Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Ξεκινώντας από την Λευκάδα για το γύρο του κόσμου με ένα ιστιοπλοϊκό (vid – foto)

9 Μαΐου, 2022

Ξεκινώντας από την Λευκάδα για το γύρο του κόσμου με ένα ιστιοπλοϊκό (vid – foto)

O Roger και η Brigitte Bauer,  Ελβετοί ιστιοπλόοι είχαν ένα όνειρο. Όταν θα ωριμάσουν οι συνθήκες, θα καταφέρουν να προετοιμαστούν και θα έχουν τελειώσει με τις υποχρεώσεις τους , θα έκαναν με το σκάφος τους το γύρο του κόσμου.  Αυτή η στιγμή έφτασε.

Σήμερα από το λιμάνι της Λευκάδας αποχαιρέτησαν τους φίλους τους από το Manos Yachting και ξεκίνησαν για το μεγάλο πολυετές ταξίδι τους με το σκάφος τους που το ονόμασαν FANTASIA. Ένα ζευγάρι 63 ετών παντρεμένοι σχεδόν 40 χρόνια με πέντε εγγόνια είναι πλέον έτοιμοι να γυρίσουν τα λιμάνια όλου του κόσμου.  Είναι ένα όνειρο ζωής και προετοίμαζαν το σκάφος τους πολλά  χρόνια για να είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει όλες τις θάλασσες.  Έλυσαν κάβους και το FANTASIA ξεκίνησε την φανταστική του περιπέτεια. Λίγο μετά  τις εννέα σήμερα το πρωί αγκάλιασαν τους αγαπημένους τους φίλους, την οικογένεια του Manos Yachting , υποσχέθηκαν ότι θα πάνε σε κάποιο λιμάνι να τους συναντήσουν και μόλις η πλωτή γέφυρα άνοιξε στις 10.00 ακριβώς  το πρωί το σκάφος αποχαιρέτησε και την Λευκάδα. Η συγκίνηση μεγάλη για όλους.  Από την προβλήτα οι φίλοι τους κουνούσαν άσπρα μαντήλια για καλό κατευόδιο. Και το υπέροχο αυτό ζευγάρι υποσχέθηκε ότι το ταξίδι αυτό θα ολοκληρωθεί ,μερικά χρόνια μετά, πάλι στην Λευκάδα . Γιατί , όπως είπαν και οι δύο, «κάθε φορά που επιστρέφουμε στην Ελλάδα είναι σαν να γυρίζουμε σπίτι μας»

Πως αποφάσισαν να κάνουν το Γύρο του Κόσμου;

Από την στιγμή που αγοράσαμε  το σκάφος  το 2016 είχε ήδη γεννηθεί η ιδέα να κάνουμε  το ταξίδι αυτό μέχρι που τελικά έγινε ο σκοπός μας, θα πουν με μία φωνή και οι δύο στο lefkadapress. . Ξεκινήσαμε  την εκπαίδευση στην ιστιοπλοΐα και ότι αφορά αυτή από τις αρχές του 90’, με θεωρητικά μαθήματα στην Ελβετία και πρακτικά στην Τυρρηνική θάλασσα, Κορσική και Σαρδηνία. Το 1998 ήταν το πρώτο μας ταξίδι με μια οικογένεια στην Κυανή Ακτή (Costa Azzura), γνωστή και ως Γαλλική Ριβιέρα, τμήμα της νοτιοανατολικής ακτής της Γαλλίας με εύκολες θάλασσες και συνθήκες για αρχάριους.΄, θα συμπληρώσει ο Roger.

Συνέχισαν πιο εντατικά να κάνουν ταξίδια με ιστιοπλοϊκό με φίλους και την οικογένεια τους και με σκοπό να εξοικειωθούν με τη θάλασσα, αφιερώνοντας όλο και περισσότερο χρόνο στην εξερεύνηση νέων τοπίων και προορισμών. Σημείο σταθμός αποτέλεσε η Ελλάδα, το 2004, καθώς γνώρισαν τις διαφορετικές και δυσκολότερες θαλάσσιες συνθήκες, ήρθαν σε επαφή με τους ανθρώπους της και την γαλάζια ομορφιά των τόπων της. Τους δόθηκε η ευκαιρία, μέσω ενός φίλου τους, να αποκτήσουν το δικό τους σκάφος το 2016, σκάφος το οποίο γνώριζαν και κάπως έτσι ξεκίνησαν τα επόμενα πέντε  χρόνια να προετοιμάζουν το ταξίδι των ονείρων τους.

