Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Η Ελλάδα στο κέντρο του παγκόσμιου γιότινγκ

20 Ιουνίου, 2019

Η Ελλάδα στο κέντρο του παγκόσμιου γιότινγκ

Ο Αντώνης Στελλιάτος, µιλώντας στην «Ηµερησία», δηλώνει αισιόδοξος για την πορεία της φετινής σεζόν για το επαγγελµατικό γιότινγκ και υπογραµµίζει ότι το ελληνικό επαγγελµατικό γιότινγκ έχει όλες τις δυνατότητες να πάει ακόµη καλύτερα τα επόµενα χρόνια, συµβάλλοντας και στην ανάκαµψη της εθνικής οικονοµίας, µε την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει σταθερό φορολογικό και νοµοθετικό πλαίσιο.

Αναφέρεται επίσης στην έκθεση East Med Yacht Show 2019, η οποία αναµένεται και φέτος να παίξει καταλυτικό ρόλο στην προώθηση σε διεθνές επίπεδο του ελληνικού επαγγελµατικού σκάφους.
Πιο συγκεκριµένα ο κ. Στελλιάτος ανέφερε:
«Επειτα από οκτώ πολύ δύσκολα χρόνια, και συγκεκριµένα από το 2008 έως και το 2016, η αγορά του επαγγελµατικού γιότινγκ άρχισε να ανακάµπτει. Για να φτάσουµε στο 2017 και στο 2018, που ήταν από τις καλύτερες χρονιές για τον κλάδο. Οι επιδόσεις αυτές οφείλονται στην αύξηση του ελληνικού τουρισµού, που σηµείωσε ιστορικό ρεκόρ το 2018, και στη βοήθεια του Λιµενικού Σώµατος για την πάταξη του φαινοµένου των παράνοµων ναυλώσεων και την προστασία της ελληνικής σηµαίας. Η Ενωση Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισµού και εγώ προσωπικά δεν είµαστε αντίθετοι, µε τη δραστηριοποίηση των ξένων σκαφών. Αντίθετα, θέλουµε τα ξένα σκάφη να δραστηριοποιηθούν νόµιµα, ακολουθώντας τους νόµους που διέπουν το ελληνικό επαγγελµατικό σκάφος. ∆ιότι όλοι αποβλέπουν να έρθουν σε µια χώρα µε 5.000 νησιά και βραχονησίδες, µε 16.000 χλµ. ακτογραµµή και µε πολιτισµό και Ιστορία µοναδικά στον κόσµο. Σε όποιο ελληνικό πέλαγος και αν πλεύσουν, θα αναπνεύσουν αέρα πολιτισµού, Ιστορίας και φιλοξενίας που µόνο ο Ελληνας ξέρει να προσφέρει».

Σε ερώτηση για την πορεία της φετινής σεζόν και τις προσδοκίες που έχει για αυτήν είπε:
«Μέχρι και τις αρχές Ιανουαρίου υπήρχε µια αξιοπρεπής ζήτηση για νέες ναυλώσεις. Εδώ και περίπου ενάµιση µήνα παρατηρείται µια στασιµότητα, η οποία πιστεύω να ξεπεραστεί σύντοµα και από τον Μάιο να ανακάµψει η ζήτηση σε υψηλά επίπεδα. Η στασιµότητα ίσως οφείλεται σε έναν βαθµό στην περίοδο του Πάσχα αλλά και στις επικείµενες ευρωεκλογές. Σε κάθε περίπτωση υπάρχει αισιοδοξία πως και φέτος θα πάµε καλά, ενώ µε τις κατάλληλες κινήσεις ο κλάδος του επαγγελµατικού γιότινγκ µπορεί να εκτοξευθεί σε νέα ρεκόρ. Η Ελλάδα πλέον βρίσκεται στο λεξιλόγιο όλων ως τουριστικός προορισµός».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις προϋποθέσεις µε τις οποίες θα µπορούσε να εκτοξευθεί το ελληνικό γιότινγκ:
«Η Ελλάδα έχει όλες τις δυνατότητες να γίνει το κέντρο του παγκόσµιου γιότινγκ. Το µόνο που χρειάζεται είναι να γίνουν τρία πράγµατα. Το πρώτο είναι το σταθερό φορολογικό πλαίσιο: να γνωρίζει ο κάθε επαγγελµατίας τι θα πληρώσει και πού. Το δεύτερο είναι το σταθερό νοµοθετικό πλαίσιο. Είναι σηµαντικό να µη γίνονται συνεχείς αλλαγές και να τροποποιούνται άρθρα στον νόµο του 2014 για το επαγγελµατικό γιότινγκ. Και το τρίτο, είναι να υπάρξει συνεργασία ανάµεσα στον κλάδο και τα συναρµόδια υπουργεία µέσα σε κλίµα αµοιβαίας εµπιστοσύνης. ∆ιότι ο τουρισµός είναι ξεκάθαρα εθνική υπόθεση και η µόνη πηγή άντλησης εσόδων για την ελληνική οικονοµία και δεν χωρούν πολιτικές αποχρώσεις».

