Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Ιστιοπλοϊκός αγώνα ξύλινων σκαφών Ωκεανίδα 2020

17 Νοεμβρίου, 2020

Ιστιοπλοϊκός αγώνα ξύλινων σκαφών Ωκεανίδα 2020

Σαν εικόνα από άλλη εποχή έμοιαζαν στο πέλαγος τα ξύλινα σκάφη και οι λέμβοι στον πρώτο Ιστιοπλοϊκό αγώνα ξύλινων σκαφών Ωκεανίδα 2020 που οργανώθηκε στο κέντρο του Φαληρικού Όρμου.

Έξοχα δείγματα της τέχνης καραβομαραγκών διαφόρων παραδόσεων με φόντο το φαληρικό δέλτα, δημιούργησαν το καταπληκτικό αυτό θέαμα τόσο για τους θεατές όσο και για τους συμμετέχοντες όπως η Δάφνη Ζουμπουλάκη και η Μαρία Τσαρούχα της Hermes Yaghting που συγκαταλέγεται εξάλλου και ανάμεσα στους χορηγούς της Ωκεανίδας 2ο20 (ανάμεσα σε ένα σωρό άλλους όπως το Ίδρυμα Μαρία Τσάκος, η Saronic Ferries, η Eumaria).

Ανάμεσα στους υποστηρικτές ξεχωρίζουν η Γκαλερί Ζουμπουλάκη, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, οι Violins productions, το Meltemi Yacht Rigging, η ENAK, η Beyond Leisure, η Ναυταθλητική Μαρίνα του Δήμου Καλλιθέας). Οι αγώνες εξάλλου τελούν υπό την αιγίδα του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής της Περιφέρειας Αττικής καθώς και της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας. Την ευθυνη της διοργάνωσης είχε ο Ναυταθλητικός Όμιλος 78.

Στην ΩΚΕΑΝΙΔΑ 2020 συμμετείχαν ελληνικά παραδοσιακά καΐκια, όπως το πέραμα Παναγία Τήνου, η ταχύτατη ΑΛΚΥΟΝΗ, σύγχρονα καΐκια όπως η ιδιαίτερη συμιακή σκάφη Αθηνά με τα κινέζικα πανιά της, πανέμορφες λέμβοι όπως η πολυταξιδεμένη Χρυσοπηγή, καθώς και εντυπωσιακές, προσκοπικές φαλαινίδες όπως η ΝΑΥΣΙΘΟΗ ΙΙΙ, μαζί με σύγχρονα ξύλινα ιστιοπλοϊκά και διάφορα μοναδικά κλασικά σκάφη όπως το AIKANE -η πρώτη διεθνής συμμετοχή στον αγώνα.

Τις τέσσερις κατηγορίες των αγώνων συνιστούν τα Κλασικά σκάφη, τα Σύγχρονα κλασικά σκάφη, τα Ελληνικά καΐκια & Παραδοσιακά καΐκια και τέταρτον οι Λέμβοι & τα Dinghies (ντίνγκις). Μετρήθηκαν συνολικά τριάντα δύο συμμετοχές με πλήρωμα πάνω από τετρακόσια άτομα.

Η συμιακής σκάφης και κινέζικης ιστιοφορίας Αθηνά βγήκε πρώτη στην κατηγορία Ελληνικά παραδοσιακά καΐκια με καπετάνιο τον Στέλιο Νούτσο που ήταν και ο διοργανωτής των αγώνων Ωκεανίδα 2020.

Ο πρώτος επίσημος αγώνας στο παράκτιο μέτωπο της Αττικής, χάρισε πάντως ανεπανάληπτη εμπειρία γεμάτη συγκίνηση στους συμμετέχοντες που διακρίνονται άλλωστε από τη διαχρονική αγάπη τους για το άθλημα και τη θάλασσα.

