Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

ΓΥΑΡΟΣ: Καθολική απαγόρευση αλιείας μετά το σάλο με την άρση απαγόρευσης για επαγγελματίες

14 Σεπτεμβρίου, 2022

ΓΥΑΡΟΣ: Καθολική απαγόρευση αλιείας μετά το σάλο με την άρση απαγόρευσης για επαγγελματίες

Νέα παράταση στο καθεστώς περιβαλλοντικής προστασίας της Γυάρου έως τον Ιούλιο του 2024 και καθολική απαγόρευση της αλιείας στις προστατευόμενες ζώνες προβλέπονται με την Υπουργική Απόφαση που υπέγραψε ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς.

Η θαλάσσια περιοχή σε ακτίνα τριών ναυτικών μιλίων γύρω από τη Γυάρο (ή Γιούρα όπως αλλιώς ονομάζεται) έχει ανακηρυχθεί προστατευόμενη από το 2019, ενώ παράλληλα γίνεται συστηματική μελέτη της θαλάσσιας βιοποικιλότητας στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «Life».

Επικεφαλής του προγράμματος είναι η περιβαλλοντική οργάνωση WWF, η οποία με τη συνδρομή του Λιμενικού Σώματος, κατέγραψε μείωση στα περιστατικά παράνομης ερασιτεχνικής αλιείας κατά 55% και επαγγελματικής αλιείας κατά 85% την τελευταία πενταετία.

Από το 2018 έως το 2021 καταγράφηκαν 83 είδη ψαριών έναντι 61 σε γειτονικές περιοχές, ενώ τα 24 από τα 36 είδη ήταν μεγαλύτερου μεγέθους, σύμφωνα με τη μελέτη του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ).

Έως φέτος τον Μάιο απαιτούνταν η χορήγηση άδειας αλιείας από το Λιμεναρχείο Σύρου, ενώ το τελευταίο τρίμηνο δεν υπήρχε καμία απαγόρευση για την επαγγελματική αλιεία και παρατηρήθηκαν φαινόμενα υπεραλίευσης.

Αλιευτικά από την Αθήνα έως την Κάλυμνο έσπευσαν στην περιοχή και… αλίευσαν εντατικά. “Όταν την 1η Ιουνίου ξεκίνησε η περίοδος αλιείας, την πρώτη ημέρα ήρθαν επτά σκάφη. Τη δεύτερη ήταν 17. Κάθε σκάφος αλίευε 100-500 κιλά την ημέρα. Οι ντόπιοι ψαράδες μάς λένε ότι δεν έχει νόημα να έρθουμε στη Γυάρο για την τελευταία μας δειγματοληψία, γιατί δεν έχει μείνει τίποτα. Είναι σαν να έβαζαν χρήματα στην τράπεζα για πέντε χρόνια και να τα “σήκωσαν” όλα σε ένα βράδυ“.

Η άρση της απαγόρευσης έγινε γνωστή από δημοσίευμα που κυκλοφόρησε την προηγούμενη εβδομάδα, και άμεσα το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προχώρησε ως νέου στην απαγόρευση.

Με στόχο (όπως αναφέρει το δελτίο τύπου του υπουργείου) την προστασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προχωρά στην καθολική απαγόρευση της αλιείας, ενώ αναμένει τα επιστημονικά στοιχεία από το ΕΛΚΕΘΕ και τη WWF για την κατάσταση της ιχθυοπανίδας κατά τη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου.

Το πρόγραμμα «Life» συνεχίζεται κανονικά, ενώ βρίσκεται σε στάδιο ολοκλήρωσης η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη, ώστε να προχωρήσει η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος για την προστασία της Γυάρου και της θαλάσσιας περιοχής.

Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, δήλωσε: «Το μοντέλο της θαλάσσιας περιοχής της Γυάρου αποδεικνύει ότι το καθεστώς προστασίας αποδίδει καρπούς. Η αύξηση της θαλάσσιας βιοποικιλότητας στην περιοχή είναι ενθαρρυντική. Δίνουμε νέα παράταση στο καθεστώς προστασίας και απαγορεύουμε καθολικά την αλιεία στη Γυάρο, μετά την καταγραφή έντονων αλιευτικών δραστηριοτήτων στην περιοχή. Για κάθε είδος της βιοποικιλότητας που προστατεύουμε, για κάθε οικοσύστημα που εξυγιαίνουμε, επιτυγχάνουμε μια σημαντική νίκη απέναντι στην κλιματική κρίση».

Ακολουθήστε το boatfishing.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις θαλασσινές ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Tags
Γυάρος Απαγόρευση
Comodo SSL