Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Κατάδυση στο Musan: Εντυπωσιακές εικόνες από πρωτοποριακό έργο στο βυθό

3 Αυγούστου, 2021

Κατάδυση στο Musan: Εντυπωσιακές εικόνες από πρωτοποριακό έργο στο βυθό

Πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο τα εγκαίνια του Υποβρύχιου Μουσείου Γλυπτικής Αγίας Νάπας «MUSAN», με το οποίο η Κύπρος εντάσσεται δυναμικά στο χάρτη του παγκόσμιου καταδυτικού τουρισμού.

Τα εγκαίνια έγιναν στον πεζόδρομο της παραλίας Αγίας Νάπας «Περνέρα», στην παρουσία του καλλιτέχνη, Jason deCaires Taylor, που φιλοτέχνησε τα 93 υποβρύχια έργα τέχνης, από τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Γιάννη Καρούσο, μαζί με τον Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστα Καδή και τον Υφυπουργό Τουρισμού Σάββα Περδίο. Σύμφωνα με τον κ. Καρούσο, το υποβρύχιο μουσείο αναμένεται ότι θα προσελκύει, σε ετήσια βάση, πέραν των 50.000 τουριστών από όλα τα μέρη του κόσμου.Στον χαιρετισμό του ο Υπουργός Μεταφορών και πρώην Δήμαρχος της Αγίας Νάπας, δήλωσε περήφανος που προώθησε κατά τη επταετή θητεία μου ως Δήμαρχος της πόλης το Υποβρύχιο Μουσείο MUSAN. «Πρόκειται για ένα κόσμημα της Μεσογείου που έχει δημιουργηθεί από τον παγκοσμίου φήμης καλλιτέχνη Jason deCaires Taylor και προσφέρει στον επισκέπτη μια ανεπανάληπτη εμπειρία που επιδεικνύει την σχέση του ανθρώπου με την φύση, το περιβάλλον και τον βυθό της θάλασσας» είπε.

Αναφέρθηκε στον στόχο να καταστεί η Αγία Νάπα μέχρι το 2030 το «καλύτερο και πιο κοσμοπολίτικο τουριστικό θέρετρο της Μεσογείου», λέγοντας πως για να επιτευχθεί το όραμα εφάρμοσαν τη στρατηγική της «Ολοκληρωμένης Τουριστικής Εμπειρίας», με στόχο οι επισκέπτες να αποκτούν μοναδικές εμπειρίες και αναμνήσεις.

Με αυτό τον σκοπό, ξεκινήσαμε να μετατρέπουμε την Αγία Νάπα σε μια πόλη της εμπειρίας, των πάρκων, των μνημείων και των σημείων αναφοράς, είπε. Σε αυτή τη στρατηγική, συνέχισε, ήταν απαραίτητο να δημιουργήσουμε και υποθαλάσσια σημεία αναφοράς προκειμένου να αναπτύξουμε και τον καταδυτικό τουρισμό.«Μέσω αυτού του οράματος και της στρατηγικής, κατατέθηκε η πρόταση το 2014 στο Δημοτικό Συμβούλιο για τη δημιουργία ενός μοναδικού υποβρύχιου σημείου αναφοράς, του υποβρύχιου πάρκου γλυπτικής και το 2017, με συνοδοιπόρους το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών, ξεκινήσαμε την ωρίμανση του έργου, το οποίο υπογράψαμε το καλοκαίρι το 2019 και άρχισε η υλοποίησή του. Είμαι σίγουρος ότι ο κάθε επισκέπτης του υποθαλάσσιου πάρκου, με την επιστροφή στο σπίτι του, θα παίρνει και λίγη Αγία Νάπα μαζί του» σημείωσε.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Καδής, ανέφερε πως ο Jason deCaires Taylor είναι ένας καλλιτέχνης που η ανησυχία του για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, της υπεραλίευσης και άλλων ανθρώπινων παρεμβάσεων, τον οδήγησε σε διάφορες περιοχές του πλανήτη, όπου προσπάθησε με τα έργα του να δημιουργήσει ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη της θαλάσσιας ζωής σε όλα τα επίπεδα. Το πέτυχε, πρόσθεσε, δείχνοντας ότι υπάρχουν και ανθρώπινες παρεμβάσεις με ευεργετικές επιπτώσεις στο θαλάσσιο περιβάλλον.

