Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

ΚΥΠΡΟΣ: Οι επαγγελματίες ψαράδες αντιδρούν, φιάσκο οι νέες άδειες τράτας με πρόφαση την έρευνα

ΚΥΠΡΟΣ: Οι επαγγελματίες ψαράδες αντιδρούν, φιάσκο οι νέες άδειες τράτας με πρόφαση την έρευνα

ΛΑΡΝΑΚΑ: Έκλεισαν το λιμάνι οι επαγγελματίες ψαράδες – «Eίναι μια κοροϊδία και προς τον φτωχό κόσμο» – «Aυτός ο τόπος δεν προσφέρεται για τράτες και για Γρι – Γρι»

Εκδήλωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν την Δευτέρα 30/10 στη Λάρνακα οι επαγγελματίες ψαράδες για την πρόθεση του Τμήματος Αλιείας να εκδώσει πειραματική άδεια αλιείας με τράτα βυθού.

Περίπου 400 επαγγελματίες ψαράδες, 50 εξ αυτών από την Πάφο, συγκεντρώθηκαν από τις 9 το πρωί της Δευτέρας έξω από την περιοχή ψαρολίμανου στη Λάρνακα, υποστηρίζοντας ότι ο τρόπος αλίευσης της τράτας βυθού και τα συρόμενα εργαλεία της, καθαρίζουν τον βυθό και επιφέρουν μεγάλες ζημιές γενικά σε όλα τα είδη που ζουν στο βυθό της θάλασσας, όπως κοράλλια και ψάρια που μεγαλώνουν πολύ αργά και σε περίπτωση που καταστραφούν αυτά τα οικοσυστήματα θα χρειαστούν πολλά χρόνια για να επανέλθουν και εάν επανέλθουν.

Υποστηρίζουν ακόμα ότι η τράτα βυθού και ο τρόπος αλίευσης της θα εξολοθρεύσει ολόκληρους πληθυσμούς ψαριών τα οποία μεγαλώνουν στα βαθιά νερά, αλλά αλιεύονται από τους παράκτιους αλιείς και πολλά προστατευόμενα είδη, τα οποία θα κινδυνέψουν λόγω ακριβώς αυτής της δραστηριότητας.

Σε δηλώσεις του ο Χριστόδουλος Χαραλάμπους, Πρόεδρος Παγκυπρίου Συνδέσμου Επαγγελματιών Ψαράδων, ανέφερε ότι «αναφορικά με τη νέα τράτα – τάχα ερευνητική- όλα αυτά, για τους ψαράδες και τις αγροτικές οργανώσεις είναι ένα φιάσκο». Αυτά, συνέχισε, «είναι μια κοροϊδία και προς τον φτωχό κόσμο και προς τον καταναλωτή», προσθέτοντας πως «βάζουν τον καταναλωτή μπροστά για να πάρουν ακόμα μια άδεια για το Γρι -Γρι και για τις τράτες».

Σημείωσε ότι «η κατάσταση αυτή τη στιγμή είναι όπως ακριβώς ήταν το σκηνικό το 2005 με το Γρι – Γρι. Μας είπαν τότε ότι αν θιχτεί το εισόδημα μας έστω και ένα ευρώ θα σταματήσουν το Γρι – Γρι, ωστόσο ήρθε ακόμα ένα Γρι – Γρι και δεν του έγινε κανένας έλεγχος».

«Προκαλούμε το Τμήμα Αλιείας και τους πάντες να μας δείξουν τους ελέγχους που έκαναν», συνέχισε.

Αφού ανέφερε ότι «αυτά τα πράματα είναι μια κοροϊδία» και ότι «η νέα τράτα είναι εγγυημένο ότι θα είναι νέα τράτα» σημείωσε πως «η Διευθύντρια του Τμήματος Αλιείας είπε στη Βουλή ότι θέλουν να κάνουν μια έρευνα για την κόκκινη γαρίδα. Όταν δόθηκε ο λόγος στους ανθρώπους που θα κάνουν την έρευνα αυτοί είπαν ότι «εμείς θα φέρουμε φτηνό ψάρι του κόσμου. Μα νόμισαν ότι είναι παλαβός ο κόσμος; Έχουν πάρει τον κόσμο κορόιδο».

Ο κ. Χαραλάμπους είπε ακόμα ότι «αυτός ο τόπος δεν προσφέρεται για τράτες και για Γρι – Γρι» και σημείωσε ότι «εδώ δεν είναι Ελλάδα εδώ είναι Κύπρος αλλά και στην Ελλάδα οι ψαράδες σκοτώνονται» και διερωτήθηκε κατά πόσον «ό,τι κάνουν στην Ελλάδα πρέπει να κάνουμε και εμείς στην Κύπρο».

Από την πλευρά του ο Μιχάλης Λύτρας, Γενικός Γραμματέας της ΠΕΚ, είπε πως «το αγροτικό κίνημα, βλέπει αυτή την απαράδεκτη κατάσταση, αφού πίσω από το ερευνητικό πρόγραμμα, το Υπουργείο Γεωργίας έχει παράτυπα και παράνομα παραχωρήσει νέα άδεια τράτας που θα καταστρέψει τους ψαράδες. Το αγροτικό κίνημα, ενωμένο με τους ψαράδες, θα συνεχίσουμε τους αγώνες για να αποσυρθεί αυτή η παράτυπη και παράνομη άδεια που δόθηκε σε ένα και μόνο επιχειρηματία χωρίς να ζητηθούν προσφορές ή διάθεση από άλλους για να κάνουν το ερευνητικό πρόγραμμα».

