Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Ανακοίνωση των Πλοιοκτητών Παράκτιων Επαγγελματικών Αλιευτικών Σκαφών

Φεβρουάριος 16, 2016

Ανακοίνωση των Πλοιοκτητών Παράκτιων Επαγγελματικών Αλιευτικών Σκαφών

Η Πανελλήνια Ένωση Πλοιοκτητών Παράκτιων Επαγγελματικών Αλιευτικών Σκαφών, με έδρα το Μεσολόγγι αντιδρά στο νέο φορολογικό και ασφαλιστικό νομοσχέδιο παρουσιάζοντας τις προτάσεις και θέσεις της. Ακολουθεί η ανακοίνωση όπου θίγει τα προβλήματα που θα προκύψουν αλλά και τις ανάγκες του κλάδου.

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ                                                                       Μεσολόγγι 14/02/16

 

Η ΠΑΝΕΠΕΣ, συμμετέχοντας στον αγώνα ενάντια στο ασφαλιστικό και το φορολογικό νομοσχέδιο, που η κατοχική κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει στη βουλή, καταθέτει στην Πανελλήνια  Συντονιστική Επιτροπή γεωργών, κτηνοτρόφων και αλιέων στην οποία συμμετέχει, προτάσεις σχετικά με την αλιεία και θέσεις σχετικά με την πορεία των κινητοποιήσεων.

  1. Καμία συνάντηση δεν πρέπει να γίνει και με κανέναν εφόσον δεν προηγηθεί η ανάκληση των σχεδίων για το ασφαλιστικό και το φορολογικό.
  2. Για το φορολογικό:

o   Το αφορολόγητο στις 12.000€  με προσαύξηση κατά 1.500€ για κάθε παιδί.

o   Φορολόγηση με 13% για τους κατά κύριο επάγγελμα αλιείς και 10% για τους κατ’ αποκλειστικό επάγγελμα, που δεν έχουν άλλους πόρους.

o   Η φορολόγηση στα σκάφη της παράκτιας αλιείας που είναι συμπλοιοκτησία να είναι 13% και 10% για τους κατ’ αποκλειστικό επάγγελμα αλιείς.

o   Καμία προκαταβολή φόρου

o   Να παραμείνει η απαλλαγή του ΦΠΑ, transit, καυσίμου κλπ.

  1. Για το ασφαλιστικό:

o   Διατήρηση του ΟΓΑ ως αυτόνομου ασφαλιστικού οργανισμού

o   Δημιουργία ταμείου προνοιακής ασφάλισης ώστε να απελευθερωθεί ο ΟΓΑ από τον οικονομικό στραγγαλισμό

o   Διατήρηση των ασφαλιστικών κατηγοριών ως έχουν

o   Εφαρμογή του εργόσημου και στους αλιεργάτες και εξίσωσή τους όσον αφορά στην απασχόληση τους σε συναφή εργασία με τους αγρεργατες

Άμεση κατάργηση του Ν. 3874/10 και θέσπιση νέου με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων ώστε να υπάρξουν ουσιαστικά κριτήρια επαγγελματικότητας για το κατά κύριο αλλά και το κατ’ αποκλειστικό επάγγελμα το οποίο αφορά αλιείς που δεν έχουν άλλους πόρους.

  1. Κόστος παραγωγής

o   Άμεση τροποποίηση του νόμου Αλογοσκούφη και Κοντού, που εξαιρεί τους ψαράδες από τις αποζημιώσεις από τις καταστροφές που προέρχονται από τα καιρικά φαινόμενα, τα κητοειδή και τα θηλαστικά.

o   Τροποποίηση της νομοθεσίας για τις λαικές αγορές με βάση την οποία απαγορεύεται το πλανόδιο και στάσιμο εμπόριο ώστε να μπορούν οι ψαράδες να διαθέτουν προϊόντα τους.

Στη σημερινή συγκυρία, με στόχο το ασφαλιστικό και φορολογικό αλλά και τις πολιτικές από τις οποίες εκπορεύονται τέτοια μέτρα , θεωρούμε ότι:

Η προώθηση, σήμερα που το αγροτικό κίνημα κορυφώνεται και συναντιέται με άλλες κοινωνικές ομάδες, στενών συντεχνιακών αιτημάτων περισσότερο δημιουργεί πρόβλημα παρά προσφέρει .

Ο λόγος είναι ότι θα λειτουργήσουν τα αιτήματα αυτά ως ‘‘αμορτισέρ’’ για την απορρόφηση των κοινωνικών κραδασμών δίνοντας κάποια επιμέρους και περνώντας ουσιαστικά τα μέτρα με ελάχιστες αλλαγές καταστρέφοντας όμως την παραγωγή και κατ’ επέκταση τη χώρα.

Στις θέσεις μας και στον αγώνα μας δεν πρέπει να κάνουμε εκπτώσεις. Καμία υποχώρηση από την αρχική μας θέση. Συνάδελφοι πρέπει να κλιμακώσουμε τώρα με άμεσο και μόνιμο αποκλεισμό όλων των τραπεζών και Δ.Ο.Υ της χώρας, διατηρώντας ταυτόχρονα τα μπλόκα.

Με αυτόν τον τρόπο το πολιτικό, οικονομικό και κομματικό σύστημα που είναι στην υπηρεσία του διεθνούς χρηματιστικού συστήματος θα καταρρεύσει και μαζί με αυτό θα καταρρεύσει και η πολιτική της αποικιοποίησης της χώρας, της φτωχοποίησης του λαού και της καταστροφής του αγροτικού τομέα.

Κάθε άλλη σκέψη πέρα από την αρχική μας θέση σηματοδοτεί την εγκατάλειψη του αγώνα και την προδοσία των προσδοκιών όσων μας εμπιστεύτηκαν.

Ας αναλάβουμε τις ευθύνες μας.

Πανελλήνια Ένωση Πλοιοκτητών Παράκτιων Επαγγελματικών Αλιευτικών Σκαφών

Tags
Πανελλήνια Ένωση Πλοιοκτητών Παράκτιων Επαγγελματικών Αλιευτικών Σκαφών ΠΑΝΕΠΕΣ
Comodo SSL