Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Αντώνης Δρόσος

Κωνσταντίνος Βασιλείου

Ιανουάριος 9, 2017

Κωνσταντίνος Βασιλείου

Πρωταθλητής 2016 στην Αλιεία από Ακτή

Ο Κωνσταντίνος Βασιλείου κατάγεται από τη Χαλκίδα, όπου και µεγάλωσε, και µέχρι να φύγει από εκεί στα 17 του χρόνια για σπουδές, η επαφή του µε τη θάλασσα ήταν σχεδόν καθηµερινή. Το ενδιαφέρον του για το ψάρεµα καλλιεργήθηκε από πολύ µικρή ηλικία, ψαρεύοντας µε τον παππού του µε πεταχτάρι στην παραλία της Χαλκίδας και στη συνέχεια πηγαίνοντας µε τον πατέρα του σε αµµουδερές παραλίες για µουρµούρες. Το κίνητρο για να ασχοληθεί πιο εντατικά δόθηκε όταν το 1982 σε µια εκδροµή, µε την εταιρεία στην οποία εργαζόταν ο πατέρας του, διοργανώθηκε διαγωνισµός ψαρέµατος και µαζί κατέκτησαν το πρώτο τους κύπελλο πιάνοντας τη µεγαλύτερη µουρµούρα, µε δόλωµα πορφύρα. Αργότερα γνώρισε ένα βαρκάρη κι άρχισε να πηγαίνει για ψάρεµα µαζί του κάθε απόγευµα, είτε µε τη βάρκα του, είτε από την ακτή µε την τεχνική του απίκο. Του άρεσε πολύ όλη η διαδικασία, οπότε δεν άργησε η στιγµή που άρχισε να δοκιµάζει να κάνει κάποια πράγµατα µόνος του. Αµέσως µετά ασχολήθηκε µε την τεχνική του casting και οι πρώτες εµπειρίες εξελίχθηκαν µε τον καιρό σε µια µεγάλη αγάπη που κρατάει δυνατή µέχρι σήµερα!

Στο Πρωτάθληµα Αθλητικής Αλιείας από την Ακτή συµµετέχει ως αθλητής του Ναυταθλητικού Οµίλου Τζιτζιφιών Καλλιθέας, ενώ παράλληλα είναι µέλος µιας προπονητικής οµάδας casting που ονοµάζεται dnnZONE Surfcasting Team, στην οποία συµµετέχουν συναθλητές από το σύλλογό του, αλλά και από άλλους συλλόγους.

Κωνσταντίνε, πόσο καιρό ασχολείσαι µε την αθλητική αλιεία;

Με την αγωνιστική αλιεία ξεκίνησα να ασχολούµαι πριν δύο χρόνια. Η πρώτη µου συµµετοχή σε αγώνες αλιείας ήταν πέρσι, στο Πρωτάθληµα Αλιείας από την Ακτή 2015. Η φιλοσοφία της αγωνιστικής αλιείας είναι τελείως διαφορετική από αυτήν ενός προσωπικού ψαρέµατος. Η όλη διαδικασία της προετοιµασίας για έναν αγώνα και ο παλµός που επικρατεί κατά τη διάρκειά του, είναι εξαιρετικά συναρπαστικά. Κάθε τόπος και κάθε αγώνας είναι µοναδικός, αφού κάθε φορά έχεις να προετοιµαστείς και να αντιµετωπίσεις κάτι καινούριο. Η αγωνιστική αλιεία σου προσφέρει νέες προκλήσεις σε κάθε αγώνα, γεγονός που αποτελεί έναν πολύ καλό λόγο για να ασχοληθεί µε αυτήν κάποιος που αγαπά το ψάρεµα.

 Ήταν φέτος εύκολο ή δύσκολο το πρωτάθληµα casting;

Θεωρώ ότι φέτος το πρωτάθληµα casting ήταν δύσκολο, πιο δύσκολο από όλες τις προηγούµενες χρονιές. Ο βασικός λόγος είναι ότι κάθε χρονιά που περνάει το επίπεδο των αθλητών που συµµετέχουν στο πρωτάθληµα αναβαθµίζεται και η εξέλιξή τους είναι ραγδαία. Οι αθλητές πλέον συµµετέχουν σε διεθνή τουρνουά, αποκοµίζουν νέες εµπειρίες και γνώσεις τις οποίες µοιράζονται µεταξύ τους, µελετούν και αναζητούν νέες λύσεις, προσπαθώντας όλοι να βελτιώσουν τις τεχνικές τους και να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί. Αποτέλεσµα αυτού θα είναι κάθε χρόνο το πρωτάθληµα αλιείας να γίνεται ακόµα πιο δύσκολο και ακόµα πιο ενδιαφέρον.

