Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Φθιώτιδα: Τρεις συλλήψεις για ψάρεμα στο «Λιβάρι» του Μαλιακού

18 Αυγούστου, 2020

Φθιώτιδα: Τρεις συλλήψεις για ψάρεμα στο «Λιβάρι» του Μαλιακού

Κατασχέθηκε μεγάλος αριθμός παράνομων αλιευτικών εργαλείων μετά από έφοδο στο σπίτι ενός εκ των συλληφθέντων…

Στοιχεία από τις συλλήψεις που έγιναν στο «απαγορευμένο» του Μαλιακού κόλπου, έδωσε στη δημοσιότητα το Λιμεναρχείο Στυλίδας.

Επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ του LamiaReport, κάνει λόγο για τη σύλληψη τριών αλλοδαπών στη θαλάσσια περιοχή «Λιβάρι» του Μαλιακού, οι οποίοι κατελήφθησαν να κατέχουν παράνομα αλιευτικά εργαλεία τα οποία και κατασχέθηκαν. Στη συγκεκριμένη περιοχή σημειώνεται ότι απαγορεύεται οποιαδήποτε κίνηση – κυκλοφορία και διενέργεια αλιείας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ρεπορτάζ πρόκειται για δύο Κινέζους και έναν Αλβανό οι οποίοι δραστηριοποιούνται και επιχειρηματικά στη Φθιωτική πρωτεύουσα! Για τον έναν μάλιστα το επίσημο δελτίο του Λιμεναρχείου κάνει λόγο ότι έχει απασχολήσει και στο παρελθόν για παρόμοιο θέμα την Υπηρεσία και σε νομότυπη έρευνα στο σπίτι του παρουσία δικαστικού λειτουργού εντοπίστηκε και κατασχέθηκε μεγάλος αριθμός παράνομων αλιευτικών εργαλείων.

Σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν για τη ζημιά που συντελείται στο Μαλιακό από παρόμοιες δραστηριότητες ότι σε μια ακτίνα 1-2 χιλιομέτρων με τη χρήση ειδικών εργαλείων οι λαθροαλιείς δεν αφήνουν τίποτα ζωντανό! Τέτοια “χτυπήματα” των Αρχών αποτελούν ανάσα για το ευαίσθητο οικοσύστημα.

Από το Λιμεναρχείο Στυλίδας σημειώνεται ότι «αποκλειστικός στόχος της Λιμενικής Αρχής Στυλίδας αποτελεί η καταστολή της παράνομης αλιευτικής δραστηριότητας στην προαναφερόμενη προστατευόμενη και περιβαλλοντικά ευαίσθητη θαλάσσια περιοχή», στέλνοντας το μήνυμα ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν με την ίδια συχνότητα.

ΠΗΓΗ: lamiareport.gr


Το Λιβάρι του Μαλιακού βρίσκεται στις εκβολές του Σπερχειού ποταμού η οποία έχει χαρακτηριστεί ως Natura 2000 και με προεδρικό διάταγμα απαγορεύεται το ψάρεμα με οποιοδήποτε μέσο.
Το τελευταίο τμήμα των εκβολών, κοντά στο στόμιο του ποταμού και εκεί που η ξηρά συναντά τη θάλασσα, σχηματίζει έναν ρηχό κόλπο σαν λιμνοθάλασσα, που ονομάζεται Λιβάρι (500 ha). Το βάθος στο μεγαλύτερο τμήμα του είναι πέντε μέτρα.
Ο Μαλιακός κόλπος υποστηρίζει σημαντική παραγωγή σε ψάρια και δίθυρα μαλάκια. Το Λιβάρι, στο εσωτερικό τμήμα του κόλπου, είναι ένα φυσικό θαλάσσιο πάρκο για την αναπαραγωγή ψαριών και την ανάπτυξη των νεαρών ιχθυδίων. Οι εκβολές του Σπερχειού ποταμού προσφέρουν ιδανικές περιβαλλοντικές συνθήκες στην ορνιθοπανίδα , πολλά είδη της οποίας προστατεύονται. Οι παρακείμενοι στις εκβολές ορυζώνες έχουν μεγάλη οικονομική αξία για τις γύρω κοινότητες. Ο ποταμός υποστηρίζει πολλά σημαντικά (ενδημικά ή/και προστατευόμενα) είδη ψαριών. Επίσης, αρδεύει τα γόνιμα εδάφη της κοιλάδας και των εκβολών του. Στις θερμές πηγές των Θερμοπυλών απαντά το αφρικανικό ψάρι Tilapia nilotica. Τέλος, οι καρστικές πηγές της Αγίας Παρασκευής έχουν σπουδαίο οικολογικό ενδιαφέρων, γιατί αποτελούν βιότοπο για το ενδημικό ψάρι Pungitius hellenicus, είδος το οποίο βρίσκεται μόνο στο σύστημα του Σπερχειού.

Tags
Παράνομη Αλιεία Λιβάρι Κόλπος Μαλιακού Λιμεναρχείο Στυλίδας [jetpack-related-posts]
Comodo SSL