Πρόσθεσε πως «τα ερευνητικά προγράμματα γίνονται μόνο από το Τμήμα Αλιείας και όχι από ιδιώτες επιχειρηματίες και γι’ αυτό καταγγέλλουμε την απαράδεκτη αυτή κίνηση του Υπουργείου και του Υπουργού Γεωργίας».

Ερωτηθείς κατά πόσον θεωρεί πως το ερευνητικό πρόγραμμα είναι η πρόφαση για να δοθεί μόνιμη άδεια τράτας, ο κ. Λύτρας απάντησε «βεβαίως. Το ερευνητικό πρόγραμμα είναι η πρόφαση για να δοθεί στο συγκεκριμένο επιχειρηματία άδεια αλίευσης εναντίον των ψαράδων της παράκτιας αλιείας. Γι’ αυτό θα είμαστε στο πλευρό των ψαράδων μέχρι τη δικαίωση».

Εξάλλου, ο Πανίκος Χάμπας, Γενικός Γραμματέας της ΕΚΑ σημείωσε πως «είναι ξεκάθαρο πλέον ότι ζούμε ακόμα ένα σκάνδαλο το οποίο είναι εις βάρος των φτωχών ψαράδων. Είναι ξεκάθαρο ότι οδηγούν το μεγάλο ψάρι να φάει το μικρό και εμείς, το αγροτικό κίνημα, ενωμένο δεν θα επιτρέψουμε αυτή την εξέλιξη».

Εμάς, συνέχισε, «η εισήγηση μας είναι ξεκάθαρη, θα αλιεύσουμε στη ξηρά. Όλες οι βάρκες έξω από το Προεδρικό σε διαρκείας διαδήλωση μέχρι να πείσουμε» και σημείωσε πως «είναι ξεκάθαρο ότι είναι μια πλάνη πως με αυτή τη μέθοδο θα φάει φτηνό ψάρι ο καταναλωτής. Ο καταναλωτής αγοράζει διπλάσια το ψάρι από ό,τι ήταν πριν».

Ο Τάκης Χριστοδούλου, Πρόεδρος της Νέας Αγροτικής Κίνησης, ανέφερε ότι «σκοπός της σημερινής εκδήλωσης, που είναι απόλυτα πετυχημένη, ήταν να αντιδράσουν οι ψαράδες. Τα αλιευτικά αποθέματα στην Ανατολική Μεσόγειο συνεχώς μειώνονται σε επικίνδυνο βαθμό, η Νεκρά Θάλασσα βρίσκεται πλέον στην Ανατολική Μεσόγειο και ο εμπαιγμός της κυβέρνησης είναι ορατός».

Πρόσθεσε ότι «το ψέμα που μας έλεγαν ότι τάχα το πρόγραμμα είναι ερευνητικό, πως δεν θα πληρώσει ούτε ένα σεντ η Κυπριακή Δημοκρατία και οικειοθελώς έρχεται η τρίτη τράτα για να ανακαλύψει την κόκκινη γαρίδα, τη στιγμή που το Τμήμα Αλιείας που είναι το αρμόδιο ερευνητικό τμήμα, αδυνατεί να κάνει έρευνες αν υπάρχει ή όχι θαλάσσιος πλούτος».

Σε ερώτηση εάν όντως χρειάζεται τράτα για να γίνουν οι συγκεκριμένες έρευνες για εντοπισμό της κόκκινης γαρίδας, ο κ. Χριστοδούλου απάντησε πως «ο Υπουργός Γεωργίας αυτό μας είπε. Ωστόσο η ερώτηση είναι σε άλλες χώρες ποια μέσα χρησιμοποιούν για να κάνουν διάφορες έρευνες». Πρόσθεσε πως «μπορείς να πάρεις ένα πρόγραμμα από οποιαδήποτε άλλη χώρα είτε από την Ελλάδα ή την Ιταλία που γειτνιάζει με τις δικές μας περιοχές, να δούμε τα σωστά αποτελέσματα για να προχωρήσουμε και εμείς.

Ακολούθως, περίπου τριάντα βάρκες, στις οποίες επιβιβάστηκαν εκτός από τους ψαράδες, βουλευτές του ΑΚΕΛ και του ΔΗΚΟ, εκπρόσωποι των αγροτικών οργανώσεων και δημοσιογράφοι, κατέπλευσαν από την περιοχή «Ψαρολίμανο» στο λιμάνι Λάρνακας όπου και απέκλεισαν την είσοδο του, σε μια συμβολική ενέργεια διαμαρτυρίας.

Πηγή: tothemaonline.com | Από ΚΥΠΕ | *Φωτογραφία αρχείου

Tags
Επαγγελματική Αλιεία Κύπρος Λάρνακα Τράτα
Comodo SSL