Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Η Ανέλκυση των Ιστιοπλοϊκών που βύθισε στην Κεφαλονιά ο «Ιανός»

5 Οκτωβρίου, 2020

Η Ανέλκυση των Ιστιοπλοϊκών που βύθισε στην Κεφαλονιά ο «Ιανός»

Μετά το καταστροφικό πέρασμα του μεσογειακού κυκλώνα «Ιανού», η Κεφαλονιά μετρά τις πληγές της και οι εικόνες από την περιοχή της Αγίας Ευφημίας, στα βόρεια του νησιού, είναι αποκαρδιωτικές.

Δύο εβδομάδες μετά το καταστροφικό πέρασμα του «Ιανού», του μεσογειακού κυκλώνα, η Κεφαλονιά μετρά τις πληγές της. Οι κυριότερες βλάβες στις βασικές υποδομές (καθαρισμός δρόμων, αποκατάσταση ηλεκτροδότησης) έχουν επισκευαστεί, όμως παραμένουν ως ανοιχτές πληγές οι καταστροφές στις περιουσίες των ανθρώπων. Οι φωτογραφίες που παρουσιάζει το VICE από την περιοχή της Αγίας Ευφημίας, στα βόρεια του νησιού, είναι αποκαρδιωτικές.

Σκάφη, τα περισσότερα ιστιοπλοϊκά, παραμένουν βυθισμένα ή βρίσκονται ακόμα εκεί που τα ξέβρασε ο αέρας – στη στεριά. Συνεργεία δυτών εργάζονται πυρετωδώς για να ανελκύσουν τα μισοβυθισμένα ιστιοπλοϊκά και να σώσουν ό,τι μπορούν. Χρησιμοποιούν γερανούς και ανυψωτικά μπαλόνια. Έμπειρος δύτης εξηγεί ότι οκτώ στα δέκα έχουν υποστεί ζημιές που τα καθιστούν μη αξιόπλοα. «Θα πεταχτούν, δεν μπορούν να ξαναμπούν στη θάλασσα», λέει χαρακτηριστικά.

Τα περισσότερα σκαριά έχουν σπάσει και τα κατάρτια τους έχουν λυγίσει. Ήταν τέτοια η μανία του ανέμου -έφτασε σε ένταση τα 11 μποφόρ- που τα σκάφη ανέβηκαν στην προκυμαία και τσακίστηκαν στο τσιμεντένιο κρηπίδωμα. «Θα χρειαστεί πολύς χρόνος και στήριξη από την Πολιτεία για να ορθοποδήσουμε», λένε οι κάτοικοι στο γραφικό λιμανάκι της Αγίας Ευφημίας. Οι ίδιοι αντίκρισαν χειμάρρους και λάσπες με τόνους φερτών υλικών να περνούν μέσα από τα σπίτια τους. Αντίστοιχη εικόνα και βουνά προβλημάτων αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του χωριού Άσσος στην Κεφαλονιά. Εκτός από μέτρα οικονομικής στήριξης, οι κάτοικοι ζητούν την κατασκευή αντιπλυμμηρικών έργων.

Τα παραπάνω υποσχέθηκε ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος επισκέφτηκε την Κεφαλονιά την επομένη της καταστροφής. Λίγες μέρες αργότερα, στο νησί βρέθηκε κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ. Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισαν την ανάγκη «αντιμετώπισης των υγειονομικών κινδύνων που αντιμετωπίζουν οι πληγέντες, μία εβδομάδα στις λάσπες χωρίς ρεύμα και νερό» και της «άμεσης και πλήρους αποκατάστασης της ηλεκτροδότησης, της ασφαλούς υδροδότησης, των τηλεπικοινωνιών και των οδικών δικτύων».

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες:

Φωτο:vice.com/Κείμενο: Κώστας Κουκουμάκας / Πηγή: vice.com 

Tags
Κακοκαιρία Κεφαλονιά Μεσογειακός Κυκλώνας [jetpack-related-posts]
Comodo SSL