Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

ΚΥΠΡΟΣ: Το μοιραίο ταχύπλοο σκάφος μετά το δυστύχημα (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)

Ιούλιος 26, 2017

ΚΥΠΡΟΣ: Το μοιραίο ταχύπλοο σκάφος μετά το δυστύχημα (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)

Το site ΠΟΛΙΤΗΣ δημοσίευσε αποκλειστικές φωτογραφίες από μοιραίο σκάφος του δυστυχήματος στην περιοχή του Ακάμα, στη Κύπρο. Από τις εξετάσεις στο μητρώο των σκαφών, σύμφωνα πάντα με την ιστοσελίδα ΠΟΛΙΤΗΣ προέκυψε ότι το σκάφος δεν ήταν εγγεγραμμένο, δεν είχε άδεια και δεν είχε ελεγχθεί ποτέ. Όλοι οι κανόνες ναυσιπλοΐας φαίνεται πως παραβιάστηκαν από τον χειριστή του μοιραίου σκάφους που καρφώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στη βραχώδη ακτή της Φοντάνα Αμορόζα στον Ακάμα. Από την αυτοψία που έγινε χθες στο σημείο της τραγωδίας δεν λύθηκε το μυστήριο για τις συνθήκες του ατυχήματος. Από εκτιμήσεις ωστόσο φαίνεται πως το σκάφος έπλεε με πολύ μεγάλη ταχύτητα και πάρα πολύ κοντά στην ακτή.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του REPORTER, χειριστής του ταχύπλοου ήταν ο Ε/κ Μηνάς Ιωάννου, από το Νέο Χωριό, ο οποίος δραστηριοποιείται στην περιοχή και ενοικιάζει σκάφη τα οποία οδηγούσε άλλοτε ο ίδιος ή τα έδιδε στους πελάτες που είχαν άδεια οδήγησης. Στο σκάφος σύμφωνα με την Αστυνομία, επέβαινε  τετραμελής  οικογένεια Κινέζων τουριστών που αποτελείτο από την μητέρα τον πατέρα και τα δύο ανήλικα παιδιά τους περίπου 10 και 11 ετών, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, την 32χρονη φίλη τους επίσης Κινέζα που τραυματίστηκε θανάσιμα και τον χειριστή του σκάφους που τραυματίστηκε σοβαρά και μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας. Στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας μεταφέρθηκε και ο 37χρονος πατέρας με κάταγμα στη σπονδυλική στήλη, ενώ προχτές το πρωί κρίθηκε αναγκαία και η μεταφορά της 11χρόνης κόρης του, η οποία φέρει αιμάτωμα στην κεφαλή. Καλά στην υγεία της είναι η μητέρα και ο 10χρονος γιος της. Η οικογένεια των Κινέζων βρισκόταν στην Κύπρο για διακοπές αλλά και για να αγοράσει κατοικία.

 

Πως το σκάφος έπεσε στα βράχια

Κανείς δεν γνωρίζει γιατί ο χειριστής έχασε τον έλεγχο του σκάφους. Αυτό αναμένεται να ξεκαθαρίσει όταν οι επιβάτες και ο χειριστής θα είναι σε θέση να δώσουν καταθέσεις. Οι εξετάσεις στο σκάφος θα συνεχιστούν σήμερα για να διαπιστωθεί αν είχε προηγηθεί κάποια μηχανική βλάβη. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π» θα γίνει έλεγχος στο υδραυλικό τιμόνι και στα συστήματα πλοήγησης. Σε αυτοψία που διενεργήθηκε χθες στο σημείο του ατυχήματος από λειτουργό του Τμήματος Εμπορικής Ναυτιλίας, τη Λιμενική Αστυνομία και άλλους αρμοδίους, διαπιστώθηκε πως το σκάφος αρχικά προσέκρουσε βίαια στη βραχώδη ακτή του κολπίσκου που ονομάζεται και αμφιθέατρο, στη Φοντάνα Αμορόζα. Στη συνέχεια, όπως εκτιμάται, το σκάφος ανεξέλεγκτο με κλίση περίπου 90 μοιρών προσέκρουσε και σε δεύτερο βράχο. Μετά το ατύχημα, και παρά τις ζημιές που είχε υποστεί, το σκάφος δεν βούλιαξε. Απλώς παρασύρθηκε σε πολύ μεγάλη απόσταση από την ακτή. Αν και εκφράζονταν απόψεις ότι το σκάφος κατέληξε στο βυθό του Ακάμα μετά την πρόσκρουση του στα βράχια, τελικά εντοπίστηκε να πλέει ακυβέρνητο σε απόσταση 7 ναυτικών μιλίων από το σημείο της τραγωδίας. Η ρυμούλκηση και μεταφορά του στο Λατσί κατέστη δυνατή γύρω στις 5 προχθές το απόγευμα. Από τις εξετάσεις στο μητρώο των σκαφών προέκυψε ότι το σκάφος δεν ήταν εγγεγραμμένο, δεν είχε άδεια και δεν είχε ελεγχθεί ποτέ. Οι συνθήκες υπό τις οποίες χρησιμοποιήθηκε το μη αδειοδοτημένο σκάφος (αν δηλαδή ενοικιάστηκε από την οικογένεια των Κινέζων) θα ξεκαθαρίσουν όταν θα είναι οι ίδιοι σε θέση να δώσουν κατάθεση.

Η κατάσταση στο αλιευτικό καταφύγιο της περιοχής

Η κατάσταση που επικρατεί στο αλιευτικό καταφύγιο του Λατσιού περιγράφεται χαώδης. Τα τελευταία χρόνια πολλαπλασιάστηκαν τα σκάφη που εκτελούν κρουαζιέρες στον Ακάμα και στον δημοφιλή προορισμό Blue Lagoon (μπλε λίμνη). Τα σκάφη αυτά αυξάνονται κάθε χρόνο και μεταφέρουν, όπως εκτιμάται, καθημερινά πάνω από 1.000 επιβάτες. Δεκάδες είναι επίσης και τα μικρά σκάφη αναψυχής τα οποία ανήκουν σε εταιρείες water sports και ενοικιάζονται. Οι κίνδυνοι πρόκλησης ατυχημάτων στο λιμανάκι είτε στο Blue Lagoon είχαν επισημανθεί και σε πρόσφατη σύσκεψη που έγινε στην παρουσία και της Αρχής Λιμένων στην Πόλη Χρυσοχούς. Θυμίζουμε ότι πρόσφατα σημειώθηκε ατύχημα στη διάρκεια προμήθειας σκάφους αναψυχής με καύσιμα. Στο Λατσί δεν υπάρχει σταθμός καυσίμων.

 

Τα αίτια του θαλάσσιου ατυχήματος.

Τα αίτια του θαλάσσιου ατυχήματος διερευνώνται από την Αστυνομία, σε συνεργασία με τη Λιμενική Αστυνομία και το Τμήμα Εμπορικής Ναυτιλίας, δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πάφου και Υπεύθυνος του ΤΑΕ Πάφου Μιχάλης Ιωάννου. Για την καλύτερη διερεύνηση στο Νοσοκομείο κλήθηκε και διερμηνέας. Εντωμεταξύ η Αστυνομία εξέδωσε ένταλμα σύλληψης εναντίον του χειριστή του σκάφους ο οποίος νοσηλεύεται φρουρούμενος.

ΠΗΓΗ:

Tags
Κύπρος Σύγκρουση σκάφους Ακάμα Θαλάσσιο Ατύχημα Δυστύχημα με σκάφος
Comodo SSL