Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Κύπρος: Πρωτότυπος Αγώνας Λεοντόψαρων με ψαροτούφεκο - αφαίρεσαν 296 ψάρια!

27 Ιουλίου, 2020

Κύπρος: Πρωτότυπος Αγώνας Λεοντόψαρων με ψαροτούφεκο - αφαίρεσαν 296 ψάρια!

O ΣΦΥΚΚ (Σύλλογος Φίλων Υποβρύχιου Κυνηγίου Κύπρου) την Κυριακή 26 Ιουλίου 2020 ώρα 8:30 διοργάνωσε τον 1ο Αγώνα Αφαίρεσης Λεοντόψαρων με Ελεύθερη Κατάδυση στο Αλιευτικό Καταφύγιο Ορμήδειας.

Το κείμενο γράφει ο εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Φίλων Υποβρυχίου Κυνηγίου Κύπρου – ΣΦΥΚΚ ο Μάριος Κυριάκου:

«Πρωινά καλημερίσματα και οι ετοιμασίες θα έλεγα κάτι άλλο παρά νωχελικές. Οι ομάδες άρχισαν από νωρίς να μαζεύονται και να ετοιμάζονται για αυτή την αλλιώτικη εμπειρία που ετοιμαζόμασταν να βιώσουμε. Μια πρωτοπόρα αγωνιστική εκδήλωση για την μικρή μας Κύπρο, για την Ευρώπη και ίσως η Πρώτη Επίσημα καταγεγραμμένη ανά τον πλανήτη.

Τις προηγούμενες μέρες οι προετοιμασίες από τον διοργανωτή σύλλογο ΣΦΥΚΚ σε συνεργασία με τον οργανισμό Relionmed ήταν στην κορύφωση τους.

Όλα έτοιμα και στην θέση τους για να απολαύσουμε μια ακόμα μέρα στην θάλασσα με ασφάλεια!

Ώρα 9:00. Επίσημο καλωσόρισμα εκ μέρους του Συλλόγου. Άμεσα αρχίζουν οι εγγραφές των αθλητών και παράλληλα δίνονται οι απαιτούμενες οδηγίες για την διεξαγωγή του αγώνα και για την ασφαλή διαχείριση των λεοντόψαρων. Χρέωση του ειδικού εξοπλισμού σε όσους το επιθυμούσαν Pole spear και τον κουβά φύλαξης.

30 αθλητές έτοιμοι για την πρωτόγνωρη εμπειρία. Άλλοι έμπειροι αθλητές στον χώρο του αγωνιστικού ψαροντούφεκου με παγκόσμιες διακρίσεις, άλλοι φτασμένοι ψαροντουφεκάδες και άλλοι νεοφερμένοι στον χώρο του ψαροντούφεκου με ελεύθερη κατάδυση. Όλοι με όρεξη για να απολαύσουν και να αξιοποιήσουν κάθε δευτερόλεπτο αυτής της εμπειρίας, όλοι ίσοι σε αυτή την πρωτόγνωρη εμπειρία!!!

Ώρα 9:50 όλα έτοιμα και ο ήλιος άρχισε να μας βαράει στο κεφάλι. Δίνετε άμεσα η εκκίνηση του αγώνα με ώρα λήξης τις 13:00 ακριβώς στο ίδιο σημείο.

Τα σκάφη εκκινούν μεταφέροντας τους αθλητές ενώ άλλες ομάδες επέλεξαν να ξεκινήσουν από την ακτή κολυμπώντας. Τα σκάφη Διοργάνωσης και ασφαλείας σάρωναν συνεχώς την περιοχή φροντίζοντας και διασφαλίζοντας την ομαλή και ασφαλή εξέλιξη του αγώνα.

Τα νερά ζεστά με σημεία που η θερμοκρασία έφτανε μέχρι και 27ο C. Οι αθλητές άρχισαν να εντοπίζουν και να παίρνουν λεοντόψαρα διαφόρων μεγεθών, άλλοι βρίσκοντας τα μεμονωμένα και άλλοι μαζεμένα σε ομάδες. Το επιχειρησιακό βάθος των αθλητών ήταν μεταξύ 10 και 20 μέτρα βάθος με κάποιες εξαιρέσεις που βρέθηκαν ψάρια σε ποιο ρηχά σημεία και κάποιους άλλους που επέλεξαν να ψαρέψουν πιο βαθιά.

Το αγωνιστικό μέρος εξελίχθηκε ομαλά δίνοντας σε όλους μας ένα αίσθημα ικανοποίησης για το αποτέλεσμα.

Ώρα 13:00. Έξοδος ομάδων από το νερό και λήξη του αγωνιστικού μέρους. Οι ομάδες μαζεύτηκαν στο σημείο και παραδίνουν τα αλιεύματα για καταμέτρηση και ζύγισμα για την κατάταξη τους στην βαθμολογία.

