Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Γιατί εξαφανίστηκε η σαρδέλα από τον Πατραϊκό

7 Αυγούστου, 2025

Γιατί εξαφανίστηκε η σαρδέλα από τον Πατραϊκό

Ποιος θα φανταζόταν, λίγα μόλις χρόνια πριν, ότι στην Πάτρα –στην καρδιά της λαϊκής ψαραγοράς– ένα παραδοσιακό, «ταπεινό» ψάρι όπως η σαρδέλα θα μετατρεπόταν σε είδος πολυτελείας;

Εκεί που κάποτε οι νοικοκυρές την αγόραζαν με το κιλό για να θρέψουν την οικογένεια, σήμερα η τιμή της έχει φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη, αγγίζοντας ακόμη και τα 15 ευρώ το κιλό.

«Πέρυσι πουλούσαμε τη σαρδέλα 7 με 8 ευρώ το κιλό, και αυτό σε καλή εποχή. Τώρα μιλάμε σχεδόν για το διπλάσιο», λέει η Στέλλα Μανωλουδάκη, ιδιοκτήτρια ιχθυοπωλείου στο κέντρο της Πάτρας, μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση.

«Το ψάρι που κάποτε, αν έμενε απούλητο, το πετούσαν πίσω στη θάλασσα, τώρα το μετράμε κομμάτι-κομμάτι. Δεν έχει ξανασυμβεί κάτι τέτοιο,» προσθέτει.

Η σαρδέλα φαίνεται να έχει σχεδόν εξαφανιστεί από την αγορά.

Παρότι διανύουμε την εποχή της, η κα Μανωλουδάκη αναφέρει ότι μέσα σε δύο μήνες κατάφερε να την προμηθευτεί μόλις 5-6 φορές.

«Και δεν είναι πως δεν τη ζητά ο κόσμος. Δεν τη βρίσκουμε. Κι όταν τη βρίσκουμε, οι περισσότεροι δεν μπορούν να την πληρώσουν», εξηγεί.

Ο γαύρος, το άλλο παραδοσιακά φθηνό ψάρι της ελληνικής διατροφής, ακολουθεί κι αυτός ανοδική πορεία, αν και λιγότερο απότομη: από 6-7 ευρώ το κιλό πέρυσι, φέτος έχει φτάσει τα 8-9 ευρώ.

Ωστόσο, ακόμη κι αυτές οι τιμές θεωρούνται πλέον απαγορευτικές για αρκετές οικογένειες.

«Ο κόσμος καταλήγει είτε σε ψάρια ιχθυοτροφείου, όπως η τσιπούρα, είτε ακόμη και στον σολομό, επειδή τουλάχιστον έχει Ω3 και τον βρίσκουν πιο ΄λογικό΄ στην τιμή», σημειώνει η ίδια.

Σύμφωνα με τους επαγγελματίες του χώρου, η εκρηκτική αύξηση της τιμής και η σπανιότητα της σαρδέλας δεν οφείλονται σε φαινόμενα κερδοσκοπίας, αλλά κυρίως στην υπεραλίευση και στη φυσική μείωση των αποθεμάτων στον Πατραϊκό Κόλπο.

Οι ίδιοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις στη θαλάσσια βιοποικιλότητα και υπογραμμίζουν πως η κρίση πλήττει και τους ίδιους.

«Δεν κοροϊδεύουμε τον κόσμο. Ούτε εμείς μπορούμε να απορροφήσουμε αυτές τις τιμές. Η έλλειψη είναι υπαρκτή. Κι όταν κάτι σπανίζει, η τιμή του ανεβαίνει –είτε είναι ψάρι, είτε σιτηρά, είτε γάλα», τονίζει χαρακτηριστικά η κα Μανωλουδάκη.

Το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τους καταναλωτές, αλλά έχει αντίκτυπο και στους επαγγελματίες.

Η μειωμένη ζήτηση, το υψηλό κόστος προμήθειας και η έλλειψη πρώτης ύλης ωθούν πολλούς ιχθυοπώλες στο να αποφεύγουν πλέον να προμηθεύονται σαρδέλα για τα καταστήματά τους.

«Ούτε εμείς μπορούμε να ρισκάρουμε να φέρουμε ένα προϊόν που κινδυνεύει να μείνει απούλητο. Πόσοι άραγε θα πληρώσουν 15 ευρώ για ένα κιλό σαρδέλα, το ψάρι που μέχρι χτες ήταν το πιο οικονομικό στην αγορά;» καταλήγει.

Πηγή: pelop.gr

Ακολουθήστε το boatfishing.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις θαλασσινές ειδήσεις για το σκάφος, το ψάρεμα και την κατάδυση από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Tags
Σαρδέλα Τιμές Ψαριών Πάτρα
Comodo SSL