Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Κατεβαίνουν μεγάλα κοπάδια παλαμίδες από την Μαύρη Θάλασσα

Κατεβαίνουν μεγάλα κοπάδια παλαμίδες από την Μαύρη Θάλασσα

Κατεβαίνουν μεγάλα κοπάδια παλαμίδες από την Μαύρη Θάλασσα

Σύμφωνα με πληροφορίες του κ. Στρατή Πόθα από το άρθρο του στην ιστοσελίδα emprosnet.gr, μεγάλες ποσότητες παλαμίδας έπιασαν στα δίχτυα τους οι ψαράδες δυτικά απ’ την Σαμψούντα την περασμένη Τρίτη. Χαρακτηριστικά όπως αναφέρει, έγινε γνωστό πως το αλιευτικό σκάφος 30 μ. μήκους με πλήρωμα 22 ανδρών αλίευσε 30 τόνους, ένα άλλο 40 τόνους κ.ο.κ.. που συσκευάζονται αμέσως και φεύγουν για την ψαραγορά της Πόλης. Η παλαμίδες είναι μεταναστευτικά και κοπαδιάρικα ψάρια. Συνήθως απ’ τον Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο παραμένουν στην Μαύρη Θάλασσα και μόλις κρυώσει ο καιρός κατεβαίνουν στην Προποντίδα, μετά στο Αιγαίο και στην Μεσόγειο γενικότερα. Ήταν πάντα σε αφθονία και αποτελούσαν σημαντική τροφή για τους κατοίκους της Κωνσταντινούπολης ανά τους αιώνες. Στην ψαραγορά αυτήν την περίοδο μια μικρή παλαμίδα περίπου 700 γρ. κοστίζει 7,50 λίρες (οι 3= 20 λίρες) δηλαδή 1 ευρώ το κομμάτι!

Ο κ. Πόθας προτείνει και μία εποχιακή συνταγή, Παλαμίδα Φούρνου αλά Τούρκα:

Στρώνουμε σε ένα ελαφρά λαδωμένο ταψί λεπτές φέτες πορτοκαλιού και λεμονιού «σαν κρεβάτι» και βάζουμε πάνω την παλαμίδα κομμένη σε φέτες, αφού πρώτα την έχουμε μαρινάρει σε χυμό πορτοκαλιού και μαύρο πιπέρι. Γύρω – γύρω απ’ το ψάρι τοποθετούμε τσιγαρισμένα κρεμμύδια (κομμένα μισοφέγγαρο) και φέτες τομάτας, αν μας αρέσει και μερικά φύλλα δάφνης για διακόσμηση, ψιλοκόβουμε μπόλικο μαϊντανό και αλατίζουμε με λίγο χονδρό αλάτι. Σκεπάζουμε με λαδόκολλα (όχι αλουμινόχαρτο) και το βάζουμε στον φούρνο για 15 λεπτά. Αφαιρούμε τη λαδόκολλα, το ψήνουμε για άλλα 5 λεπτά. Τρώμε και πίνουμε ένα ουζάκι στην υγειά της φίλης Πελαγίας (Ozlemaki ) απ’ την Σμύρνη, που μας έστειλε και αυτήν την συνταγή.

Πηγή: emprosnet.gr | Στρατής Πόθας

Tags
Συνταγές Παλαμίδα Μαύρη Θάλασσα
Comodo SSL