Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Λαγοκέφαλοι στη Κρήτη, ακόμα και στο λιμάνι του Ηρακλείου

Ιούνιος 10, 2018

Λαγοκέφαλοι στη Κρήτη, ακόμα και στο λιμάνι του Ηρακλείου

Τις πλέον σοβαρές διαστάσεις λαμβάνει το πρόβλημα με τους λαγοκέφαλους, οι οποίοι βρίσκονται σε αφθονία, ακόμη και μέσα στο λιμάνι του Ηρακλείου. Όταν ερασιτέχνες ψαράδες που αλιεύουν εντός του λιμένα, αντιμετωπίζουν πρόβλημα, αφού οι λαγοκέφαλοι τους καταστρέφουν τον εξοπλισμό, μπορεί να αντιληφθεί κανείς με τι προβλήματα έρχονται αντιμέτωποι οι επαγγελματίες αλιείς.

Τα όσα επισημάνθηκαν από τους επιστήμονες, οι οποίοι διεξήγαγαν έρευνα σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή, αποδεικνύονται από τα όσα βιώνουν οι ντόπιοι ψαράδες. Όπως αναφέρει ο πρόεδρος των αλιέων Μανόλης Μαντζαράκης στο ekriti.gr, τα ψάρια αυτά καταστρέφουν τα εργαλεία και προκαλούν ζημιές χιλιάδων ευρώ, τρώγοντας παράλληλα τα αλιεύματα. Ενώ οι λαγοκέφαλοι, έχοντας μια τεράστια γκάμα στη διατροφή τους, τρώνε τα πάντα, με αποτέλεσμα να έχουν έρθει όλοι οι αλιείς σε δύσκολη θέση, ειδικά στις ανατολικές περιοχές της Κρήτης.

«Και εδώ, στο λιμάνι του Ηρακλείου, έχουμε λαγοκέφαλους που έχουν αλιευθεί. Είναι γεμάτη η θάλασσα και αυτό το διαπιστώνουμε και από το γεγονός ότι κόβουν τις πετονιές των αλιέων για παράδειγμα», σημειώνει ο κ. Μαντζαράκης, ο οποίος επισημαίνει πως έχει προτείνει την παροχή οικονομικών κινήτρων, ώστε οι επαγγελματίες αλιείς να εξοπλιστούν αναλόγως και να τους κυνηγήσουν, με σκοπό τον – όσο είναι αυτό δυνατόν – περιορισμό του πληθυσμού τους. Είναι μια πρόταση που ακολουθήθηκε σε άλλες περιοχές, όπως η Κύπρος, σύμφωνα με τον κ. Μαντζαράκη με επιτυχία.

Ο ίδιος μάλιστα ψάρεψε μόλις χθες δύο λαγοκέφαλους, 4 και 4.5 κιλών αντίστοιχα, σε βάθος δύο μέτρα, στη θαλάσσια περιοχή του παρεκκλησίου του Αγίου Κωνσταντίνου, στις Γούβες! Και αυτά δεν είναι τα μεγαλύτερα μιας και στην Κρήτη έχουν αλιευθεί ψάρια ως και 6.5 κιλά!
«Το πρόβλημα είναι κάτι παραπάνω από σοβαρό. Πριν από 6-7 χρόνια είχαμε επισημάνει τον κίνδυνο. Είναι μια μάστιγα πλέον αυτό το ψάρι και θα το βρούμε μπροστά μας. Είναι σαρκοφάγα, πολύ δυνατά και τρώνε τα πάντα. Σηκώνουμε τα δίχτυα μας και τα βρίσκουμε σκισμένα, μαζί με φαγωμένα αλιεύματα, γιατί τα ψάρια αυτά τραβάνε ότι έχει ψαρευτεί, μαζί με τα δίχτυα!», λέει ο πρόεδρος των αλιέων.

Τι έδειξε η έρευνα
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, μέχρι το 2050 η περιοχή της Κρήτης θα έχει τη μεγαλύτερη αύξηση σε λαγοκέφαλους. Το γεγονός αυτό όπως επισημαίνεται, θα έχει επιπτώσεις στους πληθυσμούς αλιευμάτων, όχι μόνο του Κρητικού πελάγους, αλλά ολόκληρης της Μεσογείου. Μάλιστα για τα αποτελέσματα της έρευνας ενημερώθηκε αντιπροσωπεία του δήμου Σητείας, η οποία το προηγούμενο διάστημα βρέθηκε στις Βρυξέλλες.