Παρακολουθώντας από κοντά τα τελευταία λεπτά του αγώνα, διαπίστωσα ότι δε χαλάρωσες καθόλου τις προσπάθειές σου, σε αντίθεση µε άλλους συναθλητές σου. Ήταν αυτό ένα από τα κλειδιά της επιτυχίας;

Πιστεύω πως ήταν, και γι’ αυτό άλλωστε δούλεψα πολύ το συγκεκριµένο κοµµάτι όλη τη χρονιά. Η βελτίωση της ταχύτητας και η διατήρηση µιας σταθερής απόδοσης καθ’ όλη τη διάρκεια του αγώνα, χωρίς να επηρεάζοµαι από το τι γίνεται στις διπλανές ψαρεύτρες, ήταν µέρος του προπονητικού πλάνου που ακολουθήσαµε µε τους συναθλητές µου στη dnnZONE Surfcasting Team. Οι αγώνες που κάναµε µεταξύ µας στα πλαίσια των προπονήσεων, καθώς και η συζήτηση και η µελέτη που ακολουθούσε µετά το τέλος τους, ήταν καθοριστικά στο να βελτιώσω τις αδυναµίες µου σε αυτά τα σηµεία και από αγώνα σε αγώνα να γίνοµαι καλύτερος.

Στους αγώνες που συµµετείχες βλέπαµε πίσω από την ψαρεύτρα σου ένα ολόκληρο team που σε παρότρυνε, σου έδινε οδηγίες και ζούσε γενικά έντονα την όλη αγωνία και διαδικασία του αγώνα. Πόσο σε βοήθησε αυτό στο τελικό αποτέλεσµα;

Φυσικά και βοηθάει αυτό στο τελικό αποτέλεσµα. Απ’ έξω από την ψαρεύτρα µπορεί να δει κανείς πράγµατα που ο ίδιος ο αθλητής δεν είναι σε θέση να αντιληφθεί εξαιτίας της έντασης του αγώνα και δεδοµένης της προσήλωσης σε αυτό που κάνει. Αυτού του είδους η στρατηγική είναι συνήθης στο εξωτερικό και σε όλες τις µεγάλες διοργανώσεις. Αυτό που για µας εδώ µπορεί να θεωρηθεί ως εξαίρεση, στο εξωτερικό αποτελεί κανόνα για όλες τις µεγάλες οµάδες. ∆εν είναι τυχαίο ότι εθνικές οµάδες που έχουν κατακτήσει παγκόσµια πρωταθλήµατα, είχαν ως µέρος της στρατηγικής που ακολούθησαν, την παρουσία υποστηρικτικής οµάδας ατόµων πίσω από την ψαρεύτρα, η οποία κατεύθυνε τους αθλητές στη διάρκεια του αγώνα.

Στους αγώνες κατεβαίνεις µε κάποιο χορηγό. Θα µπορούσες να µας πεις πόσο σε βοηθά αυτό στις προσπάθειές σου;

Η έννοια της χορηγίας στην αγωνιστική αλιεία είναι πολύ διαφορετική στην Ελλάδα σε σχέση µε αυτό που ισχύει στο εξωτερικό. Στο εξωτερικό οι εταιρείες-χορηγοί αναλαµβάνουν να καλύψουν πλήρως τις ανάγκες ενός αθλητή για τους αγώνες στους οποίους θα συµµετάσχει, ενώ στην Ελλάδα η έννοια της χορηγίας έχει περισσότερο επικουρικό χαρακτήρα, µε κάποιες εκπτώσεις σε αναλώσιµα είδη ή εξοπλισµό που µπορεί να χρειαστεί ο αθλητής. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάµε τις οικονοµικές συνθήκες που επικρατούν αυτή τη στιγµή στη χώρα µας, γεγονός που καθιστά δύσκολο να πραγµατοποιηθούν κινήσεις πλήρους χορηγίας εκ µέρους των εταιρειών. ∆εδοµένων λοιπόν των συνθηκών, οποιαδήποτε κίνηση χορηγίας και σε όποιο µέγεθος µπορεί αυτή να γίνει, θα πρέπει να ενθαρρύνεται, καθώς έχει ηθική και πρακτική σηµασία για τους αθλητές.

