Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Κλοπές σκαφών στο λιμάνι της Αίγινας. Τι δήλωσαν ο Λιμενάρχης και ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου.

12 Ιουλίου, 2022

Κλοπές σκαφών στο λιμάνι της Αίγινας. Τι δήλωσαν ο Λιμενάρχης και ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου.

Μέσα σε διάστημα περίπου δύο μηνών, έγιναν δύο κλοπές φουσκωτών σκαφών, με την τελευταία, μόλις, την προηγούμενη εβδομάδα. Όπως είναι λογικό, οι κλοπές έχουν θορυβήσει του ιδιοκτήτες σκαφών, που κάνουν λόγο για έλλειψη επιτήρησης, μέσω καμερών και έλλειψη ικανού αριθμού περιπολιών.

Το θέμα δεν είναι καινούργιο, καθώς αντίστοιχες κλοπές είχαν καταγραφεί και πέρυσι. Το Aegina Portal επικοινώνησε τόσο με τον Λιμενάρχη Αίγινας κ. Αργύρη Φρακούλη, όσο και με τον πρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου κ. Στέλιο Θεριανό.

Ο κ. Αργύρης Φραγκούλης είπε ότι τους τελευταίους μήνες έχουν γίνει δύο κλοπές και αποτελούν το σύνολο των κλοπών για το 2022. Οι κλοπές αυτές αφορούν ολόκληρα σκάφη, ενώ δεν υπάρχουν μεμονωμένες κλοπές σε εξωλέμβιες ή άλλα τμήματα, τουλάχιστον στο βαθμό που αυτές οι κλοπές δηλώνονται στο Λιμεναρχείο της Αίγινας. Μάλιστα, ένα από αυτά τα σκάφη που κλάπηκε, πριν από δύο μήνες περίπου, βρέθηκε σε ένα βουνό εκτός Αίγινας, χωρίς τη μηχανή του.

Αναφορικά με τα μέτρα επιτήρησης που μπορούν να εφαρμοστούν, όπως κάμερες ασφαλείας, ο κ. Φραγκούλης είπε ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει, καθώς το λιμάνι της Αίγινας δεν είναι χαρακτηρισμένο με τον κώδικα του ISPS. Αυτό για να γίνει πρέπει να έρχονται κρουαζιερόπλοια συνεχόμενα, είπε, και συμπλήρωσε ότι δεν είναι εφικτό να μπουν κάμερες σε όλο το λιμάνι. Η προσπάθεια που γίνεται είναι να χαρακτηριστεί όλο το λιμάνι με τον κώδικα του ISPS.

Αναφορικά με τις περιπολίες των λιμενικών, είπε ότι λόγω υποστελέχωσης, αυτές δεν είναι δυνατόν να γίνονται όλες τις ώρες της νύχτας.

Σε άλλο σημείο είπε το με τον πρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου κ. Στέλιο Θεριανό, ότι εξετάζεται η δυνατότητα, ώστε να τοποθετηθούν για την ασφάλεια, άτομα του Λιμενικού Ταμείου, κάτι που έχει  την υποχρέωση να κάνει, ως φορέας διαχείρισης του λιμένα.

Επιπλέον, σημείωσε, γίνονται ενέργειες από το αρμόδιο Υπουργείο, ενώ ως “πάγιο αίτημα”, χαρακτήρισε ο κ. Φραγκούλης την ανάγκη για την επαρκή στελέχωση του Λιμεναρχείου Αίγινας. Μάλιστα, συμπλήρωσε ότι περιπολίες κάνει και ο ίδιος, γιατί τον ενδιαφέρει προσωπικά να αντιμετωπιστεί το θέμα των κλοπών.

Τέλος, σε ερώτηση για το τι θα συνέστηνε στους ιδιοκτήτες για την ασφάλεια των σκαφών τους, είπε ότι, όσο τα σκάφη βρίσκονται στην θάλασσα και λόγω της εγγύτητας της Αίγινας όλες τις περιοχές εδώ γύρω, θεωρεί ότι θα πρέπει να έχουν αυξημένη επαγρύπνηση για τα σκάφη τους. “Η Αίγινα δεν έχει μπει στο μάτι του κυκλώνα”, υπογράμμισε, συμπληρώνοντας ότι κλοπές συμβαίνουν και σε άλλα λιμάνια, είναι ότι είναι ένα γενικό φαινόμενο, αλλά λόγω εγγύτητας έχουμε λίγο παραπάνω επικινδυνότητα. 

Ο κ. Στέλιος Θεριανός από την πλευρά του δήλωσε στο Aegina Portal, ότι πέρυσι στο λιμάνι της Αίγινας υπήρξαν τρεις κλοπές, ενώ φέτος δύο και τόνισε ότι το πρόβλημα είναι γνωστό. Αναφορικά με την τοποθέτηση ατόμων για την ασφάλεια του λιμένα, είπε ότι το σκέφτεται σαν λύση και αναζητά τη διαδικασία με την οποία μπορεί να γίνει.

Για το ISPS, είπε ότι προορίζεται κυρίως την κρουαζιέρα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί, αλλά για τις κάμερες χρειάζεται άλλη μελέτη λόγω των προσωπικών δεδομένων, γεγονός που κάνει πιο σύνθετη την εφαρμογή.

Σε άλλο σημείο είπε ότι αναζητά λύσεις, καθώς δεν είναι μόνο το λιμάνι της Αίγινας, αλλά και το λιμάνι της Πέρδικας, της Αγίας Μαρίνας, της Σουβάλας κτλ. “Το λιμάνι της της Αίγινας, δεν είναι μαρίνα, οπότε είναι δύσκολο πως να το προσεγγίσω, αλλά είμαι στη διαδικασία της αναζήτησης λύσεων”.

Για το ζήτημα των κλοπών σε εξωλέμβιες, από τα άλλα λιμάνια της Αίγινας είπε ότι τα δύο τελευταία χρόνια δεν υπάρχουν, αλλά παλαιότερα συνέβαινε, όπως για παράδειγμα στον αλιευτικό λιμένα του Λεοντίου. Σημείωσε ότι η αντιμετώπιση αυτών των πράξεων είναι δύσκολη, καθώς όλα γίνονται δια θαλάσσης.

Σε ερώτηση για το τι θα συνέστηνε στους ιδιοκτήτες για την προστασία των σκαφών τους, απάντησε ότι θα τους πρότεινε να χρησιμοποιήσουν κάποια σύστημα συναγερμού, υπάρχουν πολλά συστήματα που μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία τους.

Πηγή: www.aeginaportal.gr

Tags
Κλοπή σκάφους Αίγινα Κλοπές σε λιμάνι Λιμεναρχείο Αίγινας
Comodo SSL