«Οι εικαστικές παρεμβάσεις του Jason αλλάζουν την οπτική μέσα από την οποία αντικρίζουμε τα περιβαλλοντικά ζητήματα και μας θυμίζουν ότι ο άνθρωπος μπορεί να συνυπάρχει αρμονικά με το θαλάσσιο περιβάλλον» είπε ο κ. Καδής. Ανέφερε επίσης ότι οι δυνατότητες και οι προκλήσεις είναι πολλές. «Ο Δήμος Αγίας Νάπας και το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών θα συνεχίσουν να εργάζονται με υπευθυνότητα για την αποτελεσματική διαχείριση του υποβρύχιου μουσείου, το οποίο θα προσθέσει στην αξία της Κύπρου σε τουριστικό και πολιτιστικό επίπεδο», πρόσθεσε.Το MUSAN θεωρείται ορόσημο για το τουριστικό προϊόν και την ανάδειξη του θαλάσσιου περιβάλλοντος της Κύπρου, αφού αποτελεί μια μοναδική εμπειρία, που συνδυάζει το θαλάσσιο φυσικό περιβάλλον και την τέχνη με τρόπο που εντυπωσιάζει. Στον χαιρετισμό του, ο Υφυπουργός Τουρισμού, Σάββας Περδίος δήλωσε ότι «ο καταδυτικός τουρισμός αποτελεί προϊόν προτεραιότητας στην Εθνική Στρατηγική Τουρισμού 2030. Πρόκειται για ένα βαρυσήμαντο τομέα για τον προορισμό της Κύπρου, ο οποίος μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στην προσέλκυση εξειδικευμένου τουριστικού ρεύματος και μη».

Είπε επίσης ότι το MUSAN «συμπληρώνει το προσφερόμενο προϊόν της Κύπρου με ένα μοναδικό τρόπο που θεωρούμε ότι σήμερα έχει γίνει πλήρως αντιληπτό από όλους. Αυτός είναι και ο λόγος που φιλοξενούμε σήμερα 30 διακεκριμένους δημοσιογράφους του τομέα από αγορές προτεραιότητας, προσφέροντάς τους ένα μοναδικό πρόγραμμα φιλοξενίας, που είμαστε βέβαιοι ότι θα τους εντυπωσιάσει».

Οι προσκεκλημένοι στην τελετή είχαν την ευκαιρία να ακούσουν από τον ίδιο τον καλλιτέχνη, Jason deCaires Taylor, την ιδέα του για το MUSAN και το χρονικό της δημιουργίας του. Ο καλλιτέχνης παρουσίασε με δύο σύντομα βίντεο το Υποβρύχιο Μουσείο της Αγίας Νάπας (MUSAN).

Την τελετή του MUSAN άνοιξε ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας, Χρίστος Ζαννέττου ο οποίος δήλωσε ιδιαίτερα συγκινημένος που εγκαινιάζεται αυτό το έργο επί δικής του δημαρχίας. Είπε ακόμη ότι το μουσείο «αποτελεί κληροδότημα για τις επόμενες γενεές και εμπεριέχει πολλούς συμβολισμούς, σχετικά με την αποξένωση του ανθρώπου από το περιβάλλον, την σχέση μεταξύ των γενεών και την κλιματική αλλαγή. Είμαι περήφανος που ανάμεσα στα μοντέλα είναι δύο μικρά Κυπριόπουλα, τις μορφές των οποίων αποκαλύπτουμε σήμερα και οι οποίες θα βρίσκονται πάντα εδώ να σηματοδοτούν την τοποθεσία του Μουσείου».Ανέφερε εξάλλου ότι ο προϋπολογισμός του Υποβρύχιου Μουσείου Γλυπτικής Αγίας Νάπας ανέρχεται στο ποσό του ενός εκατομμυρίου ευρώ «και με την σημερινή πράξη ανεβάζουμε την Κύπρο μας πιο ψηλά, ειδικά αυτές τις δύσκολες στιγμές».

Πρόσθεσε ότι «το έργο αυτό σηματοδοτεί για την χώρα μας μία νέα αρχή. Εμπλουτίζει το τουριστικό μας προϊόν και εντάσσεται πλέον στον εθνικό μας πλούτο. Ταυτόχρονα, αναβαθμίζει και προσελκύει ξεχωριστή μερίδα τουριστών, με ειδικά ενδιαφέροντα και προσφέρει μοναδική εμπειρία σε όλες τις ομάδες και ηλικίες των επισκεπτών μας. Ταυτόχρονα, στηρίζει τις προσπάθειες για την επιμήκυνση της τουριστικής μας περιόδου, λειτουργώντας ανταποδοτικά στην εθνική μας οικονομία».