Αυτό που τονίζουν οι επιστήμονες είναι ότι οι λαγοκέφαλοι χρειάζονται μεγάλη προσοχή, καθώς εμπεριέχουν την τετροδοτοξίνη που προκαλεί μυϊκή παράλυση, μπλοκάρει το νευρικό σύστημα και μπορεί να επιφέρει το θάνατο.
Η συγκεκριμένη τοξίνη συγκεντρώνεται κυρίως στο ήπαρ και στα γεννητικά όργανα του λαγοκέφαλου αλλά και στον μυϊκό ιστό του. Σύμφωνα με τις εικόνες (Impact per GSA – Geographic Sub Areas) που δημοσιοποιήθηκαν η Κρήτη και η ευρύτερη περιοχή θα έχει τη μεγαλύτερη αύξηση ως το 2050.

Όπως προκύπτει από τις παραπάνω εικόνες η περιοχή μας θα έχει την μεγαλύτερη αύξηση σε λαγοκέφαλους στην Μεσόγειο τα επόμενα χρόνια μέχρι το 2050 με επιπτώσεις ανά Γεωγραφικές υποπεριοχές και στους πληθυσμούς αλιευμάτων σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO Food and Agriculture Organization)».

Αντιλαμβάνεται λοιπόν κάποιος εύλογα πως είναι ένα ψάρι επικίνδυνο, το οποίο μπορεί να επιφέρει και το θάνατο εφόσον καταναλωθεί. Είναι ένα ψάρι, του οποίου αυξάνεται ο πληθυσμός συνεχώς, θέτοντας σε κίνδυνο τα εγχώρια θαλάσσια είδη. Είναι επικίνδυνο και για το περιβάλλον γενικότερα αυτό το ψάρι , που ήρθε και εγκαταστάθηκε από το Σουέζ στη Μεσόγειο, από τη στιγμή μάλιστα που δεν έχει κάποιον φυσικό εχθρό.

Και Λεοντόψαρα στη Κρήτη…
Ανησυχία όμως επικρατεί στις τάξεις των επαγγελματιών αλιέων και στην Κρήτη μετά την εμφάνιση και λεοντόψαρων. Έτσι μετά από τα λαγοκέφαλα, συμφωνα με τον κ. Μαντζαράκη, οι αλιείς θα πρέπει να αντιμετωπίσουν και τον κίνδυνο των λεοντόψαρων, που είναι ένας ακόμη Λεσσεψιανός μετανάστης.

Το ξενικό λεονταρόψαρο Pterois miles πρωτοεμφανίστηκε στο Αιγαίο και συγκεκριμένα στη Ρόδο, το καλοκαίρι του 2015 και είναι τροπικό ψάρι, που κατάγεται από τον Ινδικό Ωκεανό, όπου φτάνει από την Ερυθρά Θάλασσα, τον Περσικό Κόλπο και τη Νότια Αφρική στα δυτικά, ίσαμε την Ινδονησία και τη Σουμάτρα, στα ανατολικά.
Το είδος εισήλθε στην Μεσόγειο, μέσω της Διώρυγας του Σουέζ. Ο πληθυσμός του δείχνει γρήγορη εξάπλωση στην ανατολική Μεσόγειο, για αυτό κατατάσσεται μεταξύ των χωροκατακτητικών εισβολέων.

Όπως αναφέρει ο κ. Μαντζαράκης, ο ίδιος δεν έχει ψαρέψει ακόμη τέτοιο είδος, όμως συνάδελφοι του, το έχουν εντοπίσει. Για αυτό και για μια ακόμη φορά, μέσα απο το ekriti.gr ζητά την κινητοποίηση των αρμόδιων Υπηρεσιών και του κρατικού μηχανισμού, για τη λήψη μέτρων, με σκοπό την αντιμετώπιση της μάστιγας αυτής, πριν να είναι αργά για όλους, περιβάλλον, επαγγελματίες αλιείς και πολίτες, μιας και το πρόβλημα είναι πολυδιάστατο και με πολλές προεκτάσεις.

Πηγή: www.ekriti.gr

Tags
Λεοντόψαρο Κρήτη Ηράκλειο Λαγοκέφαλος
Comodo SSL