Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Κύπρος: Πόσο κοστίζει η άδεια αλιείας - Χρειάζεσαι άδεια αλιείας για να παρακολουθείς ψάρεμα;

18 Μαρτίου, 2020

Κύπρος: Πόσο κοστίζει η άδεια αλιείας - Χρειάζεσαι άδεια αλιείας για να παρακολουθείς ψάρεμα;

Στην στήλη «Αναγνώστη έχεις το λόγο», ο Θεμιστοκλής Χ. ρωτάει το εξής: «Αληθεύει ότι στις βάρκες των ερασιτεχνών ψαράδων απαγορεύεται να επιβαίνουν άτομα κάτω των 15 χρονών και επιπλέον, άτομα άνω των 18 ετών που είναι σε αυτές ως απλοί επιβάτες-φιλοξενούμενοι, όχι για να ψαρέψουν αλλά για να παρακολουθήσουν πώς γίνεται το ψάρεμα, οφείλουν να έχουν άδεια την οποία αποκτούν έναντι 35 €;»

Η διευθύντρια του Τμήματος Αλιείας, Μαρίνα Αργυρού, ανέφερε χθες στη στήλη του philenews ότι με τη νέα νομοθεσία, όσοι θέλουν να αλιεύουν ερασιτεχνικά με σκάφος πρέπει να εξασφαλίσουν ατομική άδεια από το Τμήμα της. Άδειες εκδίδονται και πρέπει να κατέχουν τα άτομα άνω των 17 χρονών που ασχολούνται με το συγκεκριμένο είδος ψαρέματος.

«Εάν πάνω στη βάρκα του ατόμου που έχει άδεια βρίσκεται και δεύτερο ενήλικο άτομο το οποίο ψαρεύει οφείλει και αυτό να έχει άδεια. Το κόστος απόκτησης μιας τέτοιας ετήσιας άδειας είναι 35 €. Εάν το δεύτερο άτομο που επιβαίνει στη βάρκα δεν ψαρεύει αλλά απλώς παρακολουθεί τον αδειούχο ιδιοκτήτη της βάρκας που ψαρεύει δεν χρειάζεται να έχει άδεια», μας είπε.

Αναφερόμενη στη συνέχεια στην παρουσία παιδιών κάτω των 17 χρονών στις βάρκες, μας είπε ότι ούτε η προηγούμενη αλλά ούτε και η νέα νομοθεσία θέτουν οποιουσδήποτε σχετικούς περιορισμούς. Όπως μας είπε, τα παιδιά μπορούν να επιβαίνουν στις βάρκες και στην περίπτωση που χρησιμοποιούν και εκείνα ένα μικρό καλάμι και ψαρεύουν, κανείς δεν θα τους το απαγορεύσει, διότι δεν απαιτείται η έκδοση αδειών ψαρέματος για άτομα αυτών των ηλικιών.

Αναφερόμενη στη συνέχεια στις άδειες που εκδίδονται για ψάρεμα με ψαροτούφεκο, είπε ότι με τη νέα νομοθεσία δικαιούνται να εξασφαλίζουν άδεια και άτομα ηλικίας 15 χρονών και πάνω, ενώ με την προηγούμενη νομοθεσία τέτοιο δικαίωμα είχαν μόνο άτομα 17 χρονών και άνω.

« Άδειες για ψάρεμα με ψαροτούφεκο εκδίδονται πλέον και σε 15χρονους, εφόσον εξασφαλιστεί η έγγραφη συγκατάθεση του κηδεμόνα του και με τον όρο ότι ο 15χρονος θα συνοδεύεται κατά το ψάρεμα από ενήλικο αδειούχο ψαροτουφεκά». Στόχος της νέας νομοθεσίας είναι ο περιορισμός της αλιευτικής πίεσης στα αποθέματα που ασκεί η ερασιτεχνική αλιεία», είπε στο Philenews.

ΠΡΟΣΟΧΗ: τα παραπάνω ισχύουν για την Κύπρο, δεν ισχύουν στην Ελλάδα, όπου μέχρι του παρόντος δεν υπάρχει άδεια ερασιτεχνικής αλιείας.

Πηγή: philenews.com

Tags
Κύπρος Νομοθεσία [jetpack-related-posts]
Comodo SSL