Το ιστιοπλοϊκό σκάφος FANTÀSIA 15 μέτρων (49 πόδια) είναι χρονολογίας 2004, μοντέλο SUN ODΥSSEY 49 ναυπηγείου της JEANNEAU, σκάφος το οποίο είχαν άμεση επαφή καθώς ο Roger είχε βρεθεί τυχαία στο πρώτο του ταξίδι (μεταφορά από την Γαλλία στην Ελλάδα) με τον φίλο του, τότε ιδιοκτήτη του σκάφους που αργότερα είχε την τύχη να το αγοράσει από εκείνον. Γνώριζαν λοιπόν το σκάφος, την χρήση που έχει γίνει και την ποιότητα που είχε διατηρηθεί με τα χρόνια χάρη στη συντήρηση του. Ήθελαν και πέτυχαν να εξασφαλίσουν την αυτονομία τους στη θάλασσα σε οποιεσδήποτε συνθήκες χάρη στα εργαλεία και τον εξοπλισμό που πρόσθεσαν, ενδεικτικά αναφέρουμε ότι διαθέτει αφαλάτωση, ηλιακά συστήματα, ανεμογεννήτρια, γεννήτρια, ραντάρ, εφεδρικό πηδάλιο κ.τ.λ γενικότερα όλο τον κατάλληλο εξοπλισμό για να προσφέρει στο πλήρωμα οτιδήποτε χρειαστούν. Το πιο σημαντικό είναι ότι έχουν τροποποιήσει το σκάφος με τέτοιο τρόπο και έχουν σκεφτεί εναλλακτικές λύσεις σε περίπτωση που σταματήσει να λειτουργεί κάτι.

Ποιες είναι οι δυσκολίες που πιστεύουν ότι θα συναντήσουν και πως θα τις αντιμετωπίσουν?

Είναι δύσκολο να απαντήσουμε  γιατί εξαρτάται από τις συνθήκες που θα συναντήσουμε σε κάθε θάλασσα.  Σκεφτόμαστε  θετικά μια και διαθέτουμε  την πολυτέλεια του χρόνου, οπότε μπορούμε  να προγραμματίσουμε τον επόμενο προορισμό. Έχουμε  τα περιθώρια χρόνου να σκεφτούμε  την επόμενη  κίνηση, θεωρούμε ότι είμαστε  πολύ καλά διαβασμένοι και προετοιμασμένοι για όποια δυσκολία και αν συναντήσουμε.

Πως αποφάσισαν να ξεκινήσουν το ταξίδι τους από την Λευκάδα?

Η Ελλάδα ήταν πάντα προορισμός. Έχουμε  ταξιδέψει με το σκάφος αυτό σχεδόν σε κάθε λιμάνι της από τον Βορρά (Θάσος ) μέχρι τον Νότο (Κρήτη) και από την Ανατολή (Χίος) μέχρι την Δύση (Ιόνιο Πέλαγος), έχουμε αγαπήσει τον τρόπο ζωής των Ελλήνων και την τοπική γαστρονομία της. Το σκάφος βρίσκεται στην Λευκάδα τα τελευταία οχτώ  χρόνια και το έχει στη διαχείριση του μια πολύ όμορφη οικογένεια η Manos Yachting  με τους οποίους είμαστε φίλοι από το 2004 και πιο πριν με τον μπαμπά της οικογένειας τον Μάνο Τσουτσουδάκη, φροντίζουνε για την χειμερινή του συντήρηση, και ο Ισίδωρος Τσουτσουδάκης, ο οποίος είναι υπεύθυνος για το τεχνικό κομμάτι της επιχείρησης ήταν δίπλα μας σε κάθε κομμάτι της προετοιμασίας αυτής. Θεωρούσαμε ότι η εμπειρία τους θα μας βοηθούσε να καταφέρουμε να κάνουμε το όνειρο μας πραγματικότητα. Η Λευκάδα είναι ένα νησί που αναπτύσσεται συνεχώς σε υποδομές και ποιότητα ζωής, είμαστε πολύ χαρούμενοι που ξεκινάμε από εδώ, όσα χρόνια έχουμε το σκάφος μας εδώ, αισθανόμαστε και μεις ένα κομμάτι της.

Δείτε τη στιγμή του απόπλου από το λιμάνι της Λευκάδας:

Πηγή: lefkadapress.gr

Tags
Λευκάδα Ιστιοπλοΐα Ταξίδι με ιστιοπλοϊκό
Comodo SSL