Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Η ΕΕ απαγορεύει οριστικά την αλιεία με ηλεκτροσόκ

21 Απριλίου, 2021

Η ΕΕ απαγορεύει οριστικά την αλιεία με ηλεκτροσόκ

Η ΕΕ απαγορεύει οριστικά την αλιεία με παλμούς ηλεκτρικού ρεύματος, μια τεχνική που αναισθητοποιεί τα ψάρια πριν συλλεχθούν με δίχτυα.

Απορρίφθηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η προσφυγή της Ολλανδίας κατά της απόφασης να απαγορευτεί η αλιεία με παλμούς ηλεκτρικού ρεύματος, μια τεχνική που αναισθητοποιεί τα ψάρια πριν συλλεχθούν με δίχτυα.

Η απόφαση, σχολιάζει το Associated Press, θα πλήξει ιδιαίτερα τον αλιευτικό στόλο της Ολλανδίας, η οποία έχει επενδύσει στην τεχνολογία. Η Ολλανδία υποστήριξε στην προσφυγή ότι η ΕΕ δεν έλαβε υπόψη τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα όταν αποφάσισε την απαγόρευση πριν από δύο χρόνια.

Επιμένει ότι τα ηλεκτροσόκ είναι φιλικά στο περιβάλλον επειδή επιτρέπουν στις τράτες να γεμίζουν τα δίχτυα τους χωρίς να χρησιμοποιούν συρόμενα εργαλεία που καταστρέφουν τον βυθό. Επιπλέον, οι τράτες που εφαρμόζουν την τεχνική καταναλώνουν λιγότερα καύσιμα.

Από την άλλη πλευρά, οι επικριτές της μεθόδου θεωρούν πως πρόκειται για εκβιομηχάνιση της αλιείας που απειλεί τα ιχθυαποθέματα.

«Το δικαστήριο απορρίπτει την προσφυγή που κατέθεσε η Ολλανδία στο σύνολό της» ανακοίνωσε το Ευρωδικαστήριο.

Στην απόφαση αντέδρασε ο σύνδεσμος Ολλανδών αλιέων, ο οποίος προειδοποίησε για λουκέτο σε πολλές επιχειρήσεις που είχαν ήδη υποστεί πλήγμα από το Brexit και την πανδημία.

Από τις 137 τράτες στον ολλανδικό στόλο, πάνω από 80 έχουν εξοπλιστεί με συστήματα ηλεκτρικών εκκενώσεων.

Πηγή: in.gr

Tags
Απαγόρευση Αλιείας Ευρωπαϊκή Ένωση
Comodo SSL