Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Κάβουρας ο ποτάμιος (Potamon potamios)

9 Ιανουαρίου, 2023

Κάβουρας ο ποτάμιος (Potamon potamios)

Ένα είδος κάβουρα που μπορεί να συναντήσει κανείς στην Κύπρο είναι και ο κάβουρας ο ποτάμιος. Ο κάβουρας των ποταμών έχει το επιστημονικό όνομα Potamon potamios.

Είναι κάβουρας του γλυκού νερού με καφέ χρωματισμούς και απαντάται, εκτός από το νησί μας, στην Κασπία και Μαύρη θάλασσα, σε νησιά του Αιγαίου, στην Ιορδανία, Τουρκία, Συρία και Ισραήλ. Στο νησί μας, μεγάλοι πληθυσμοί βρίσκονται στην περιοχή της Χερσονήσου του Ακάμα, στην οροσειρά Τροόδους και στο Δάσος της Πάφου.

Ωστόσο, τα καβούρια αυτά έχουν εξαφανιστεί από πολλά μέρη της Κύπρου, πιθανόν ως αποτέλεσμα της εκτεταμένης χρήσης του DDT και άλλων εντομοκτόνων τις προηγούμενες δεκαετίες. Επίσης, στην Κύπρο απειλείται από την αποψίλωση των δασών και την απώλεια νερού στους οικοτόπους του λόγω ξηρασίας. Τρέφεται με μικρά μαλάκια, νεκρά ψάρια, σκουλήκια, σαλιγκάρια και φύκια. Παράλληλα, κάποιοι άλλοι εχθροί του είναι τα κοράκια, οι σκαντζόχοιροι, οι κίσσες ή και τα μεγάλα ψάρια, όπως είναι οι πέστροφες.

Στην παραδοσιακή βρύση του Αγρού εικονίζεται ο συγκεκριμένος κάβουρας, ένδειξη ότι στους γύρω ποταμούς και ρυάκια υπήρχε σε μεγάλους πληθυσμούς τα παλαιότερα χρόνια.

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Ένωση Προστασίας της Φύσης, ο κάβουρας ο ποτάμιος κατατάσσεται στα σχεδόν απειλούμενα είδη, διότι οι πληθυσμοί του, ειδικά σε συγκεκριμένες περιοχές, θα αντιμετωπίσουν πιθανόν κίνδυνο εξαφάνισής τους στα επόμενα χρόνια.

Έρευνα-Παρουσίαση:

Δρ Ανδρέας Χατζηχαμπής & Δρ Δήμητρα Παρασκευά-Χατζηχαμπή, Βιολόγοι – Περιβαλλοντολόγοι,

Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (www.kykpee.org) Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού

Πηγή: kanali6.com.cy

Ακολουθήστε το boatfishing.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις θαλασσινές ειδήσεις για το σκάφος, το ψάρεμα και την κατάδυση από την Ελλάδα και τον κόσμο

Tags
Κύπρος Κάβουρας Κάβουρας Ποτάμιος
Comodo SSL