Ποιο κατά τη γνώµη σου είναι το µυστικό της επιτυχίας;

∆εν υπάρχει µυστικό. Η επιτυχία οφείλεται ξεκάθαρα στην πολλή δουλειά και στην προσήλωση στο στόχο. Ξεκινώντας φέτος το πρωτάθληµα, έθεσα ένα στόχο στον εαυτό µου : την κατάκτηση της πρώτης θέσης! ∆ούλεψα λοιπόν µε επιµονή, υποµονή και µεθοδικότητα προς αυτή την κατεύθυνση. Τίποτα δε σου χαρίζεται αν δεν κοπιάσεις για να το αποκτήσεις. Όλα τα παιδιά στην οµάδα της dnnZONE έχουµε αυτή τη φιλοσοφία. Έτσι λοιπόν, δουλέψαµε από κοινού, και µε το προπονητικό πλάνο που ακολουθήσαµε όλη τη χρονιά, βελτιώναµε από τον έναν αγώνα µέχρι τον επόµενο τις αδυναµίες που εντοπίζαµε. Αφιερώσαµε πολύ χρόνο, µελετήσαµε τακτικές, και αναζητήσαµε λύσεις για τις ανάγκες του κάθε αγώνα χωριστά. Επιπλέον, το γεγονός ότι συµµετείχα σε πολλούς αγώνες στο εξωτερικό, µου έδωσε αρκετές νέες εµπειρίες και πολύτιµες γνώσεις που προστέθηκαν στη «φαρέτρα» µου. Το τελικό αποτέλεσµα δικαίωσε την όλη προσπάθεια!

Ποιοι είναι οι επόµενοι στόχοι σου;

Επόµενος στόχος µου είναι η καλή παρουσία της Εθνικής Οµάδας στο Παγκόσµιο Πρωτάθληµα Shore Angling 2016 που θα διεξαχθεί το Νοέµβριο στην Ιρλανδία, επιτυγχάνοντας ένα καλό πλασάρισµα στην τελική κατάταξη, τόσο σε οµαδικό, όσο και σε ατοµικό επίπεδο. Πρόκειται για µια σειρά αγώνων σε δύσκολες και άγνωστες συνθήκες για εµάς τους Έλληνες, και από τη µεριά µου θα προσπαθήσω για το καλύτερο. Θεωρώ ότι όλα τα µέλη της αποστολής, µε προσήλωση σε αυτό που πάµε να κάνουµε, αρκετή µελέτη των στοιχείων που έχουµε, και µέσα από τις γνώσεις και τις πληροφορίες που είναι δυνατό να αντλήσουµε από τις φιλίες που πλέον έχουµε αναπτύξει µε έµπειρους αθλητές του εξωτερικού, µπορούµε να προσδοκούµε σε θετικά αποτελέσµατα.

Όσον αφορά εµένα προσωπικά, έχουµε θέσει µε τα παιδιά στην dnnZONE Surfcasting Team ένα πλάνο προπονήσεων και αγώνων, σε τουρνουά τόσο του εσωτερικού, όσο και του εξωτερικού, το οποίο θα ακολουθήσουµε την επόµενη αγωνιστική χρονιά, µε σκοπό να βελτιώσουµε ακόµη περισσότερο τις επιδόσεις µας και να βρισκόµαστε συνεχώς σε αγωνιστική εγρήγορση.

Τι θα συµβούλευες τους νέους που θέλουν να ασχοληθούν µε την αθλητική αλιεία;

Η αθλητική αλιεία εξασφαλίζει την επαφή µε τη φύση και τη θάλασσα, ενισχύει σε µεγάλο βαθµό την ικανότητα αντίληψης, την οξυδέρκεια του νου και καλλιεργεί το αγωνιστικό πνεύµα. Θεωρώ ότι οι νέοι αξίζει να γνωρίσουν την αθλητική αλιεία και να ασχοληθούν µε αυτήν, προάγοντάς την σε µεγαλύτερο βαθµό µέσα και έξω από τα σύνορα της χώρας µας. ∆υστυχώς, ενώ η Ελλάδα είναι µια χώρα που περιβάλλεται σε τόσο µεγάλο ποσοστό από θάλασσα, η αθλητική αλιεία δεν είναι διαδεδοµένη, όπως συµβαίνει σε άλλες χώρες της Μεσογείου. Η νέα γενιά αθλητών µπορεί να στοχεύσει σε αυτό, και δείχνοντας  αγάπη, µεράκι και ζήλο, να βοηθήσει ώστε το αγώνισµα να δοµηθεί σε στέρεες βάσεις και να αναπτυχθεί µε τις σωστές προϋποθέσεις και στη χώρα µας.

Comodo SSL