Σχετικά µε τη φετινή έκθεση East Med Yacht Show 2019 ο κ. Στελλιάτος δήλωσε:
«Πριν από 18 χρόνια µια παρέα επαγγελµατιών, ο Λάκης Βενετόπουλος, ο Γιώργος Βερνίκος, ο Ερµής Βασιλάκης, ο Σταύρος Κυριακούλης και ο Απόστολος Παπαδόπουλος, ξεκινήσαµε το East Med Yacht Show στο νησί του Πόρου, µε σκοπό να διαφηµίσουµε το προϊόν µας, το ελληνικό επαγγελµατικό σκάφος, και όχι µόνο. Να αναδείξουµε στους ξένους τουρίστες ότι η Ελλάδα µας είναι ο µοναδικός προορισµός για θαλάσσιο τουρισµό και γιότινγκ. Επειτα από 15 χρόνια στον Πόρο η έκθεση εδώ και τρία χρόνια πραγµατοποιείται στη µαρίνα Ζέας, υπό την αιγίδα του δηµάρχου και του ∆ήµου Πειραιά. Πιστεύουµε, λοιπόν, ότι η φετινή έκθεση θα είναι η µεγαλύτερη που έγινε ποτέ. Θα παρουσιαστούν 60 µε 80 σκάφη, καλύπτοντας όλο το εύρος των σκαφών που διατίθενται προς ναύλωση και προς πώληση στην ελληνική αγορά, θα υπάρχουν περίπου 40 περίπτερα, ενώ παράλληλα θα γίνουν και 10 παράλληλες εκδηλώσεις, όπως σεµινάρια καταδύσεων, ιστιοπλοϊκοί αγώνες, καθώς και ενηµέρωση για τα θαλάσσια σπορ».

«Επιπλέον, θα υπάρξει και «Yoga on deck» σε ένα µεγάλο επαγγελµατικό σκάφος, ενώ θα πραγµατοποιηθούν και τέσσερα σεµινάρια στο Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος, για το νοµοθετικό πλαίσιο και τις επιθεωρήσεις των επαγγελµατικών σκαφών. Η είσοδος στην έκθεση θα είναι ελεύθερη και περιµένουµε τους αναγνώστες σας να επισκεφθούν την έκθεση από τις 10 έως και τις 13 Μαΐου. Εκεί θα καταλάβουν ότι αυτή η µορφή εναλλακτικού τουρισµού δεν είναι απαγορευτική για τον προϋπολογισµό τους, αντίθετα θα διαπιστώσουν ότι µπορούν να ναυλώσουν σκάφη, δαπανώντας ακριβώς τα ίδια χρήµατα µε αυτά που θα έδιναν για ένα ξενοδοχείο».

Πηγη: ethnos.gr

Tags
Αντώνης Στελλιάτος Γιότινγκ Ελληνικό Επαγγελµατικό Γιότινγκ
Comodo SSL