Η σύνθεσή τους στο ανοιχτό πέλαγος απέδειξε ότι αποτελούν ισχυρό αισθητικό πόλο έλξης με την ομορφιά και λιτή πολυτέλειά τους -ή την «αρχοντιά» τους όπως δήλωσε η αντιπεριφερειάρχης νότιου τομέα Αθηνών Δήμητρα Νάνου. Αλλά πρόκειται ταυτόχρονα και για φόρο τιμής στην ελληνική Ιστορία και τον πολιτισμό. Σκοπός ήταν να αναβιωθεί η μακραίωνη ναυτική παράδοση. «Ελλάδα και ναυτοσύνη παραμένουν έννοιες αλληλένδετες από αρχαιοτάτων χρόνων», διευκρίνησε η ίδια. Επιβεβαίωσε επίσης ότι ανάλογες αθλητικές πρωτοβουλίες εθνικής εμβέλειας που αναδεικνύουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Αττικής, θα συνεχίσει να υποστηρίζει ο περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης.

Πέρα όμως από τις αξίες του αθλήματος της ιστιοπλοΐας, η Ωκεανίδα αποσκοπεί να αναδείξει και την ξυλοναυπηγική τέχνη, που συνυφαίνεται παράλληλα με την ελληνική ιστορία και η οποία δεν έχει εξασφαλήσει το εισιτήριο της επιβίωσής της στο μέλλον.

Η φιλοδοξία τους θα εστιάσει στην προσπάθεια δημιουργίας περισσότερων ξύλινων παραδοσιακών σκαφών, ώστε να αποκτήσουν πανιά και να πλαισιωθούν από καταξιωμένους και έμπειρους ιστιοπλόους, για να αποκτήσουν οι αγώνες αυτοί ευρύτερη δυναμική.

Με σφραγίδα οικολογική 

H ρεγκάτα ΩΚΕΑΝΙΔΑ συμμετέχοντας στο παγκόσμιο δίκτυο διατήρησης των ωκεανών Sailors for the Sea, ακολούθησε τις πλέον αναγνωρισμένες βέλτιστες πρακτικές με αποτέλεσμα να ανακηρυχθεί διεθνώς μία από τις CLEAN REGATTAS 2020. Ο Οργανισμός Sailors for the Sea Powered by Oceana ξεχωρίζει με τη δράση του υπέρ των ωκεανών με την εκπαίδευση και την ενεργοποίηση της ιστιοπλοΐας και της κωπηλασίας στον ευρύτερο στόχο της αποκατάστασης της «υγείας» τους.

Τα πληρώματα και οι εθελοντές δεν χρησιμοποίησαν πλαστικά μπουκάλια μίας χρήσης ενώ υπήρχε συγκεκριμένη πηγή πόσιμου νερού με ειδική σήμανση για τον ανεφοδιασμό των ατομικών παγουριών, τα οποία διανεμήθηκαν στους συμμετέχοντες με την ευγενική χορηγία του Ιδρύματος Μαρία Τσάκος.

Κατά τη διάρκεια του τριημέρου μέσω του προγράμματος γαλάζιας και κυκλικής οικονομίας BlueCycle, που λειτουργεί υπό τη σκέψη του ευαγούς Ιδρύματος Αικατερίνη Λασκαρίδη, εγκαταστάθηκαν στη Ναυταθλητική Μαρίνα Καλλιθέας ειδικοί σταθμοί συλλογής θαλάσσιων απορριμμάτων.

Επιπλέον μέσω της Playroom για την ανακύκλωση πλαστικών παιχνιδιών, τοποθετήθηκε ειδικός κάδος στο χώρο του Athens International Sailing Center της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας.

Συνδράμαν και άλλες πρωτοποριακές εταιρίες στο χώρο της προστασίας του περιβάλλοντος, της ανακύκλωσης και των υδάτων, όπως η Salty Bags που συνέθεσε τσάντες από ιστιοπλοϊκά πανιά.

Η Punctilious Vexillological Ventures σχεδίασε τη σημαία της διοργάνωσης ενώ η Γκαλερί Ζουμπουλάκη τις αφίσες παραδοσιακών ελληνικών καϊκιών, τα οποία διανεμήθηκαν ως αναμνηστικά δώρα στους κυβερνήτες των σκαφών που συμμετείχαν στον αγώνα.

Πηγή: mononews.gr

Tags
Αγώνας Ιστιοπλοΐας Ξύλινα Σκάφη Ιστιοπλοΐα
Comodo SSL