Η Κορύφωση του αγώνα είναι το άνοιγμα των κουτιών! Επιφωνήματα θαυμασμού και συνάμα πειράγματα κυκλοφορούν κάνοντας το έργο του Δημήτρη πού ανακοινώνει τα αποτελέσματα πιο δύσκολο αφού προσπαθεί να συγκρατήσει το γέλιο του και συνάμα να ανακοινώνει τα αποτελέσματα μεγαλοφώνος. Η διαδικασία τελειώνει και βγαίνουν τα αποτελέσματα, το αποτέλεσμα εκπληκτικό!

Σύνολο Αφαίρεσης 296 Λεοντόψαρα!

Ώρα 14:00. Ανακοίνωση αποτελεσμάτων και απονομές Τιμητικών Διπλωμάτων και δώρων στους νικητές της ημέρας!

1η ομάδα XT Diving με τους Στέλιος, Χαράλαμπος Γιάγκου και Αναστάσιος Σολομωνίδης με 88 συλλήψεις και το μεγαλύτερο με βάρος 862 γραμμάρια.

2η ομάδα ELIAS LIASIS TEAM με τους Ηλία Λιασή και Ραφαέλλο Πέτρου με 50 συλλήψεις.

3η ομάδα FOXES με τους Ηλία Βραχίμη και Σταύρο Σταύρου με 31 συλλήψεις και το μικρότερο με βάρος 24 γραμμάρια.

Αναμνηστικές φωτογραφίες και λήξη της εκδήλωσης.

Ηλιοκαμένα αλλά χαμογελαστά πρόσωπα αποχωρούν από τον χώρο της εκδήλωσης μαζεύοντας ότι απορρίμματα έχουν απομείνει και δίνοντας συγχαρητήρια στους διοργανωτές και αναμονή για τις επόμενες εκδηλώσεις.

Ευχαριστίες στον Κύριο Ντίνο ιδιοκτήτη του εστιατορίου Ρομάντζο που μας επέτρεψε να χρησιμοποιήσουμε τις εγκαταστάσεις του παρά το ότι είναι κλειστό και χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνση.

Συμπεράσματα:

Όπως ορθά είχαμε υπολογίσει ως σύλλογος ο αριθμός των συλλήψεων, που ήταν 296 Λεοντόψαρων, ήταν αρκετά μεγάλος.

Με ένα απλό υπολογισμό εάν υπολογίσουμε ότι τα μισά εξ αυτών ήταν θηλυκά και ότι κάθε θηλυκό αφήνει περίπου 2 εκατομμύρια αβγά τον χρόνο έχουμε αποτρέψει την γέννηση 296 εκατομμυρίων αβγών Λεοντόψαρου για αυτή την χρονιά με μία μόνο εκδήλωση.

Η εμπειρία των ψαροντουφεκάδων στην σύλληψη ψαριών λειτούργησε ως καταλυτικός παράγοντας στην αποτελεσματικότητα τους στην σύλληψη Λεοντόψαρων.

Ο μικρός χρόνος που χρειάζεται ο υποβρύχιος αλιέας για να προσαρμοστεί στον εντοπισμό και σύλληψη του Λεοντόψαρου σε συνδυασμό με την εφευρετικότητα στην δημιουργία εργαλείων για σωστή και ασφαλή διαχείριση του ευελπιστούμε ότι θα τον κάνουν τον υπ’ αριθμό 1 παράγοντα πίεσης και περιορισμού της εξάπλωσης του στις θάλασσες μας.

Ως σύλλογος έχουμε τα θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και ειδικά της θάλασσας όπου γίνονται οι δραστηριότητες μας ψηλά στην λίστα των προτεραιοτήτων μας και αυτός είναι ένας από τους λόγους που αρχίσαμε εκστρατεία ενημέρωσης των υποβρύχιων αλιέων και φίλων της θάλασσας για την σημαντικότητα σύλληψης του Λεοντόψαρου η οποία εκτός του ότι βοηθάμε την βελτίωση των συνθηκών στην διατήρηση των αλιευτικών αποθεμάτων βάζουμε και ένα εκλεκτό έδεσμα στο τραπέζι μας.

Ευελπιστούμε στην ευαισθητοποίηση των αρμοδίων φορέων, Δημόσιων και Ιδιωτικών οργανισμών και ευελπιστούμε στην συνδρομή τους ουσιαστικά στο έργο που προσπαθούμε να επιτελέσουμε.

Θερμές Ευχαριστίες στην εταιρία Marine Environmental & Research MER και στο πρόγραμμα Relionmed για την έμπρακτη και ουσιαστική βοήθεια που μας πρόσφεραν παρέχοντας μας την εμπειρία και τα υλικά για την διεξαγωγή αυτής της απόλυτα επιτυχημένης εκδήλωσης.»

Tags
Κύπρος Λεσεψιανός Μετανάστης Polespear ΣΦΥΚΚ Σύλλογος Φίλων Υποβρύχιου Κυνηγίου Κύπρου Λιονταρόψαρο Λεοντόψαρο Αγώνας Ψαροτούφεκου
Comodo SSL