Η δημιουργία του MUSAN αποτέλεσε κοινή προσπάθεια του Τμήματος Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών, του Δήμου Αγίας Νάπας και του Υφυπουργείο Τουρισμού. Στο χαιρετισμό της, η Διευθύντρια του Τμήματος Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών, Μαρίνα Αργυρού, εξέφρασε τη μεγάλη της ευαρέσκεια και τον ενθουσιασμό της, αφού ένα μοναδικό και πρωτοποριακό έργο που οραματιστήκαμε μαζί με το Δήμο Αγίας Νάπας γίνεται σήμερα πραγματικότητα.

«Πιστεύω ακράδαντα ότι, τα 93 έργα του Jason θα αποτελέσουν καταφύγιο για πολλούς θαλάσσιους οργανισμούς και θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη της βιοποικιλότητας της περιοχής. Το υποβρύχιο μουσείο θα είναι μία ζωντανή εικαστική και οικολογική εμπειρία, με τα έργα τέχνης να αλληλοεπιδρούν με τη φύση και να εξελίσσονται με το χρόνο και θα φέρει τον κόσμο ακόμη πιο κοντά στο θαλάσσιο περιβάλλον, πιο κοντά στη διατήρηση και προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος» είπε.

Έντονο ενδιαφέρον για το Υποβρύχιο Μουσείο επέδειξαν και τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης, εκπρόσωποι των οποίων κατέφθασαν στην Κύπρο για να καταγράψουν τα εγκαίνια και να δουν από κοντά τα έργα του MUSAN. Το πρωί του Σαββάτου, ο Δήμος Αγίας Νάπας, μαζί με το Υφυπουργείο Τουρισμού, οργάνωσαν πρόγευμα κατά τη διάρκεια του οποίου είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τον καλλιτέχνη και τον Δήμαρχο Αγίας Νάπας. Αργά το μεσημέρι έγινε η πρώτη κατάδυση και ξενάγηση στο νέο μουσείο.Στο νέο Υποβρύχιο Μουσείο Γλυπτικής της Αγίας Νάπας (MUSAN), οι επισκέπτες θα μπορούν να περιηγηθούν σε ένα υποβρύχιο δάσος, το πρώτο του είδους του στον κόσμο. Εκεί, θα συναντήσουν 93 έργα τέχνης του Jason deCaires Taylor, εμπνευσμένα από τη φύση και τον άνθρωπο. Ταυτόχρονα, το μουσείο είναι από μόνο του ένα έργο τέχνης, στο οποίο καλλιτέχνης θα είναι η φύση και θα κάνει τις δικές της παρεμβάσεις, με το πέρασμα του χρόνου.

Τα έργα έχουν σχεδιαστεί με τρόπο και υλικά που προσελκύουν θαλάσσια ζωή, ενώ θα τοποθετηθούν σε διάφορα βάθη, δημιουργώντας έτσι ένα κατάλληλο υπόστρωμα για θαλάσσια ζωή σε όλα τα επίπεδα. Τα γλυπτά είναι κατασκευασμένα από αδρανή υλικά, με ουδέτερο pH, ώστε να μην επιδράσουν αρνητικά στην περιοχή που θα τοποθετηθούν. Πρόκειται για μια αμμώδη έκταση, σε απόσταση 200 μέτρων από την ακτογραμμή της Αγίας Νάπας και αναμένεται ότι με την πάροδο του χρόνου η βιοποικιλότητα της περιοχής θα εμπλουτιστεί, χάρη στο μουσείο.

Οι επισκέπτες του μουσείου μπορούν να είναι δύτες, αλλά και κολυμβητές με μάσκα και αναπνευστήρα. Ολόκληρο το έργο είναι ένα υδάτινο οδοιπορικό στη σχέση ανθρώπου και φύσης, όπως το δημιούργησε ο καταξιωμένος στο χώρο Jason deCaires Taylor. Ο καλλιτέχνης χρησιμοποιεί τις γνώσεις και τις δεξιότητές του ως γλύπτης, marine conservationist, υποβρύχιος φωτογράφος και εκπαιδευτής αυτόνομης κατάδυσης, για να φτιάξει μοναδικά έργα τέχνης, τα οποία ανταποκρίνονται στον χώρο που θα τοποθετηθούν και ενισχύουν τη θαλάσσια ζωή.

Πηγή: www.alphanews.live/cyprus

 

Tags
Κύπρος Υποβρύχιο Πάρκο Υποβρύχιο Μουσείο Υποβρύχια Αξιοθέατα
Comodo SSL