους, αν όχι για την αναστολή της εφαρμογής του μέτρου, μιας και πρόκειται για Κοινοτική Οδηγία, έστω για τη μείωση του κόστους του εισιτηρίου.

Εάν δεν αλλάξει κάτι, τότε τα σκάφη του ΣΙΕΠΑ θα αναγκαστούν να παρακάμψουν από τα δρομολόγια τους τα «ερημονήσια» και την Αλόννησο, μεταφέροντας τους πελάτες σε μέρη πιο δυτικά και πιο νότια.

Πηγή: parallaximag.gr

Tags
Αυτόνομη Κατάδυση Αλόννησος Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου Σωματείου Ιδιοκτητών Επαγγελματικών Σκαφών Αναψυχής ΣΙΕΠΑ [jetpack-related-posts]
Comodo SSL